IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът обърна тренда и гони нови върхове

Има опасения от страна на инвеститорите за временен недостиг на предлагане

10:24 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът заличи минималните загуби от сряда и по време на азиатската сесия се върна отново на зелена територия, достигайки две и половина годишен връх. Това се случва в контекста на протести и политическа нестабилност в Иран, въпреки че според анализатори напрежението не се отразява на производството на черно злато в страната, обобщава CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари поскъпват с 0,71% до 62,07 долара за барел. При сорта Брент повишението е с 0,43% до нива от 68,13 долара за барел.

В момента договорите с бъдеща доставка на петрол се търгуват по-евтино, отколкото са очакваните спот цени. Според агенция Ройтерс това може да се тълкува като очакване от страна на инвеститорите за временен недостиг на предлагане.

На другия полюс са настроенията при златото, като фючърсите върху ценния метал поевтиняват с 0,58% до 1310,90 долара за тройунция.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва щатските пари спрямо кошница от шест валути, остана стабилен на фона на положителни новини за американската икономика. Показателят в четвъртък е на ниво от 92,161 пункта. Доларът успя да поскъпне спрямо йената с 0,04% до 112,55 йени.

Подкрепата за зелените пари дойде, след като от стенограмата на Федералния резерв стана ясно, че данъчната реформа в страната е накарала централната банка да повиши икономическата си прогноза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още