IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позицията на СЗО за коронавируса даде тласък на петролните цени*

Цените на суровината достигнаха най-ниските си стойности за последните три месеца през тази седмица преди да тръгнат отново нагоре в петък

09:47 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават в петък, след като от Световната здравна организация (СЗО) обявиха разпространението на китайския коронавирус за глобална извънредна ситуация, но не наложиха ограничения за пътуване и търговия, информира CNBC.

Петролните цени спаднаха с около 4% през тази седмица до четвъртък и достигнаха най-ниските си стойности за последните три месеца, преди да тръгнат отново нагоре в петък. През изминалите дни инвеститорите и търговците на суровината изразяваха притеснения за влиянието на епидемията върху развитието на глобалната икономика и търсенето на петрол.

„Решението на СЗО ... да се противопостави на ограничаването на пътуванията и търговията с Китай повиши доверието на пазара, въпреки че от организацията обявиха епидемията за глобална извънредна ситуация в здравеопазването", заяви Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава със 77 цента, или 1,32%, до ниво от 59,06 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 53,01 долара за барел, което е повишение от 87 цента или 1,67%.

От СЗО обявиха в четвъртък, че епидемията от коронавирус, която вече е причинила смъртта на над 200 души само в Китай, се е разпространила в около 18 страни и сега представлява „извънредно положение за общественото здраве от международен мащаб“.

Въпреки повишението на цените в петък, анализаторите остават предпазливи и предупреждават за по-нататъшни рискове за спад в търсенето, ако вирусът продължи да се разпространява.

Италианското правителство реши да спре целия въздушен трафик между Италия и Китай, а някои авиокомпании като Air France, American Airlines и British Airways спряха полетите си до всички китайски градове.

„Ескалирането на нивата на предупреждение по света вероятно ще ограничи пътуванията, а поради това и търсенето на петрол“, каза Ян.

„Основно поради възпрепятстването на транспортната дейност както вътре в Китай, така и в международен план прогнозите за световното търсене на петрол бяха понижени с 500 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г.“, заяви консултантът на Wood Mackenzie Юдзияо Лей.

Също така стана ясно, че Саудитска Арабия е започнала дискусии за изтеглянето на предстоящата среща на ОПЕК от март към началото на февруари след последния драстичен спад в цените на петрола.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,71% до ниво от 1577,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:23 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още