IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна ще увеличи субсидиите в изкопаеми горива

През 2020 година субсидиите в този сектор достигнаха исторически минимум, но наваксаха бързо през 2021 година

11:54 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна ще забави изпълнението на климатичните цели - нестабилността на пазарите ще увеличи субсидиите в изкопаеми горива и ще намали средствата за зелена енергия, пише в анализ Ройтерс. В момента дори само опасенията, че може да се стигне до ограничаване на вноса на петрол от Русия, доведоха до сериозен ръст на цената на петрола, а очакванията са, че ще има усилия за защита на потребителите в тази насока.

Дори и преди руската инвазия в Украйна растящите енергийни разходи накараха много държави да отпускат средства за сектора на изкопаемите горива въпреки обещанията, дадени по време на конференцията в Глазгоу през ноември 2021 година.

През 2020 година, в началото на пандемията от коронавируса, когато потреблението на изкопаеми горива беше ограничено, субсидиите за сектора достигнаха исторически минимум - 180 млрд. долара, което е наполовина по-малко спрямо 2019 година.

Но с повишаването на търсенето и цените субсидиите се увеличават и по предварителните изчисления на Международната агенция за енергетика (МАЕ) през 2021 година ще достигнат 440 млрд. долара. Финалните данни могат да се окажат и още по-високи, коментират от агенцията пред Ройтерс.

В същото време за зелена енергия страните ще отпуснат около 42 млрд. евро, допълват още от МАЕ. Основната част от тези средства ще бъдат насочени към соларните и вятърните паркове.

Според анализатори държавите по света нямат избор и инвестират в използването на изкопаемите горива, за да смекчат ценовия шок. Само преди ден цената на европейския сорт петрол Брент се повиши до 140 долара на барел, след като американският държавен секретар Антъни Блинкен коментира, че се водят дискусии между САЩ и ЕС за ограничаване на вноса на руски енергийни продукти.

По-късно търговията се успокои, но цената на петрола остава висока и на фона на растящото търсене след пандемията от коронавируса. Това вече доведе до инфлация, невиждана от десетилетия.

Цената на газа в Европа също подобрява рекорди, висока е цената и на въглищата, което накара много държави да наложат данъчни облекчения, ограничения на цените и други мерки в подкрепа на потребителите.

Малко държави пристъпиха към ограничаване на субсидиите през 2020 година - например Индия. Правителството увеличи данъците и спря да субсидира цената на горивата на пазара. Но през ноември 2021 година поиска от държавните петролни компании да замразят цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още