IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Подобен ход би бил военно престъпление, заяви генералният секретар на НАТО в интервю за германския вестник Welt am Sonntag

08:34 | 13.03.22 г. 5
<p>
	<em>Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Йенс Столтенберг. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Русия може да използва химическо оръжие след нахлуването си в Украйна и подобен ход би бил военно престъпление, каза в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, цитирано от Ройтерс.

"През последните дни чухме абсурдни твърдения за лаборатории за химически и биологични оръжия", каза Столтенберг, добавяйки, че Кремъл измисля фалшиви претексти, за да оправдае това, което не може да бъде оправдано.

Преди дни говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, но без да дава доказателства за това, че САЩ управляват лаборатории за химическо и биологическо оръжие в Украйна. Говорителят на Белия дом Джен Псаки коментира тези обвинения като "абсурдни" и от своя страна също предупреди, че Русия може да опита да използва химически или биологически оръжия в Украйна.

"Сега, след като са направени тези фалшиви твърдения, трябва да останем бдителни, защото е възможно самата Русия да планира операции с химически оръжия зад тази измислица на лъжи. Това би било военно престъпление", каза в неделя и Столтенберг.

Той добави, че въпреки че украинският народ се съпротивлява на руската инвазия със смелост, идните дни вероятно ще донесат още по-големи трудности.

Междувременно руските сили са обстрелвали Международния център за поддържане на мира и сигурността в Лвовска област, предаде украинският новинарски портал Kyiv Independent.

Рано на 13 март руските сили са изстреляли най-малко 8 ракети по военната тренировъчна база, според регионалната администрация на Лвов, цитирана от портала. Базата е на 20 километра от полската граница. Засега няма информация за пострадали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Ами Америка е тази, която не си е унищожила и грам от химическите оръжия. Сега в Екрайна се разкриха доказателства за разработването на биологически оръжия. Докога ще вярваме на крадеца, който крещи "Дръжте крадеца!"? За сведение, САЩ не са подписали Договора за забрана на биологическите оръжия, пък вие си дрънкайте празни приказки на воля. Те "законно" могат да си ги произвеждат и употребяват. Точка по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Потвърждава се твърдението на руснаците и ДНР/ЛНР, че всеки път когато украинците отстъпват от населено място, го обстрелват за да останат само руини, така избиват и цивилни за да могат западните медии да показват какви "зверства" вършат руснаците.Патрик Ланкастър, америкнански журналист:https://***.youtube.com/watch?v=Lbiplu3Cyjg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
За да убедят западните страни да затворят въздушното пространство над Украйна, украинските депутати прибягнаха до шокиращи кадри.Парламентът на Украйна разпространи видео, в което се обрисува сценарият за въздушно нападение над Париж, пише в. "Фигаро". фейк до фейка , оффце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
проват сирийските номера ... студията и декорите ше са същите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Столтенберг: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна. Господ да те забрани !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още