IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започна контраофанзива в Северодонецк

Русия увеличи натиска с първи удари от седмица по Киев и заплахи за по-нататъшна ескалация

07:03 | 06.06.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Черен дим се стеле над атакувания Киев. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/OLEG PETRASYUK</em></p>

Черен дим се стеле над атакувания Киев. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK

Русия увеличи натиска върху Украйна с ракетни удари по столицата Киев и заплахи за по-нататъшна ескалация. Лидерът в Кремъл Владимир Путин предупреди, че Москва ще отговори с атаки срещу Украйна, ако Западът предостави ракети с далечен обсег на атакуваната страна. Междувременно няколко ракети удариха Киев и предградията му. Според британското разузнаване украинските войски контраатакуват в град Северодонецк в източната част на страната, където от няколко дни се водят ожесточени боеве.

Най-тежкият обстрел над Киев от седмици

След изтеглянето на руските войски от района около Киев в края на март столицата рядко е била обект на ракетни атаки, като последната беше в края на април. Сега обаче градът отново бе подложен на тежък обстрел. По данни на военното ръководство в Киев е засегната военна и гражданска инфраструктура. Според информацията поне един ранен е бил настанен в болница, но няма смъртни случаи. Хора публикуваха снимки и видеоклипове на пожари и облаци дим в социалните мрежи. В неделя сутринта в продължение на почти два часа и половина имаше въздушна тревога.

Киев опровергава руския доклад за столицата

При ракетните атаки в покрайнините на Киев са били унищожени танкове Т-72 и друго военно оборудване, доставено от източноевропейски страни, твърдят руските военни. Те са били приютени в завод за ремонт на железопътни вагони, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Ръководителят на железопътния транспорт в Киев Олександър Камишин обаче отрича това и казва, че там не е имало танкове. Според него там са попаднали четири ракети.

Камишин пише в Telegram, че нападението е унищожило вагони, използвани за транспортиране на зърно за износ. На мястото не е имало военно оборудване. Според него Русия по-скоро иска да попречи на Украйна да изнася стоки за Запада.

Путин: Бойните дронове чупим „като орехи"

В неделя Русия атакува и вербално: Путин заплаши Украйна с тежки последици, ако получи западни ракети с голям обсег. Лидерът на Кремъл заяви, че целта на западните оръжейни доставки е да се удължи колкото се може повече конфликтът в Украйна.

Що се отнася до обявената от САЩ доставка на свръхмодерни ракетни установки от типа HIMARS, той обаче бил спокоен: украинските въоръжени сили вече разполагали с такива системи руско производство, а американските доставки по-скоро щели заменят унищожените оръжия. Въпреки това решаващият фактор тук бил кои ракети се използват. Путин заяви, че руската противовъздушна отбрана междувременно е унищожила повечето бойни дронове в Украйна. „Нашите системи за противовъздушна отбрана ги разбиват като орехи“.

Украинска контраатака в Северодонецк

По-специално в източната част на страната ситуацията изглеждаше все по-неприятна за Украйна в последно време. Сега британското разузнаване твърди, че украинските войски са започнали контраатака в силно оспорвания град Северодонецк. Разгърнатите руски сили са ползвали и резерви на самопровъзгласилата се „Луганска народна република", съобщи Министерството на отбраната в Лондон. Тези войски са зле оборудвани и обучени и не разполагат с тежко оборудване в сравнение с редовните части.

Според областната администрация Украйна е възстановила контрола си над половината от Северодонецк. Украинският губернатор на Луганска област Серхий Гайдай обяви, че въоръжените сили са „прочистили руските войски" от половината индустриален град. Въпреки това през следващите дни се очаква сериозна руска контраатака.

Първа обмяна на тела на загинали

Според властите в Киев Украйна и Русия са си предали взаимно телата на 160 войници. Размяната се е състояла на 2 юни на фронтовата линия в Запорожка област. Според украински източници двете страни водят по-нататъшни преговори за размяна на военнопленници. Хиляди украински бойци са в руски ръце, включително защитниците на Мариупол, които прекараха седмици наред в стоманодобивния завод „Азовсталь", докато Украйна не предаде града на руснаците през май.

Зеленски посети фронта

Володимир Зеленски посети командните пунктове и фронтовите позиции в Лисичанск, който се намира на другия бряг на река Сиверски Донец от Северодонецк, където украинските войски отблъскват руските сили, които по-рано изглеждаха почти превзели стратегическия град. Той посети и Бахмут, на югозапад в Донецка област на Донбас, и разговаря с военнослужещи, съобщиха от президентството.

„Искам да ви благодаря за вашата огромна работа, за вашата служба, за това, че защитавате всички нас, нашата държава. Благодарен съм на всички", каза им той. „Погрижете се за себе си!"

Президентът заяви, че е пътувал и до Запорожие в югоизточната част на страната, за да се срещне с жители на Мариупол, които са успели да напуснат разрушения от месеци руски бомбардировки пристанищен град.

Руски генерал е убит в източната част на Донбас

Руските държавни медии съобщиха, че в Източна Украйна е бил убит генерал. В съобщението, публикувано в приложението за съобщения Telegram от репортера на държавната телевизия Александър Сладков, не се посочва точно кога и къде е бил убит генерал-майор Роман Кутузов.

Все още няма коментар по повод тази информация от руското министерство на отбраната.

Русия вече класифицира информацията за смъртните случаи при военни действия като държавна тайна дори в мирно време и не ги е актуализирала от 25 март Великобритания заяви днес, че ще последва САЩ и ще изпрати на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие, пренебрегвайки предупрежденията на руския президент Владимир Путин Киев да не бъде снабдяван с модерните оръжия.

Посещението на Сергей Лавров в Сърбия бе отменено

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия, което беше насрочено за днес и утре, е отменено заради отказа на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на руския дипломат, съобщиха от руското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с руския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да проведе двудневна визита в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са потвърдили от Министерството на външните работи на Русия пред агенция „Интерфакс". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, председателя на парламента и сръбския патриарх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Укронацитата рушат всякаква инфраструктура по пътя на своето отстъпление. Рушат се жилищни сгради, водопроводи, електопроводи, мостове, шосета и какво ли не още. И после всичко се приписва на лошите руснаци, които вършат само злини. Ами избили са повече от 60 хиляди души от въоръжените сили на Укрия. Ранените са поне 3 пъти повече. Що да им се оставя инфраструктура?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
плен- т.е. пълен опис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
Що се отнася до коментара на рогозин в туитър, в който този руски дИв нацист нарича нас, българите, ''страхливи'', предлагам на нашето МВнР да си направи акаунт там, ако няма, и да публикува снимки от Военноморския исторически музей във Варна, както и плен опис, на всички ПЛЕНЕНИ РУСКИ ВОЕННИ И БОЙНИ ЗНАМЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ и да напише отдолу на поне 5 езика, включително и английски и руски език '' ''Така ''страхливите българи'' посрещаме всеки враг на своя земя и така го изпращаме извън нея/ или в нея'' Може да се добави и още едно изречение- '' Русия може ли да публикува аналогични снимки на пленени от нея български бойни знамена, и ако не може- защо= може би, защото българско бойно знаме никога не е пленявано, нали'' и с това да се приключи въпроса. Добре е обаче това да се прочете от всички чужденци с акаунти в туитър- колкото се може, повече акаунти, за да знаят посочените факти, защото те не ги знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 9
aldy
преди 1 година
"Великобритания заяви днес, че ще последва САЩ и ще изпрати на Украйна ракетни системи с голям обсег на действие". === Оня Бъзльо следва да им изпрати едно "предупредително" писмо. По "Бързата поща". Ама не му държи. До нреме, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Брех да му се не види! Сега не можеш ги спря до Лвов, както са се засилили. Да живее вечно Киевската хунта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
alex8712
преди 1 година
Голям залък ***, голяма дума не казвай е казал народът... ''Руският генерал Роман Кутузов е бил убит в Източна Украйна, заяви днес Александър Сладков, репортер в Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
Коментирай това- шефът на роскосмос заплаши България с ядрена ракета- https://.....24chasa.bg/***/article/11746861 и ни нарече '' страхливи българи''. Ако си етнически българин или бг гражданин, коментарът ти ще е с едно съдържание, ако си етнически руснак, руски гражданин, двоен рускобългарски гражданин или с родители- българин и рускиня, коментарът ти ще е с друго съдържание. А да те видим какъв си по националност и етнос, защото се представяш за българин и бг гражданин, но не си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 12
Императорът
преди 1 година
Поне без да искате признавате, че има хиляди пленени укри. Иначе тъкмо се чудех как укрите от поне 3 дни не са "убили руски генерал".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
sultan
преди 1 година
Това е проблема, че не можете да вникнете в написаното и интерпретирате текста както дявола евангелието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
sultan
преди 1 година
Разбира се. Тяхната (на САЩ) непогрешимост е доказана. А иначе осмислянето на нещата е привилегия на мислещите, а лепенето на етикети кой какъв е, е привилегия на мисловно ограничените хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още