Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Какво привлича инвеститорите в меме акциите?

Има ли бъдеще Blackberry – една компания от миналото, коментира Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк

Какво привлича инвеститорите в меме акциите?

Снимка: Bloomberg

В началото на 2021 г. редица компании с проблеми в приходите отбелязаха рекорден ръст в цената на своите акции. През юни данните от борсата силно наподобяват януарския сценарий. Кой са тези компании, могат ли да се изправят на крака и имат ли дребните инвеститори истинско влияние върху пазара? Тази и други интересни теми от сферата коментира в Bloomberg TV Bulgaria Интервю Здравко Пиринлиев, инвестиционен анализатор в БенчМарк.

Още по темата

"Най-простата дефиниция, която можем да дадем на meme stocks, това са акции, които под една или друга форма сa станали много популярни в социалните мрежи. Тук държа да отбележа, че зад агресивните поскъпвания, които всъщност генерират интерес на инвеститорите, по никакъв начин, както се оказва, компанията не е длъжна да представлява някакъв изключително стабилен фундамент – даже напротив", разясни Пиринлиев.

По думите му, много от тези компании в миналото са изпитвали сериозни затруднения в бизнеса си, особено по време на пандемията. За пример той даде Game Stop като представителна за компании, които изискват физическо присъствие и бяха ощетени от здравната криза.

Инвестиционният анализатор посочи, че в последните месеци, когато терминът ставаше все по-популярен, много хора в социалните мрежи са на мнение, че дори акциите на Tesla могат да бъдат причислени към тази група на meme stocks, с обяснението, че самият Йлон Мъск е много активен в социалните мрежи, основно в Туитър, а това оказва влияние на пазара на крипто.

Според него явлението е от началото на годината, когато групи от хора правят проучвания. „В момента се събират много хора, които разбират от електронен бизнес, а това е една от основните предпоставки за развитие пред Game Stop“, обясни Здравко Пиринлиев, но напомни, че корекцията при тези рискове стигна до 90%.

Той сподели още, че Blackberry лично за него представляват много интересен случай.

„След като компанията спря да се занимава с производството на хардуер през 2016 г., сега амбициите й са да прави софтуер за киберсигурност.  В края на миналата година Blackberry влезе в партньорство с Amazon за производство софтуер, който да обслужва електромобилите, като през 2025 година се очаква на годишна база около 10% от продажбите на коли да са за електромобили. Това пак създаде немалък интерес на компанията и раздвижването на акциите“, потвърди инвестиционният анализатор.

Това според него е пример, как една компания, която се оказва, че има „един относително добър фундамент в партньорство с Amazon има перспектива за развитие“.

Той потвърди, че друга такава компания е Nokia – „леко позабравения производител на смартфони“.

Здравко Пиринлиев разясни и какво означава терминът „short squeeze“.

„Всъщност „short squeeze“ е едно явление, което се получава, когато имаме прекалено много къси позиции и цената, да речем за някакво фундаментално събитие или просто пост в WallStreetBets, в краткосрочен план започва да качва, но качва рязко. Тези пазарни участници, които са влезли с къси позиции, започват да губят. Когато тези загуби обаче започват да стават значителни, те трябва да купят, за да могат да върнат акциите на институциите, от които са ги взели назаем“, обясни Пиринлиев.

Той смята, че раздвижването около акциите на АМС през юни се дължи на продажба на част от тях на фонд, както и обръщението на компанията към инвеститорите, че „ако не си продадат акциите –  ще получат безплатни пуканки“.

Инвестиционният анализатор прогнозира, че в бъдеще акциите на Netflix, компанията, която предлага стрийминг услуги, ще продължат да се търсят.

Доколко влияе емоционалността на ритейл-трейдърите? Важен ли е екипът на компаниите, чиито акции ще се търгуват електронно? Кой движи волатилността на акциите? Дърпат ли ритейл инвеститорите конците на борсата?

Още за ритейл-трейдърите, акциите на AMC и други интересни теми, вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите