IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi се запътва към рекордна печалба преди евентуалното IPO

Финансовите резултати са предпоставка за оценка от над 100 млрд. долара, смята анализатор

10:46 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската компания Xiaomi, която се консултира с банки за евентуалното си първично публично предлагане (IPO) догодина, ще отчете сериозен ръст на чистата си печалба за 2017 г. до най-малко 1 млрд. долара. Прогнозите на банкерите се основават на очакванията на компанията за приходи в диапазона от 17 до 18 млрд. долара. Печалбата се очаква да достигне около 2 млрд. долара през 2018 г., предава Ройтерс.

Изчисленията също така отчитат данните за оперативните разходи, предоставени от дружеството, заяват източници на агенцията, които са запознати с дискусиите, но са предпочели да останат анонимни.

Банкерите и анализаторите очакват печалбата на Xiaomi да продължи да нараства рязко през 2019 г., което според един източник ще направи оценка на стойност 100 млрд. долара при IPO-то напълно "разумна".

Говорител на Xiaomi, която се очаква скоро да даде мандат на водещите си банки поематели за IPO, потвърждава, че компанията е постигнала годишната си цел за приходи от около 15 млрд. долара, но отказва да коментира въпроси, свързани с IPO-то или финансовите си задължения. 

„Никога не сме разкривали данни за очакваната нетна печалба и растеж и не отговаряме на безотговорни спекулации и слухове", казва тя.

Xiaomi бе оценена на 46 млрд. долара по време на кръг на финансиране през 2014 г., което я направи за кратко най-високо оценения стартъп в света.

Продажбите ѝ стагнатираха през следващите две години, тъй като фирмата се разрасна и се изстреля на нови пазари, докато у дома пострада заради предложенията от конкуренти, сред които Huawei Technologies, Vivo и Oppo.

Оттогава производителят на бюджетни смартфони разклони бизнеса си и чрез продажби на аксесоари и домакински уреди. През третото тримесечие на тази година Xiaomi измести Apple от четвъртото място на китайския пазар на смартфони, показват данни на International Data Corp (IDC).

Xiaomi също така започна отново продажби в десетки страни, включително Индонезия, Виетнам, Русия и Обединените арабски емирства, а отскоро и в България. Компанията бе оценена на около 55 млрд. долара в края на юни, казва източник, близък до компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още