Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Vodafone предупреждава за атаки над 5G антени в Германия

Vodafone ще разшири 5G мрежата си до 10 млн. германци, Deutsche Telekom възнамерява да обхване половината население на страната - 40 млн. души

Vodafone предупреждава за атаки над 5G антени в Германия

Повредена от пожар 5G антена на бранда EE, управляван от BT Group Plc, в Бирмингам, Обединеното кралство. Снимка: Darren Staples / Bloomberg

 

Мобилният оператор Vodafone предупреди за възможни атаки върху 5G антените за мобилна телефония в Германия. В няколко държави от ЕС вече имаше опити за палежи на подобни съоръжения. Подобни неща могат да се случат и в Германия, заяви ръководителят на Vodafone Германия Ханес Аметсрайтер в сряда вечерта.

„Тези дейности могат да застрашат човешки животи“, каза Аметсрайтер, цитиран от Handelsblatt. Във Великобритания бе разрушена клетъчна кула в близост до болница и заради това до нея не могат да се извършват спешни повиквания. Това е тревожно развитие, припомни мениджърът.

Предисторията на атаките са теориите на конспирацията, които свързват разширяването на 5G мобилните комуникации с избухването на пандемията на коронавируса. Антени са били повредени или унищожени във Великобритания, Холандия и Кипър.

Въпреки опитите на учени и политици да успокоят населението, опасенията за подобни събития в Германия се увеличават. Технологичният директор на Vodafone Герхард Мак пояснява: „Не трябва да се заблуждаваме за нищо“. По думите му разширяването на 5G все още е в начален стадий в Германия. Във Федералната република все още ще трябва да бъдат изградени много хиляди нови антени, за да се снабди населението с 5G.

Още по темата


По-специално германската индустрия настояваше за възможно най-голямото предлагане на 5G. Тя се надява това да бъде основа за нови продукти, по-добро свързване в производството и основа за приложения като автономното шофиране.

Vodafone и Deutsche Telekom обявиха в сряда, че значително ще разширят покритието на 5G мобилните комуникации в Германия. Тази година Deutsche Telekom иска да снабди половината от германското население с 5G. Това би отговаряло на около 40 милиона души. „Имаме големи планове за 5G и тази година ще вкараме най-новия стандарт за мобилни комуникации в големи части на Германия", казва ръководителят на Deutsche Telekom за Германия Дирк Вьоснер.

Vodafone обяви също така, че тази година ще направи своята 5G мрежа достъпна за около десет милиона души в Германия. В началото Vodafone се съсредоточи върху градовете, каза Аметсрайтер. „Сега внасяме 5G в селските райони“. 

Важни честоти за 5G бяха продадени на търг в Германия през миналата година. В допълнение към Deutsche Telekom и Vodafone честоти придобиха и Telefónica Deutschland и новодошлият на пазара играч Drillisch, зад когото стои  United Internet (с марките си 1&1, GMX, Web.de). Общата цена за честотите бе 6,55 милиарда евро. Разширяването на мобилните радио технологии в цялата страна ще отнеме години.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
4
 
15
Valentin13 до: Achtung
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
никак няма да стана подкрепител на Мъск. но неговите излъчватели покриват малки зони. 5Г покрива жилищни райони и трябва някой, на когото му се има доверие от повечето народ, да проведе едно дълбоко истинско проучване и да даде това изследване на широка публика да го обсъди.
защото сега какво става. аз между другото преди доста години имах бизнес интереси в изпълнение на проекти с тази система. разбрах какъв огромен икономочиски потенциал има тази система, огромен, неподозиран. затова хора и компании, надушили това, ще ни дават мило и драго, ще ни разказват Шехерезада на квадрат и на куб, как нямало опастност и ние сме изостанали, и днеска живота е друг, и трябва да живеем в бъдещето. и тям подобни. защото 5 Г освен всичко друго е огромен бизнес.
така, че трябва да изолираме тези и да чуем истината.
2
 
6
 
14
Valentin13 до: Solar Power
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
това, което зная е, че тези които имат силен икономически интерес пеят приспивни песнички на тези, които предпочитат да не знаят или им е трудно да разберат.
2
 
3
 
13
Solar Power до: mrynmryn
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ти как мислиш,че си карата сигналите до станцията ? - С оптика :) Подземно. Скорост на светлината... няма външни влияния както при радиото. Скорости много по големи. Няма по добро решение за момента 5Г дори и на малкия му пръст не може да се намаже :)
2
 
4
 
12
Solar Power до: Valentin13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Браво ! Най-после един който да знае за какво иде реч !
1
 
2
 
11
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък като инженер, да питам тези дето реват че 5G ги облъчвало с голяма честота, аджаба с каква честота излъчват спътниците на Мъск, които искат да конкурират 5G мрежата.

Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020