Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Валути и суровини

С колко ще нарасне търсенето на инвестиционно злато?

Първата по рода си епидемия показа, че златото може добре да играе ролята си на актив убежище, твърди Диляна Тодорова

С колко ще нарасне търсенето на инвестиционно злато?

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на физически инвестиционно злато ще нарасне със 1000-1100 тона през тази година. Това е ръст от около 5% и той не зависи от развитието на  коронакризата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт .

Фондът Expat Gold е създаден, за да предостави на индивидуалните инвеститори на Българска фондова борса възможност да инвестират в злато по един доста ефективен начин с оглед на разходите, обясни гостът.

„Смятаме, че моментът е подходящ за инвестиция в злато поради ред причини. През изминалите 12-14 месеца наблюдавахме две сюжетни линии - първата по рода си епидемия показа, че златото може добре да играе ролята си на актив убежище. А втората тенденция се основава на силните стимулиращи политики на централните банки“, каза гостът.

„Често златото е възприемано като защита срещу инфлация и спад във валутните курсове“, обясни Тодорова.

По думите ѝ връщането към нормалния живот не означава, че златото ще направи корекция или че инвестиционния му рационал е изчерпан.

„Фондът Expat Gold се радва на добър интерес и за размерите на БФБ се справя много добре, като се търгува на много тесни спредове. Прогнозираме, че през тази година фондът ще нарасне с 10%“, обясни експертът. 

„Българските инвеститори много харесват златото“, каза Тодорова и добави, че няма риск биткойн да заличи блясъка на ценния метал.

„На биткойна му липсва дълбочина, пазарът на криптовалути не е достатъчно добре регулиран и волатилността е много висока. Моето мнение е, че по-скоро на биткойна му трябва още доста търговска история, за да може да се конкурира с утвърдени активи“, каза гостът.

На въпрос на водещия защо фондовете са най-добрата алтернатива за инвестиции в злато, Тодорова заяви, че те следват много добре представянето на ценната на златото и също носят гарантирана собственост на инвеститора, което не е така при договорите за разлика например. Също така физическите лица нямат достъп до фючърсите върху златото, тъй като те са разработени специално за институционализирани инвеститори, обясни гостът. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Kaк да печелим от дигиталното злато - крипто валута биткойн, подробно описание тук: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM

Още от