IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще плаща обезщетения при странични ефекти от ваксината срещу Covid-19?

Когато се скъсяват сроковете, е нормално да има риск за потребителите, посочи адвокат Христо Копаранов

14:16 | 01.09.20 г. 6
Кой ще плаща обезщетения при странични ефекти от ваксината срещу Covid-19?

"Става въпрос за странични ефекти, които не се е знаело дали ще се появят. Не отпада отговорността на компаниите, ако са им били известни страничните ефекти и те са ги премълчали", коментира той.

По думите му ако има странични ефекти и ако производителят е спазил стриктно правилата, потребителите могат да съдят държавите, но ако има премълчани обстоятелства и спестена информация, тогава би била отговорна компанията.

"Ако държавата стои зад потребителите, не би трябвало тези споразумения с фармацевтичните компании да доведат до съществени промени. Те са с цел компаниите спешно да инвестират в разработването на ваксините. Някой трябва да поеме негативите, ако настъпят такива, и въпросът е кой - държавите, компаниите или потребителите. В случая е решено това да се държавите", разкри адвокатът.

Копаранов посочи, че има и случаи, при които страничните ефекти не са единственият проблем.

"В Китай например се продават ваксини, които не отговарят на стандартите. Доверието в част от фармацевтичните компании е доста разклатено заради такива случаи", напомни той.

Адвокатът добави, че предприятията са притиснати от сроковете за разработване на ваксината и затова се налага стъпка като тази за отпадане на отговорността.

"Обикновено разработването на ваксина отнема около 10 години, а сега трябва да е готова за година и половина. Когато се скъсяват сроковете, нормално е да има риск", смята Христо Копаранов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
ти като *** провокатор трябва да дадеш пример ... ако не пукясаш , добре , ако хвърлиш топа още по добре ... айде , не си купувай руска , щото тя разпознавала троловете ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
разработчиците на ваксини не бързат за никъде , много добре са запознати със страничните ефекти . то затова сроковете за внедряване са толкова дълги , затова се правят експерименти с гризачи и *** , за да се проследят дори и странични ефекти в поколенията . политиците бързат ... :))) ... да не изпуснат влакчето за следващите избори ...от правните и финансови отдели на фирмите много добре си правят сметката ... ваксинирането по-принцип е една много добра превантивна мярка , доказана във времето , която за съжаление е недофинансирана напоследък поради ред причини . и сега им е паднало да си подобрят дългите позиции с парите дето им се наливат ... не всички от големите , които разработват в момента ваксина , са съгласни да я пуснат в началото на следващата , предпочитат края на '21 или средата на '22 ... а в момента с лечението на вируса вече има изграден в белите държави модел , който дава задоволителни резултати , освен при пациенти с тежки заболявания ...имаме си хубава българска поговорка : бързата кучкa слепи ги ражда ... :)))п.с. парите за лечение ВИНАГИ идват от твоя джоб , има моменти когато са видими - вадиш ги директно и ги плащаш , и моменти когато не ги виждаш , защото са събрани чрез преки и/или косвени данъци - пак платени от теб ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Затова предлагам в новата Конституция да бъде записано че внасяните в България ваксини първо се бият на управляващите (парламент, политици, прокуратура, съд, полиция) и техните семейства и чак след 1-2 години на останалите граждани. Така е справедливо.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
т.е. ще плащат данъкоплатците....след евентуални дълги съдебни процеси, какво им пречи да ни изтровят с ваксини, а после я камилата- я камиларя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Кой ***.анар ги кара фирмите да бързат с ваксина? Да си я разработват и тестват 10-15 години. Никой не се е разбързал да го боцкат с разни недомислени ***.Каква е тая глупост държавата да плаща за простотии (пак)? Много почва да мирише на социализъм. Печалбите за вас, а рисковете за нас (държавата). Тя държавата от къде ги взима тия пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Оплакващите се потребители ще бъдат препращани към арменския поп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още