IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна

Генералният секретар на ООН е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол

22:20 | 28.04.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Съветът за сигурност на ООН не успя да попречи на войната в Украйна или да я прекрати, призна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на пресконференция в Киев, цитиран от Ройтерс.

"Съветът за сигурност не успя да направи това, което беше в негова власт, за да попречи и да сложи край на тази война", заяви Гутериш, застанал до украинския президент Володимир Зеленски. Това е "повод за голямо разочарование, недоволство и гняв", добави португалецът. 

Той посочи, че е обсъдил с украинския държавен глава начините за постигане на напредък в евакуацията на хора от завода "Азовстал" в Мариупол..

На общата пресконференция с Гутериш Зеленски заяви, че Киев е готов на неотложни преговори за евакуацията на хората от територията на "Азовстал".

Украйна няма да признае референдум на територии, които не са контролирани от Киев, категоричен е Зеленски.

Украинската столица беше подложена на обстрел тази вечер, по време на посещението на Гутериш. Подпалена е била при обстрела най-малко една сграда. Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди, че са нанесени два удара по квартал на столицата.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи този обстрел като отвратителен варварски акт. "Чрез този отвратителен акт на варварство Русия показва още веднъж своето отношение към Украйна, Европа и света", заяви в Twitter Кулеба.

По време на посещението си в украинския град Буча, преди да се срещне със Зеленски, Гутериш подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления, извършени в града. Важно е всички тези ужасяващи неща да бъдат разследвани щателно и да бъде потърсена сметка на отговорните, подчерта генералният секретар на ООН, като призова Русия да сътрудничи на съда.

Гутериш посети и градовете Бородянка и Ирпин, които също бяха засегнати тежко от руски нападения. И в трите града след изтеглянето на руските войски бяха открити множество мъртви цивилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
GiRo
преди 1 година
Митьо, с този начин на мислене, още ли работиш за "европейския и национален лидер" по застраховане? Не говори добре за тях ако не са те изхвърлили ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Няма значение кой иска или не. Русия си е на руснаците. По данни на левада центр (финансирани от САЩ), миграцията за последните 5 години общо е 1%. Голяма беше при... "добрият президент Елцин". И децата на елита тогава емигрираха. И хич не се прави - това си ти на картинката. Путин няма микроцефална тимбeричка. Бих ти дал и статистически данни, за да видиш в коя държава колко хора живеят в мизерство, включително на улицата, ама не искам да ти мъча мозъченцето - то горкото и без това е изтормозено постоянно да ти казва: "вдишай-издишай", не искам да го тормозя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Да, укpoпия се ОПИТА да отмени автономният статут на Крим на своя глава, ама гражданите на Крим не бяха съгласни !!! В Донбас е друго, но всяка една държава има отговорности и спрямо малцинствата. Да си чувала (нали си юристка) за Рамковата конвенция за защита на националните малцинства? Е, правата на малцинствата (вкл. на Българското) в укpoпия бяха погазвани, а специално руското бе подложено на преследване и геноцид. Именно това трябваше да прекратят и урегулират Минските споразумения, които пaлякът отказа да спазва, с абсурдният довод, че не ги бил подписал той. Русия не воюва с малцинствата си, включително с двата милиона украинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 1 година
Е как бре?! Нали я спечелихте?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
на войната срещу комунизма.. !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Конституця Украни - Роздл Х АВТОНОМНА РЕСПУБЛКА КРИМСтаття 134. Автономна Республка Крим невд'мною складовою частиною Украни в межах повноважень, визначених Конституцю Украни, виршу питання, вднесен до вдання.Стаття 135. Автономна Республка Крим *** Конституцю Автономно Республки Крим, яку прийма Верховна Рада Автономно Республки Крим та затверджу Верховна Рада Украни не менш як половиною вд конституцйного складу Верховно Ради Украни.Нормативно-правов акти Верховно Ради Автономно Республки Крим та ршення Ради мнстрв Автономно Республки Крим не можуть суперечити Конституц законам Украни та приймаються вдповдно до Конституц Украни, законв Украни, актв Президента Украни Кабнету Мнстрв Украни та на х виконання. Превод с гугъл от украински език = АВТОНОМНА РЕПУБЛИКА КРИМЧл. 134. Автономна република Крим е неразделна част от Украйна и в рамките на правомощията, определени от Конституцията на Украйна, решава въпроси от своята компетентност.Член 135. Автономната република Крим има Конституцията на Автономната република Крим, която се приема от Върховната Рада на Автономна република Крим и се одобрява от Върховната Рада на Украйна не по-малко от половината от конституционния състав на Върховната република Крим. Рада на Украйна.Нормативните правни актове на Върховната Рада на Автономна република Крим и решенията на Министерския съвет на Автономна република Крим не могат да противоречат на Конституцията и законите на Украйна и се приемат в съответствие с Конституцията на Украйна, законите на Украйна, актове на президента на Украйна и на кабинета на министрите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 1 година
''...Ахам, Русия била унитарна държава? ...'' русия е федеративна държава, но има поведение на унитарна държава, което обаче не й пречи да прави войни в съседните й УНИТАРНИ държави с цел премахване на държавността им, изличаване на нациите им и незаконно присъединяване на държавните им територии към своята. Относно Крим- в УКРАЙНСКАТА КОНСТИТУЦИЯ е вписано, че Крим СЕ ПОДЧИНЯВА НА УКРАИНСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ УКРАЙНА. В този смисъл са и ТРИ решения на КСУ, с които се изяснява точно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 1 година
А на коя война успя да попречи Съветът за сигурност? Щото бая войни видяхме откакто съществува СС на ООН . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
хаха, тщимал юридическа грамотност, тъъпото парче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Знаеш ли, дребен комплексар, никой вече не иска да стои в гнусната ви, кална, бедна провалена, корумпирана мордорска империйка. Затова и децата на ВСИЧКИ мордорски големци и елит са на запад. Никой от съседите им не ги иска. Вие, лакеите на opките и самите opки сте нежелани по белия свят@ Стойте си там в мизерията и оставете останалите да живеят както искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още