IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

400 евро за готова е-книга: Сенчестият бизнес на предприемачите в Kindle

На най-големия книжен пазар в света самопровъзгласили се експерти са намерили начин да печелят хиляди евро на месец с манипулирани рецензии и биографии

21:10 | 26.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Ryder/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Ryder/Bloomberg

Майк Кронууд* е доста зает автор. От началото на 2019 г. до края на 2020 г. финансовият експерт е публикувал почти дузина книги. Неговият наръчник за акции се нарежда сред бестселърите в магазина Kindle на Amazon в раздела „икономика". Неотдавна заглавието беше преведено на френски и други езици. Биографията на Кронууд е също толкова впечатляваща, колкото и скоростта му на писане: учил е икономика в известен американски университет, баща му е бил предприемач, а майка му е управлявала успешна адвокатска кантора. Съпругата му Вероника* също е голям специалист в областта на консултациите.

Проблемът: семейство Кронууд е измислица. Снимките на авторите са от бази данни със снимки

Всеки, който търси съвети по теми като финанси, кариера, недвижими имоти, хранене или психология в Amazon, все по-често ще попада на такива предполагаеми експерти. Техните печатни и електронни книги или брошури се отличават с едри букви на кориците и повърхностно съдържание. И със значителен брой петзвездни оценки.

„По-голямата част от тях са фалшиви", казва пред германския Handelsblatt Ян Хьопкер, блогър от околностите на Щутгарт и наблюдател на сцената на фалшивите съвети. Той изчислява броя на съмнителните заглавия в Amazon на поне 3000. Колко са авторите с фалшиви биографии, е трудно да се каже, признава той, „защото профилите се появяват отново, променят се или изчезват напълно“.

Зад пътеводителите с фалшиви отзиви стои бизнес. Ако даден потребител наеме едно от бързо създадените ръководства и прочете 100 страници, авторът ще спечели около 30 цента. При печатните книги печалбата е около пет-шест евро в зависимост от разходите. Закупените книги за Kindle носят на авторите - независимо дали са с истинско име или с псевдоним - марж от 60 процента. В зависимост от класирането на заглавията хората, които стоят зад фалшивите ръководства, печелят хиляди евро - и то на месец.

Книга за 400 евро: как се създава фалшив съветник

Съмнителната тенденция се разпространява и в Америка. През 2015 г. вестник Washington Post съобщи за така наречените „предприемачи в Kindle", които искат да получат пасивни доходи от бързо набраните книги. Американският вестник, който е собственост на основателя на Amazon Джеф Безос, вече бе описал полускъпата търговия с писатели-фантоми, купени рецензии и дъмпинг на таксите, която е създавала проблеми на най-големия книжен пазар в света както тогава, така и сега.

Работата е в следното: първо, предприемачите в Kindle търсят теми с голям обем на търсене, като използват инструменти за анализ като платената програма Publisher Rocket или безплатното търсене на Google Trends, за да намерят ниша за тема на книга.

След това предприемачите наемат писатели на свободна практика чрез сайтове като Fiverr, Upwork и Freelancer.de. Във видеоклип Леон Чаудхари, онлайн лектор от Берлин, показва процедурата и посочва цените: 80 долара за 5000 думи е „вече сравнително евтино", а 15 000 думи за 185 долара се смятат за „доста добра сделка". В перспектива един съветник може да съдържа 30 000 до 40 000 думи. Така че това са малко под 400 евро за книга, без да сте написали и една дума от нея.

За да може книгата да бъде намерена в Amazon, от съществено значение са положителните отзиви. За тази цел издателите измамници в Kindle използват т.нар. виртуални асистенти. Това са интернет предприемачи, често базирани в Далечния изток, които пускат продукти в Amazon за няколко евро, за да могат да бъдат намерени. Някои от асистентите пишат приятни отзиви или ги получават чрез специални групи във Facebook или в даркнет. Друг начин за получаване на положителни отзиви е чрез други предприемачи в Kindle, които предлагат петзвездни отзиви в замяна на такива са собствен профил.

„Сцената се променя", казва журналистката Ирене Гронегер, която от известно време изследва фалшивите съветници и е публикувала няколко текста по темата. В миналото качеството често е било ниско, но много от играчите са се научили, казва Гронегер: „Те разбраха, че не можеш да стигнеш далеч с пълен боклук. Сега „поне правописът е правилен". В противен случай качеството на тънките ръководства може да се класифицира някъде между „изследване чрез Google" и "семинарска работа". Някои книги напоследък са написани по-добре, но все още идват от неизвестни източници и анонимни доставчици на текстове.

Факт е, че има доста честни автори, които сами пишат книгите си и искат да спечелят няколко допълнителни евро по този начин. Няма нищо лошо и в това книгата ви да бъде написана от автор-призрак или да използвате псевдоними. А и дори баналните съвети може да са досадни, но не са забранени.

Един от най-големите предприемачи в областта на Kindle в Германия е Григори Калински. Бизнесменът от района на Щутгарт предлага напътствия за самостоятелни издатели, които създават книги в движение чрез платформата Kindle на Amazon. През последните години той е съветвал 700 от тях. Той ги нарича „моите ученици".

Многокомпонентният видеокурс за самообучение на Калински струва около 3000 евро. Ако протежетата му имат някакви въпроси, могат да се свържат с него и екипа му – „денонощно, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", обещава той. По време на пандемията бизнесът с Kindle продължава да расте, казва предприемачът пред Handelsblatt.

Агенти по недвижими имоти, учители, домакини, индустриални механици: учениците на Калински имат най-различен опит, казва той. Във видеоклипове, които все още могат да бъдат намерени в интернет, някои от тях разказват как са започнали да получават високи редовни доходи с помощта на Калински.

В един от видеоклиповете се показва човек на име Маркус, който съобщава за месечен доход от 9500 евро. Той намира своя автор на текстове в Ebay. Друг съобщава за „наистина страхотни" успехи и 5000 евро допълнителен доход. Започва работа като студент три години преди видеото.

Калински знае, че „всеки бизнес привлича хора, жадни за пари. Сред учениците му може да има „един или двама, които искат да получат бързо доста евра". Той се дистанцира от измамата на потребителите и пазаруването на ревюта. „Това е забранено и ние казваме същото“.

Калински е интегрирал система за одит в своите коучинг сесии, за да гарантира качеството, казва той. Въпреки това не можел да изключи възможността сред учениците му да има черни овце. „Ако зная за такива, ще им извия ушите", казва Калински.

Как Amazon се опитва да предприеме действия срещу фалшивите консултантски книги

Фалшивите отзиви са от особена правна значимост. Те нарушават законодателството в областта на конкуренцията, тъй като „благодарение на фалшивите положителни оценки ненужните справочници изместват други заглавия, които са били честно прегледани". „Предоставянето на фалшиви отзиви, т.е. отзиви от хора, които никога не са тествали предлагания продукт или услуга, е незаконно", смята Карстен Гулден, адвокат по медийно и авторско право в Майнц.

Експертът смята също така, че претенцията за експертност в автобиографиите е юридически сложна. „Потребителите са склонни да купуват съветници от автори, които са имали съответния опит и могат да покажат лична експертиза въз основа на своя опит". Точно на това залагат фалшивите съветници. В края на краищата, „ако фактите са неверни, потребителят е незаконно заблуден". От правна гледна точка това си е престъпление.

Amazon е наясно с проблема и приема „възможността за злоупотреба с услугите на Amazon много сериозно", както обяснява говорителка. Гигантът в електронната търговия подчертава, че повечето фалшиви отзиви се разпознават, преди да бъдат публикувани. Въпреки това „много малък брой" автори на Kindle се опитват да спечелят „нечестно конкурентно предимство, като създават фалшиви, подвеждащи и неточни отзиви от клиенти за своите самостоятелно публикувани книги".

В такива случаи потребителите ще бъдат временно забранени, окончателно изключени или ще бъдат предприети правни действия. Според компанията от 2018 г. насам Amazon е завела 30 съдебни дела само в Германия за фалшиви отзиви и е получила административни глоби на обща стойност над 150 000 евро. Въпреки това онлайн гигантът не успява да се справи напълно с проблема. Затова Amazon разчита и на потребителите да съобщават за подозрителни отзиви и заглавия.

От май бизнесът с фалшиви водачи може да стане много по-труден. Тогава в сила трябва да влезе проектозакон, който изрично забранява купуването на отзиви или използването на фалшиви отзиви. „Това не оставя никакво съмнение, че фалшивите отзиви по поръчка не са в реда на нещата", казва адвокатът Гюлден.

* Имената са променени

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още