IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската система, която иска да замени всички коронавирус-приложения

Open Pandemic е цялостна ERP система за управление и анализ на пандемии, разработена от екипа на BioSeek и Мария Недина

15:45 | 07.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: BioSeek</em></p>

Илюстрация: BioSeek

На фона на очакванията, че светът ще живее в условия на пандемия още дълго време, предприемачи и потребители се сблъскват с все повече нови проблеми, за които доскоро не са и подозирали.

Ако например сте български бизнесмен с тесни икономически връзки с Гърция, вероятно ви се налага често да посещавате южната ни съседка. Но при новите правила граничарите там ще разрешават да влезете в страната само ако представите направен до 2 дни по-рано отрицателен PCR тест.

Да вземем за пример жадуващите за връщане в пъбовете ирландски тийнейджъри. В Ирландия правителството разреши на заведенията да отворят отново, но само с до 20% от капацитета си. Това обаче създаде опашки от чакащи пред тях, което обезсмисля другите мерки за социална дистанция.

Едно българско технологично предложение обещава да се превърне в паневропейско решение на тези проблеми, отивайки дори една стъпка след GDPR.

Когато преди почти два месеца екипът на българския технологичен стартъп Bioseek решава да клонира тракер приложението на Южна Корея за проследяване на заразените с новия коронавирус, специалистите си дават сметка, че проследяването е едва малка част от цялостното решаване на подобни проблеми. Защото пандемията е сложен процес, който свързва много хора, организации и бизнес процеси, които могат да бъдат обвързани от единна ERP система, за да се създаде решение, което да покрива много аспекти на проблема. Помагат и други компании, както и Мария Недина от екипа на Twitter.

Приложението Open Pandemic е „тотално параноично“ по отношение на личните данни, признава главният изпълнителен директор на Bioseek Росен Генчев. По думите му потребителят е 265-битово число и няма шанс да бъде разбрано името му, ЕГН или друга чувствителна информация. Тези данни са офлайн на телефона и се споделят само чрез QR с временен достъп, за да може да бъдат валидирани. Получаваната информация (например за влизане в карантина) няма правен статут, а е само препоръчителна. Въпреки че идентичността е анонимна, се покрива регулацията на GDPR и с натискане на един бутон целият потребителски профил може да изчезне веднага. Освен това всеки потребител може да получи данни за това кой е имал достъп до информацията за него и как я е ползвал.

Засега цялостната ERP система за управление и анализ на пандемии ще бъде с отворен код, но със запазени права на българската компания. Това се прави с цел потребителите да се уверят сами, че няма задни вратички за злоупотреба. Българският стартъп ще предостави решението безплатно по време на пандемията, но в бъдеще, разбира се, желае да осребри проекта. Целта засега е да се отворят икономиките възможно най-бързо и по правилния начин.

Системата ще е модулна и ще може да бъде адаптирана лесно във всяка една държава от ЕС, като само ядрото ще е общо. Защитата на данните е подобна на тази при криптосвета. Дори хакери да успеят да пробият защитата на сървърите, ще получат данни за анонимно лице, без да могат да стигнат до истинската самоличност. Реалните данни се предоставят на представители на властите, но само за определен период от време. Така например при проверка на границата полицай може да свали информацията чрез приложението за властите и QR кода, а с помощта на номера на личната карта или ЕГН на потребителя валидира истинската му самоличност. Но той има достъп до реалните данни само за много кратък период от време, след което софтуерът генерира нов QR код и информацията отново се криптира.

Продуктът предлага не само приложение за крайния потребител, но и мощна платформа за централните власти – правителства и здравни органи, които са първичният клиент на Open Pandemic.

В централната платформа има модули за управление на гражданите, за социалния им статус, карантинни и инфектирани зони, публичен транспорт, банкомати, болници, лаборатории и тестови центрове, разрешения за пътуване и посещения на опредени зони, комуникационен модул, анализ и предвиждания на данните и администрация. През цялото време потребителите остават анонимни единици.

Що се отнася до мобилната апликация, в нея има данни за профила и медицинските данни, социален статус, посетени локации, симптоми, желание за заявяване на тестване, съобщения, електронен паспорт, разрешения за пътуване и разходки. Във всеки един момент потребителят може сам да регенерира своята дигитална идентичност, ако смята, че някой може да злоупотреби с личните му данни.

Ако се върнем към първите примери – Open Pandemic дава електронен подпис на лабораториите за тестове, който идентифицира цялата информация – номер на теста, човекът, който го е извършил, кога е извършен и какви са резултатите.

А в Ирландия гостите на пъбовете може да заявят желание да посетят дадено заведение в даден часови диапазон. След като получат потвърждение за възможността, на входа служителят на заведението сканира със своето приложение съответния QR код, верифицира го с личната карта и допуска потребителя вътре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Колко "приложения", колко "софтуерни решения" са необходими за да смениш електрическа крушка? Кога най-накрая ще ги вдигнат лихвите, че да ни се махнат от главата тези велики стартъпи, деееа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Ако включва чипиране и GPS проследяване на всичко живо дето мърда, от куче и котка до шефа на ***, аз съм твърдо за. Айде стига с това шматкане по моретата като не видели. Трябвя да се бачка здраво. Бой до посиняване и тестване за всякакви пандемии и епидемии до последна капка кръв. Какви са тия своеволия, ще ми ходят по кръчми и паркове. Деееа *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още