IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google е уволнил 48 служители заради сексуален тормоз

Разследване на New York Times разкрива, че компанията е прикривала такива случаи, включително със създателя на Android Анди Рубин

12:28 | 26.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският интернет концерн Google е уволнил 48 служители заради сексуален тормоз през последните две години.Това става ясно от вътрешнофирмено писмо на главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай до служителите, изготвен в отговор на разследване на New York Times. В него се твърдеше, че гигантът е премълчал и потушил няколко подобни случая.

В документа до служителите, с който се е запознала Ройтерс, Пичай уточнява, че сред уволнените е имало 13 високопоставени кадри. Нито един от тези кадри не е получил обезщетение за това уволнение, допълва Пичай.

Според New York Times обаче Google е премълчал няколко случая на тормоз, касаещи високопоставени представители, сред които и Анди Рубин - създател на операционната система за мобилни устройства Android. Според вестника служителка на компанията е била принудена от Рубин да прави с него орален секс в хотелска стая през 2013 г. Рубин е бил принуден от шефа на компанията да я напусне през 2014 г. заради обвинение за сексуален тормоз. Той обаче е получил пакет с обезщетение в размер на 90 млн. долара, а в добавка компанията е запазила мълчание по случая. Изданието се позовава на вътрешни документи на компанията, както и на съдебни документи и на разкази на служители на Google.

Според медията концернът е укрил умишлено факта, че служителка, поддържала връзка с Рубин, го е обвинила в неуместно сексуално поведение, тоест в принудителен сексуален контакт през 2013 г. Този епизод сложил край на техните отношения, а предполагаемата жертва подала сигнал срещу Рубин следващата година. Според изданието вътрешно разследване оценило като достоверни обвиненията на служителката.

Самият създател на Android, чийто стартъп Essential Products Inc. наскоро съкрати около 30% от служителите си, отрече обвиненията в Twitter.

„По-конкретно, никога не съм принуждавал жена да прави секс с мен в хотелска стая", казва Рубин. „Също така, дълбоко се притеснявам, че анонимни мениджъри от Google коментират личните ми данни и не представят фактите коректно".

Говорител на Google пояснява, че Рубин е напуснал компанията през 2014 г. по собствено желание, за да основе Playground - инвестиционен фонд и инкубатор за технологични стартиращи компании. Той никога не е имал неуместно поведение, докато е работел в Google или на други места и никой не му е казвал подобно нещо, се посочва в изявлението на американския концерн. Той допълва, че всяка връзка, която Рубин е имал по време на престоя си в Google, е била по взаимно съгласие и не е касаела хора под неговите преки заповеди. Нито едно вътрешно правило по това време не е забранявало подобни връзки между служители, добавя говорителят на Рубин Сам Сингър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
най вероятно поредната кифла която иска да спечели пари и внимание без нищо да се е случило. Плюс това ясно е написано че гугъл са го разкарали след разследването, кво още да направят ??? Да го пребият с камъни като добрите стари времена ли? ТОчаква в скоро време тотално отпадане не всички права на обратните и жените и за това виновни само те ! Насилието срещу мъжете няма да се толерира вечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още