Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Web

OLX предупреждава за нов тип фишинг атаки

Организаторите се опитват да „изнесат“ разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата.

OLX предупреждава за нов тип фишинг атаки

Пандемията значително увеличи броя на онлайн трансакциите и нападателите се възползват в пълна степен от нарастващия интерес на хората към интернет покупки. Измамни имейли изпълват пощенските кутии всеки ден, търсейки нови жертви, а нападателите непрекъснато работят, за да изглеждат възможно най-достоверни, като премахват граматическите грешки и показват логата на известни компании. Ето защо се препоръчва да се обръща повече внимание на уебсайтове, които изискват банкова информация, предупреждават от OLX. Експертите препоръчват на потребителите да бъдат особено бдителни при различни опити за атаки на банковата им информация и личните им данни.

Явлението се нарича „фишинг“ и е най-честата форма на измама в онлайн среда, която в последните месеци на 2020 бележи ръст и на българския пазар. „Фишинг“ се превежда като „онлайн риболов на данни“, защото включва предоставяне на стръв за получаване на пароли и достъп до лична информация или дори данни от карти, за да се откраднат определени суми. Потребителите биват примамвани и убеждавани да оставят личните си банкови данни. 

Как бихте могли да се предпазите от опити за измами?

Последните, най-чести опити за измами можете да разпознаете по това, че организаторите се опитват да „изнесат“ разговора с продавача извън официалния канал за съобщения в платформата. В момента, в който потенциален купувач ви насочи към друг канал на комуникация (SMS или друго приложение за съобщения) различни от официалните съобщения, то това със сигурност е сигнал за нередност. „Съветваме потребителите да бъдат много внимателни къде оставят банковите си данни и винаги да поддържат разговора на лични съобщения в платформата, за да можем да им помогнем в случай на измама“, апелират от платформата.

Препоръчителни методи за защита на потребителите:

o Запазете данните за банковата си карта за себе си. Избягвайте всякакво авансово плащане, независимо от претекста.

o Погледнете внимателно всяка връзка, на която сте помолени да кликнете, особено ако я получите чрез SMS или други съобщения.

o Поддържайте разговора само в официалните съобщения. Ако купувач ви пише в друг канал, че е извършил определено плащане и ви помоли да кликнете върху връзка, за да видите доказателството, можете да сте сигурни, че това е измама.

o Доверете се на инстинкта си, ако съобщението предизвиква подозрение. Текст, написан с много граматически грешки и/или с предупредителен тон, който ви моли да вземете незабавно решение, трябва да бъде третиран с най-голяма предпазливост и внимателно проверен.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Още по темата: Web фишинг измами

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Web
Amazon увеличава силно самолетната си флотилия?