IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на EBay се забавя в знак на отслабване на пандемичния тласък

Инвеститорите се притесняват, че растежът на компанията започва да изостава от ръста на електронната търговия като цяло

12:18 | 29.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Растежът на онлайн пазара на EBay Inc. се забави през третото тримесечие, будейки тревога у инвеститорите, че тласъкът на онлайн пазаруването заради пандемията на Covid-19 не е устойчив.

Глобалният брутен обем на стоките (стойността на всички стоки, продавани на сайта - GMV) се е увеличил с 22% през третото тримесечие, спрямо 26% ръст през второто тримесечие. Международният GMV се е увеличил с 16%, което е по-слаб ръст от този през предходния период, а в САЩ е отчетено увеличение от 33%.

„Ако погледнете EBay преди Covid, те се справяха слабо в сравнение с други компании за електронна търговия и това е притеснението“, казва пред Bloomberg Брайън Ярбро, анализатор в Edward D. Jones & Co. „Ще се върнем ли към онова мрачно представяне след Covid?”, пита той.

Акциите поевтиняха с 4% в разширената сесия, след като затвориха на ниво от 53,25 долара в Ню Йорк.

Продажбите за четвъртото тримесечие ще бъдат в диапазона между 2,64 до 2,71 млрд. долара, заяви в сряда базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания. За сравнение - по същото време преди година приходите бяха в размер на 2,8 милиарда долара. Новата прогноза отчасти отразява последните продажби на активи.

Загрижените за здравното си състояние заради пандемията купувачи се насочват към онлайн пазари като EBay и Amazon.com Inc., за да избегнат магазините в ерата на социалното дистанциране. Компанията заяви, че е приключила тримесечието с 183 млн. активни купувачи - по-малко от средната прогноза на анализаторите за почти 184 млн., пораждайки опасения за растежа на броя на клиентите.


Инвеститорите може да се притесняват, че растежът на EBay изостава от ръста на електронната търговия като цяло, който е над 30%, казва Рон Джоузи, анализатор в JMP Securities. „Може да се твърди, че те все още губят дял тук“, добавя той. 

Главният изпълнителен директор Джейми Яноун, който пое управлението през април, все още се опитва да докаже, че отслабеният EBay може да привлича клиентите и да ги кара да харчат повече в сайта. Под натиска на активисти инвеститори през февруари EBay приключи продажбата на своя сайт за продажба на билети StubHub на Viagogo за 4,05 млрд. долара. През юли EBay продаде бизнеса с обяви на норвежката Adevinta ASA в сделка за пари и акции на стойност 9,2 млрд. долара, след която EBay остава с 44,4-процентен дял в компанията.

Яноун каза, че се фокусира върху “обновени продукти” с двугодишни гаранции от марки като DeLonghi и Makita. Пазарът на ремонтираните маркови стоки е в обем от десетки милиарди долари и е подходящ за търсещите сделки в EBay, казва той. Компанията също така разработва услуги за удостоверяване на автентичността на луксозни часовници и маратонки втора ръка, за да привлече повече продукти с висока стойност на сайта и да увеличи средните размери на сделките, добави изпълнителният директор.

EBay има договори с United Parcel Service Inc. и други превозвачи, за да защити продавачите от проблеми с капацитета на доставките и надценки през натоварения празничен период, отбеляза той. „Ние сме в добра позиция да помогнем на продавачите да достигнат до купувачите през този празничен сезон“, казва Яноун.

През четвъртото тримесечие печалбата, с изключение на някои единични елементи, ще бъде в диапазона от 78 до 84 цента на акция, каза EBay. За сравнение - оценките на анализаторите са за 80 цента. Приходите за третото тримесечие са нараснали с 25% до 2,6 млрд. долара. Анализаторите очакваха 2,58 млрд. долара. Печалбата преди определени позиции през последния период е била 85 цента на акция, надминавайки средната оценка за 80 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още