IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели предлагат бюджетът да погасява кредити на оставащи в България студенти

Страната е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри, твърдят работодателите

16:26 | 08.05.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за кредити, погасявани от бюджета, за всички студенти, завършили висше образование държавна поръчка, които работят в България определен период след дипломирането си.

Работодателската организация предлага мерки за насочване на кандидат-студентите към дефицитни специалности чрез стипендии и извънкласни форми по наука и техника, изцяло нов модел на финансиране на висшите училища, значително намаляване на план приема и преструктурирането му в съответствие с потребностите на пазара на труда, повишаване качеството на обучение, нов прочит на академичната автономия, съобщи АИКБ.

Целта е координация между бизнеса и държавата с оглед постигане на целите – подготовка на кадри, необходими за социалноикономическото  развитие. Това заяви днес председателят на АИКБ Васил Велев по време на кръглата маса „Бизнесът и висшето образование“. Форумът се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България в сътрудничество с в. „Стандарт“. 

„Издръжката на един студент за пет години обучение, които се плащат от държавния бюджет, варира от 20 хил. до 60 хил. лв., в зависимост от записаната от него специалност. Срещу тези инвестиции в образованието на младите хора липсва какъвто и да е ангажимент на студента да работи в/за България. Направихме една проста сметка, която показа, че средствата, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора, завършили средно или висше образование, но които работят в чужбина, е близо 25 млрд. лв“, каза Велев.

По думите му тази сума е равна на консолидирания държавен дълг на България. „Чрез предлагания от АИКБ нов модел целим бизнесът в страната ни да получи висококвалифицираните кадри, от които има нужда“, каза още той.

Според предложението на АИКБ новият модел на финансиране трябва да има изменена и подобрена система за кредитиране на студентите, които лично да получават средствата и да ги внасят в избраното от тях висше училище. Средствата ще се отпускат за целия период на обучение под формата на кредит, а студентът се задължава след завършването си да работи за определен период в България.

Освен сумата, необходима за обучение, студентите от дефицитни специалности ще получават допълнителни средства под формата на стипендии.

По думите на вицепремиера Валери Симеонов трябва да има натиск върху държавните институции и образованието трябва да престане да бъде продукт, произвеждан заради самия себе си.

„Държавно субсидираното образование не е самоцел или хоби, то е система за задоволяване на нуждите на държавата, съответно на икономиката и потребностите на обществото. Ученето за удоволствие е съвсем друга форма и за него човек би трябвало да си плаща сам. В тази връзка смятам, че вината не може да се прехвърли единствено на управляващите учебните заведения, до голяма степен тя се носи и от нас, политиците, както и от обществото като цяло“, допълни Симеонов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че образованието не е измеримо единствено с приходи и разходи, тъй като то има и косвени ефекти, които трудно могат да бъдат оценени, но всички те влияят върху цялото общество.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Баси и комунизма, баси и пародията на работодатели са тия дето правят подобни *** предложения!!!А защо държавата да ги погасява?Би трябвало работодателите да осигуряват справедливо заплащане на кадърни студенти за да не имигрират по икономически съображения. Ама откъде толкова акъл в една организация създадена от "бизнесмени" на които едно време са им раздавали куфарчета с пари за да станат бизнесмени, защото иначе са нямали шанс. И до края на живота си продължават да очакват държавата да плаща или да доплаща на тея чиито труд искат да експлоатират за да останат български бизнесмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 0
khao
преди 5 години
това е най-тъ.пото предложение за тая година !! ... но си е нормално, като знам нивото на българските мениджъри (че и на част от чуждите дошли тук)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него, че даже и свестни, че било то и напълно здрави, вие ги нахранихте с ГМО и Е-та, сега очаквайте на 40 да не са абонати на здравните заведения, а да ви работят на 100%. Кретено-масонски евроатлантически ценности и капитализъм. Бюджетът след 2030-та няма да може да храни всички хрантутници, а малкия и средния частен бизнес на хората предстои масово да фалира, правите си сметки без кръчмар, след 5 години икономическите условия в България ще са напълно различни, защото балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, предстои да изгърми целият кретено-масонски капитализъм с банките, особено на фона на планетарните промени, Европа предстои да се превърне в жабешко блато, а нетипични за географското разположение на Великобритания и Франция урагани все по-често да достигат сушата, САЩ едно планетарно събитие може и да ги разцепи напълно буквално, не само че ураганите и климатичните аномалии там ще стават все по-крайни и агресивни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Така по- лесно е , вместо да даваме истински заплати ? Хаха ..... що не се осъзнае държавата , че има работодатели за гласене с данъци . Не може работодател с такова мислене да съществува .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Така е :) Само, че нашите бизнесмени като им видиш биографията. Ето Кирчо например, виждаш предполагам тенденцията, все новосъздадени предприятия с петдесет-стогодишна история. Както се вика строители на съвременна България :)1996 г. - Балкан АД2000 г. - Биовет АД2008 г. - 70% от капитала на Параходство Български морски флот АД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
За да получиш първо трябва да дадеш(стипендия, кредит, пари) иначе няма как станат нещата това е. Няма как да има социализъм към работодателите, а капитализъм всички останали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
doba
преди 5 години
То пък едни чужденци студенти в БГ, имат ли 500 калпака годишно?Бизнесът трябва да се преориентира, при това бързо.Да не стане че накрая и един работник да няма???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Защото Васко и Кирчо не са сложили тухла върху тухла и са свикнали Държавата да им строи предприятията, а те после да ги приберат на безценица, затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Бюджетът, защо не е сглавна буква? Предполагам това е някакъв човек с името "Бюджет", който с удоволствие раздава пари наляво и надясно. Ей "Бюджет" хвърли някой лев насам. Тия работодатели бе, само гледат как държавата да им плати масрафа. Туй Кирчо и Васко големи тарикати излязоха. Като трябваше да гепят държавните предприятия, Държавата беше лоша дума, когато трябва Държавата да им спонсорира персонала е чудо :)Работодатели предлагат бюджетът да погасява кредити на оставащи в България студенти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Абсурдно е бюджета (т.е. данъкоплатеца) да плаща дълговете на учащите се, а работодателите само да се възползват от резултатите. Само абсолютно ненормален човек може да си помисли, че такъв номер ще мине... Защо работодателите не предоставят стипендии или те не поемат кредитите на учащите се, а искат бюджета да го прави??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още