Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

За начинаещи

Работодатели предлагат бюджетът да погасява кредити на оставащи в България студенти

Страната е загубила 25 млрд. лв. заради изтичане на квалифицирани кадри, твърдят работодателите

Работодатели предлагат бюджетът да погасява кредити на оставащи в България студенти

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за кредити, погасявани от бюджета, за всички студенти, завършили висше образование държавна поръчка, които работят в България определен период след дипломирането си.

Работодателската организация предлага мерки за насочване на кандидат-студентите към дефицитни специалности чрез стипендии и извънкласни форми по наука и техника, изцяло нов модел на финансиране на висшите училища, значително намаляване на план приема и преструктурирането му в съответствие с потребностите на пазара на труда, повишаване качеството на обучение, нов прочит на академичната автономия, съобщи АИКБ.

Целта е координация между бизнеса и държавата с оглед постигане на целите – подготовка на кадри, необходими за социалноикономическото  развитие. Това заяви днес председателят на АИКБ Васил Велев по време на кръглата маса „Бизнесът и висшето образование“. Форумът се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България в сътрудничество с в. „Стандарт“. 

Още по темата

„Издръжката на един студент за пет години обучение, които се плащат от държавния бюджет, варира от 20 хил. до 60 хил. лв., в зависимост от записаната от него специалност. Срещу тези инвестиции в образованието на младите хора липсва какъвто и да е ангажимент на студента да работи в/за България. Направихме една проста сметка, която показа, че средствата, които държавата и данъкоплатците са похарчили за обучението на млади хора, завършили средно или висше образование, но които работят в чужбина, е близо 25 млрд. лв“, каза Велев.

По думите му тази сума е равна на консолидирания държавен дълг на България. „Чрез предлагания от АИКБ нов модел целим бизнесът в страната ни да получи висококвалифицираните кадри, от които има нужда“, каза още той.

Според предложението на АИКБ новият модел на финансиране трябва да има изменена и подобрена система за кредитиране на студентите, които лично да получават средствата и да ги внасят в избраното от тях висше училище. Средствата ще се отпускат за целия период на обучение под формата на кредит, а студентът се задължава след завършването си да работи за определен период в България.

Освен сумата, необходима за обучение, студентите от дефицитни специалности ще получават допълнителни средства под формата на стипендии.

По думите на вицепремиера Валери Симеонов трябва да има натиск върху държавните институции и образованието трябва да престане да бъде продукт, произвеждан заради самия себе си.

„Държавно субсидираното образование не е самоцел или хоби, то е система за задоволяване на нуждите на държавата, съответно на икономиката и потребностите на обществото. Ученето за удоволствие е съвсем друга форма и за него човек би трябвало да си плаща сам. В тази връзка смятам, че вината не може да се прехвърли единствено на управляващите учебните заведения, до голяма степен тя се носи и от нас, политиците, както и от обществото като цяло“, допълни Симеонов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че образованието не е измеримо единствено с приходи и разходи, тъй като то има и косвени ефекти, които трудно могат да бъдат оценени, но всички те влияят върху цялото общество.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
20
 
10
преди 10 месеца
Баси и комунизма, баси и пародията на работодатели са тия дето правят подобни *** предложения!!!
А защо държавата да ги погасява?
Би трябвало работодателите да осигуряват справедливо заплащане на кадърни студенти за да не имигрират по икономически съображения.
Ама откъде толкова акъл в една организация създадена от "бизнесмени" на които едно време са им раздавали куфарчета с пари за да станат бизнесмени, защото иначе са нямали шанс. И до края на живота си продължават да очакват държавата да плаща или да доплаща на тея чиито труд искат да експлоатират за да останат български бизнесмени.
0
 
24
 
9
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
това е най-тъ.пото предложение за тая година !! ... но си е нормално, като знам нивото на българските мениджъри (че и на част от чуждите дошли тук)
5
 
7
 
8
преди 10 месеца
До 2030-та един град смехономика с малко по-млади в него, че даже и свестни, че било то и напълно здрави, вие ги нахранихте с ГМО и Е-та, сега очаквайте на 40 да не са абонати на здравните заведения, а да ви работят на 100%. Кретено-масонски евроатлантически ценности и капитализъм. Бюджетът след 2030-та няма да може да храни всички хрантутници, а малкия и средния частен бизнес на хората предстои масово да фалира, правите си сметки без кръчмар, след 5 години икономическите условия в България ще са напълно различни, защото балончето от заеми и еврофондове предстои да изгърми, предстои да изгърми целият кретено-масонски капитализъм с банките, особено на фона на планетарните промени, Европа предстои да се превърне в жабешко блато, а нетипични за географското разположение на Великобритания и Франция урагани все по-често да достигат сушата, САЩ едно планетарно събитие може и да ги разцепи напълно буквално, не само че ураганите и климатичните аномалии там ще стават все по-крайни и агресивни.
0
 
26
 
7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Така по- лесно е , вместо да даваме истински заплати ? Хаха ..... що не се осъзнае държавата , че има работодатели за гласене с данъци . Не може работодател с такова мислене да съществува .
1
 
19
 
6
KPetkov до: studioaa
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Така е :) Само, че нашите бизнесмени като им видиш биографията. Ето Кирчо например, виждаш предполагам тенденцията, все новосъздадени предприятия с петдесет-стогодишна история. Както се вика строители на съвременна България :)
1996 г. - „Балкан” АД
2000 г. - „Биовет” АД
2008 г. - 70% от капитала на „Параходство Български морски флот” АД

Още от За начинаещи
Финанси за нефинансисти