IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторите на кина възлагат огромни надежди на Саудитска Арабия

Част от големите компании вече водят преговори за откриване на салони в страната

17:47 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите кино компании в света ускоряват плановете си да пуснат още филмови екрани в Саудитска Арабия след решението за вдигане на 35-годишната забрана на кината, пише Financial Times.

The Vue Entertainment от Великобритания, AMC от САЩ и IMAX от Канада са сред компаниите, които искат да завоюват позиции в страната, където кината ще започнат да се появяват от март тази година.

Вдигането на забраната предполага огромни възможности за операторите на кина, които се борят със спада на броя на зрителите на утвърдени пазари като Северна Америка и Европа. Саудитска Арабия е голям и напълно недокоснат пазар.

От своя страна правителството показа, че има желание да даде финансова подкрепа за експанзията на кината. Страната очаква, че до 2030 г. на нейна територия ще бъдат отворени 300 кина, които ще отворят 30 хил. работни места. Това ще доведе до 24 млрд. долара постъпления в икономиката.

Vue води преговори за съвместно предприятие заедно с публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, твърдят източници на изданието, запознати с въпроса. Компанията преговаря за изграждането на 20 до 30 кина в страната, посочват те. Главният изпълнителен директор на Vue Тим Ричардс е получил лична покана от принц Мохамед бин Салман да присъства на бизнес конференция през октомври, на която са присъствали и други директори от всякакви индустрии, допълват източниците. Целта на срещата е била да се покажат плановете на принца за модернизиране на консервативното кралство и за привличане на инвестиции.

Vue отказва да коментира плановете си, но Ричардс описва отварянето на този пазар като „вълнуващ момент в историята на киното“.

„Това може да е голяма възможност за Vue“, коментира той. „Те имат някои невероятни планове и нямам търпение да продължим преговорите си в региона“, допълва Ричардс.

AMC, най-голямата кино компания по брой на екраните и собственик на марката Odeon, е подписала меморандум за разбирателство с публичния инвестиционен фонд миналия месец. Тя твърди, че ще „проучи редица търговски възможности за съвместна работа, която ще помогне за растежа на развлекателния сектор в кралството“.

AMC не разкрива подробности за плана си и отказва да коментира повече.

Говорител на фонда пък посочва, че „вижда огромен потенциал в сектора за развлечения в кралството. Очакваме да работим с AMC Entertainment, за да проучим възможностите за развитие на една индустрия, която ще достигне около 1 млрд. долара“.

Рич Гелфонд, изпълнителен директор на IMAX, която е специализирана в широкоекранни кина, твърди, че „управлява единственото кино в Саудитска Арабия“, което е отворено в Sultan Bid Abdulaziz Science and Technology Center през 2005 г. Салонът прожектира образователни филми.

„Следим ситуацията отблизо от почти година и вече водим предварителни преговори с редица оператори на кина, които се интересуват от региона“, посочва той. „Близо сме до обявяването на първата ни сделка в Саудитска Арабия и вярваме, че ще имаме до 20 кина в кралството в рамките на три години“, допълва Гелфонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още