IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Великобритания никога няма да се присъедини към еврото

В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания, категоричен е британският премиер

14:21 | 09.12.11 г. 49
Автор - снимка
Създател
Камерън: Великобритания никога няма да се присъедини към еврото

Британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред критики, че поставя Великобритания в изолация, след като обяви, че няма да се съгласи на нов европейски договор, пише CNBC.

Той предприе необичайна стъпка, като каза пред събралите се в Брюксел журналисти, че „Великобритания никога няма да се присъедини към еврото“.

Камерън допълни, че предложенията, направени от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози не са нещо, с което той може да се съгласи и с „чиста съвест“ да представи пред британския парламент за гласуване.

Камерън заяви че е използвал правото си на вето, за да не позволи подписването на нов договор, след като по-рано не успя да издейства отстъпки за регулациите на финансовия сектор.

В замяна на подкрепата си Камерън искаше Великобритания да не попада под никакви европейски регулации на финансовите услуги. Той е особено загрижен за вероятното налагане на данък върху финансовите транзакции – известен също като данъка на Робин Худ.

Според Камерън подобен данък би осакатил Лондонското сити, като го лиши от статута му на глобален финансов център.

„В замяна на договора, с който искат да решат проблемите на еврозоната, аз искам добра сделка за Великобритания - а именно, че ще запазим пазарите си отворени и ще имаме възможност да подкрепяме приоритетните за нас индустрии“, казва Камерън.

„Искаме страните от еврозоната да се съберат и да решат проблемите си, но ще позволим това да се случи в рамките на съществуващите договори за Европейския съюз (ЕС), единствено ако имаме гаранции в защита на единния пазар и други ключови британски интереси“.

„Без тези предпазни клаузи е по-добре да нямаме договор в договора. По добре е тези страни да постигнат споразумение помежду си извън договора за ЕС“, допълва той.

До този момент единствено Великобритания и Унгария са напуснали преговорите за фискална интеграция на ЕС. Швеция и Чехия заявиха, че ще внесат предложенията в парламентите си за гласуване, преди да вземат окончателно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 8 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
А иначе..... ХАПЧЕТАТА ЗА ДЕПРЕСИЯ И ЗА НЕВРОТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СИ ГИ ВЗЕМАМ РЕДОВНО,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Някой каза: Разпадът, ако се случи (в което се съмнявам), няма да се случи за един ден. Ако днес Меркел и Саркози излязат, и кажат, че се връщат към марката и франка, до пълния разпад ще минат поне няколко месеца. Но това не е вярно! Напротив, винаги такива промени стават внезапно и неочаквано в неделя вечер. Спомняте ли си как се въведе борда в България - една неделя излезе протежето на Сорос, предателя на българите Костов(зъл дух) и каза "нов лев, въвеждаме борд от понеделник". Нали иначе спекулантите ще имат време да си поиграят и промяната няма никакъв шанс за успех. Еврото няма да изчезне отведнъж а ще се обезцени може би на 90%, така, както левът през 96-та година спрямо долара от 100 лева стана 3000 ?! Не се казват тези неща. А точно те са важни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
Някой през март, можеше ли да си представи, че Италия ще е на ръба, Берлускони и Папандреу ще са в оставки, Меркел ще говори за Европа на "две скорости", Саркози ще се моли на Германия, МВФ ще инспектира Италия, всички германски членове на управителният съвет на ЕЦБ ще са подали оставка, че ще има движение "окупирай Уолстрийт", обхванало целият свят, че Кадафи ще бъде убит от НАТО, ......Само помислете не от сегашният ден, а чрез общата картина. Ще се убедите, че падаме със страшна скорост надолу към пропаста. И това всичко НЕ СТАВА случайно! Всичко е планирано от господарите на новият световен ред. Лошото тепърва предстои.......Цветелина Бориславова: Не се притеснявайте за депозитите!Левът е фиксиран към еврото, успокои банкерката..Обаче на еврото му се клатят краката - така поне казват европейските управници."еврото не може да падне, вързано е към гащите на Фидосова !!! "ха,ха,ха......ха,ха,хаха,ха,ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 16
Патилан
преди 12 години
Защо няма спасение за евро-зоната?На първо място, защото Европа вече няма икономика. Почти цялата индустрия е изнесена в Китай, и процесите на изтичане продължават. Съвсем ясно се вижда, че в Европа най-добре е Германия, която все пак запази някаква индустрия, а всички дето градиха икономика на услугите, са фалирали. Европа е без производство, т.е. без реална икономика, т.е. няма кой да произведе онзи доход, който може да спаси и доходите и самото евро. Европа е супер-социалистическа държава, в която има гарантирани всякакви права, без задължения насреща. Тази тежка социална система генерира огромни разходи, които не могат да се покрият дори от чудовищните данъци, които се събират в момента. Т.е. налице е генератор на разходи, които не могат да се покрият. Европа е супер затънала в дългове. Дори Германия и Франция са супер затънали, и изглеждат "стабилни", само като се сравнят с Гърция или Италия, които са още по-затънали. Всъщност Европа вече е усвоила толкова много дълг, че не може да диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 18
Патилан
преди 12 години
Гърция и Ирландия във финансово отношение са "гроги", Португалия , Испания и Италия са в ситуация всеки момент да ги последват, а Франция и особено Германия хич не горят от желание да подпомагат изпадналите в тежка криза посочени страни след поражението на управляващите на последните местни избори.Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест, едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока-евро". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват. Логиката им бе следната: вземаш парите сега, харчиш ги веднага, осигуряваш си комфорт, а дълговете ще ги плащат други, когато няма да си на власт. Правилото е: взимай повече, за да се тревожи след време онзи, който ги е дал, а не който ги е взел !? Не е луд тоя, който яде зелника, а тоя който му го дава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Факт е, че цялата система е като един балон който се надува и скоро ще се спука !!!Страните от ЕВРОПА са мнogo по зле от към дългове, има държави като Ирландия с дългове от 1400% от БВП и Великобритания 400% от БВП но те не обявяват фалит, просто защото нямат таван и постояно си взимат нови и нови дългове, за да си плащат старите задължения и се получава едно мазало, да видим до къде ще го докарат.Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха. Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение. Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
и на лекарите не можеш да им разбереш на какъв език е написано в рецептите но не се гъбаркате с тях нали????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
markov
преди 12 години
И това ми било форум на инвеститори. Спрете се бе хора, щях да кажа стига сте сваляли нивото но то едва ли има на къде повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
rinaa
преди 12 години
Прав си . Даже накрая на изречението вече има въпросителна . Има напредък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Rinaa Имаме напредък в последния пост. Открихме буквата "Ч"... Леко по леко ще стане ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още