IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителната програма за Гърция се удължава с 4 месеца

Страната трябва да представи в понеделник мерките, които ще предприеме в замяна

20:52 | 20.02.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасителната програма за Гърция се удължава с 4 месеца

Министрите на финансите от еврозоната и Гърция са се споразумели по проекто договор за продължаване на гръцката финансова помощ с още четири месеца, е съобщил представител на гръцкото правителство, цитиран от Ройтерс.

Източници от Атина подчертават, че на Гърция няма да бъдат наложени допълнителни мерки за финансова дисциплина и икономии - и отчитат това като успех за новото правителство.

Според представители на други страни обаче по-важното е, че Гърция, поне засега, не получава облекчения, и ще трябва да продължи да спазва условията за отпускане на финансовата помощ.

Страната освен това трябва да представи в понеделник списък с мерките, които трябва да предприеме в замяна на удължаването на спасителната програма, като ще се преценява дали те са достатъчни до края на април, е заявил австрийския финансов министър Шелинг.

Преговорите, водени от холандския финансов министър и председател на еврогрупата Йерун Диселблум, по-рано днес в Брюксел доведоха до оформянето на общо комюнике относно удължаването на спасителната програма за Гърция, съобщи Financial Times.

Текстът е бил изготвен след близо пет часа двустранни преговори между Диселблум и ключови финансови министри от еврозоната, включително гръцкия Янус Варуфакис и германския Волфганг Шойбле. По време на резговорите Диселблум е бил в директен контакт с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Според представител на гръцкото правителство новият текст е бил съгласуван с тройката кредитори на страната – ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Всичко за Гърция

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 9 rate down comment 5
Грую Груев
преди 9 години
английска количка със спряло производство във Варна, аз това, което пиша и днес, го говоря от около 4 години - можеш да попиташ Деянката, с нгео спорихме много тогава дали ще бейлаутват маляките до дупка, или ще ги оставят да фалират. А защо ще им дават кредити до край - ами много е лесно за отговор - щото "уставите" са такива. Можеш да влезеш в ЕС и ЕЗ, има ясна процедура как да стане, но не можеш да излезеш от там - няма как. Освен това в ЕС е много силно застъпена "графата" солидарност, тя е една от основите на ЕС - ами редно е да помогнем на "бедните" маляки, нали? И тук не говорим за правилно или неправилно - на всеки с IQ поне на нивото на Тиквун (т.е. прочел поне една книга в живота си, дори и да е Винету) е ясно, че не е правилно да се подкрепят маляките, щото те никога няма да върнат нищо, но "уставите" друго казват. И за разлика от нас, маляките знаят как да ги четат тези "устави", четат ги правилно от 30 години и имат ясна визия към ЕС - ДАЙТЕ!!! И те дават, щот нямат избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Dutch finance minister Jeroen Dijsselbloem, head of the Eurogroup, said that Athens had pledged to honour all its debts.======================================================================Ако си давате мненията само върху основата на тази статия, не сте доразбрали. Снощи си направих труда да намеря пълното комюнике ( BBC) и го попрочетох някъде внимателно, някъде отгоре-отгоре. Да, ще има 4 месечно финансиране. Но тонът .... Не в понеделник, а до края на понеделника най-късно - така е формулирано. Да се даде a list със реформите. Ама да удовлетворява и т.н. Дайте си труд да прочетете цялото комюнике, пък тогава говорете за победа на Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
Грую Груев
преди 9 години
е, как каква, Деянка - ами егалите, фратерните, либерте, нъл тъй му се викаше на еврогейския превод на комуноидния Венсеремос :):):) Колкото и да не мога да понасям маляките, за пореден път на "чист" бъдещ бълграски - евала, маляки!!! Отново изклатиха евросъюза и то го изклатиха точно с неговата помия от ценности за братството и прочие бълвочи. Много от списващите тук не са ходили в казарма, но тези, които са, ще знаят, че най-гадно е да те юркат по Устав - хем всичко е законно, хем вършиш най-гадната работа - точно така и маляките изклатиха еврогейците (а сред тях и нас, начело с Тиквоний, РъБовете, ЪЮЯ-тата и псевдопатриотарите, барабар със серГея и матрьошките от Фатака) и всичко е повече от законно :( Ами така - едни са учили да клатят Аврупата, други за едното потупване пои рамото от Меркел/Путин си дават веднага г***за, при това без вазелин, особено пък ако е нещо имагинерно като народния г***з!!!Народе????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Виж, какво от гледна точка на Гърция не ме интересува. Не ме интересува и от гледна точка на България, защото ние сме последна дупка на кавала. Ако гледаме от гледна точка на останалия ЕС, като еврограждани, за каквито ни цанят, ЕК се подигра с нас, но не само с нас но и с всички останали 450 мил в Европа. Това направи. Путин и Русия няма ли ценности... а това какво е? Каква ценност ни показва ЕС в мометна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Принципно да, но в случая с Гърция не е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 9 години
Всъщност, новите кредити се ползват за погасяване на старите кредити и изплащане на лихвите. И така докато свят светува :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
хахах :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
А това го написах в друга статия, копирам:"""Нали е страхотно?!Казвам Ви, че гърците знаят, какво правят, а сега идеята е ЕЦБ да скрие от останалите, какво всъщност направи Гърция!Как ще го скрие?Ами така, ще си кореспондират с другите членки на ЕЗ чрез пресата и останалите шарани няма да разберат, че Гърция постигна своето!А дали Гърция е поела ангажимента да "мълчи" за тайната и, ще разберем след 4 месеца!"""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
А иначе отговора на въпросите ти е, направиха го срещу подпис!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Мързи ме да се повтарям ако ти е интересно, прочети, какво написах преди да се появи тази статия, пак тук в Инвестор:5,6,7 и 8 май са мненията ми:"""Меркел и Оланд: Гърция трябва да остане в еврозоната"""http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/merkel-i-oland-gyrciia-triabva-da-ostane-v-evrozonata-189683/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още