IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арх. Диков за създаването на „нормален пазар“ на жилища в България

Едно нестандартно начало на изложението на главния архитект на София по време на Клуб Investor.bg

10:33 | 02.12.10 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>Архитект Петър Диков. Снимка: Investor.bg</p>

Архитект Петър Диков. Снимка: Investor.bg

Главният архитект на столицата Петър Диков беше почетен лектор на Клуб Investor.bg, който се проведе тази седмица на тема: „Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?“.

Той започна експозето си по нестандартен начин, тъй като „както темата, така и времената“ са такива.

Диков цитира мейл от потребител на Investor.bg, в който бива призован да откаже участието си, тъй като то може да се изтълкува като подкрепа на един евентуален ръст на цените, при положение че „ролята на главния архитект би трябвало да бъде да помага жилищата да стават по-достъпни“.

Целите на това събиране трябва да бъдат да се анализират процесите и най-основната цел е създаването на един нормален пазар в сегашните условия, в сегашната финансова и икономическа среда и то с цел да се създава продукт, за който има потребител, и да се отправят определени изисквания към регулаторите на тези процеси - общината и като цяло държавата, коментира Диков.

„Според мен целта на този форум е именно работата за създаването на един нормален пазар на жилища в Република България“, каза той.

Ако някой смята, че с определени изказвания и намеса може да се регулира пазарът, пак повтарям, той дълбоко се лъже, защото основно определение за спекулата е, че тя се ражда от дефицита, който в момента е доста далече от състоянието на жилищния пазар в София и в страната, добави той.

Още от Клуб Investor.bg

2010 – годината на наемите на жилищния пазар у нас

Снимки от събитието може да видите тук

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Генерален спонсор: Emporiki bank Credit Agricole Group
С подкрепата на: Johnnie Walker, Eucerin, Bulvaria, Euroins и със специалното участие на Енемона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 5
Мажоритаря
преди 13 години
Имотите са ЧАСТНИ... и СОБСТВЕНИКА преценява какво ще прави с НЕГОВИЯТ имот и на каква цена ще го продава, АКО въобще го продава... Какво разбираш под държавна политика... Да национализира тези ЧАСТНИ имоти и да построи квартали така ли? Държавата би могла да се намеси, ако направи някакъв аналог на ФаниМае и ФредиМак в САЩ и ускори процедурите, намали бюрокрацията и започне да изгражда инфраструктура, което е нейно задължение. Уви в момента предпримеачите правят всичко с техни пари, които се очаква да се върнат от купувачине на НИ разбира се, а това надува цената. Отговарям ти като едър собственик на НИ... ако има значение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Елитните части ще имат много високи цени от над 1500... Копторите ще са 200-300... А средната цена ще играе 600-800 за София.----------------------------------------------Това го казваш в качеството на какъв? Врачка? Пазарен анализатор? Готвиш закон в този смисъл? Или нещо друго, за което не се сещам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Не можеш да разбереш?! Ами прочети още ведъж какво съм казал - по-бавно и по-внимателно. Наблегни на думичката "предлагане". Важна е също така и думичката "търсене" и от какво зависи то. Освен това, какво значи "Терени има достатъчно при това урегулирани"? Ами според мен далеч, далеч не са достатъчни. И какво всъщност значи "достатъчни" в една "пазарна" икономика?! Кой решава колко е "достатъчно"? Кмета? Главния архитект? Някой друг? Ами в последните години доста народ се "изсипа" в София. Ако общината имаше подходяща политика трябваше да имаме няколко нови квартала, а не да се застрояват междублоковите пространства и градинките. Да дам пример с Бай Тошо - може да е бил всякакъв, но отговори на тенденцията за урбанизация - построи Младост 1, 2, 3, 4, Люлин, Дружба и т.н. Също и в другите градове. А сега, след 21 години демокрация какво имаме - квартали, в които си ходим по главите! Та от тази гледна точка, соц. управниците бяха много, ама много по-адекватни от сегашните "управници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
srs
преди 13 години
"Ако някой смята, че с определени изказвания и намеса може да се регулира пазарът, пак повтарям, той дълбоко се лъже, " Да да, ама не! Че държава, банки, строители, инвеститори и агенции от две години разигравата сценки и играят срещу пазара. И продължават даже. Две години слушам как сме стигнали дъното регулярно през около 1-2 седмици по медиите. Че даже и министри се включиха в тази игра. Дори заглавието на семинара "Жилищни имоти - ще тръгнат ли цените трайно нагоре?"-също е за обработка на населението! На всеки който разбира поне малко от икономика му е ясно, че това скоро няма как да стане. Единственото което ще постигнете, е задържане още около година на цените преди да се сринат с още толкова поне колкото и до сега. Цените бяха набалончени от приближаването ни към ЕС. Сега даже вече се отдалечаваме. (Вече никой не говори за ЕРМ2, а както върви скоро и от шенген може да ни отрежат) Е, за какви трайни нараствания говорите. Сори, ама много и продължително има още надолу цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 13 години
Сериозния проблем в България е че в следствие на балона и повишаването на цените започнаха да се строят коптори продавани на същите високи цени, които отговарят на висококачествени имоти и добра локация. В същото време цената на полуразрушена панелка прехвърляше 1000 Евро в Люлин :X....Нормалното сега е сегментация на пазара... Елитните части ще имат много високи цени от над 1500... Копторите ще са 200-300... А средната цена ще играе 600-800 за София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 13 години
Не мога да разбера какво искаш да щажеш честно... Да излезе Бат Бойко и да каже, че който продава над 200 Е кв.м. ще бъде осъден и вкаран в затвора ли. А това за УПИ-тата какво общо има... Терени има достатъчно при това урегулирани, но собственика на това УПИ не мисли като теб... Точно спекулата е една много характерна черта за свободния пазар.Имам директен въпрос към теб: Коя според теб е "справедливата цена за София" на кв.м.? Кой според теб е виновен за надуването на балона...Без да се обиждаш... досега нещата, които си написал ми звучат солидарно-социални със заченки на комунизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Малка поправка в последното изречение: Недостатъчното земя в регулация ПОРОДИ (а не поражда) дефицитите и спекулата.Разбира се, в тясна комбинация с неразумно обилните количества кредит, които се изсипаха (какво ли значи "разумно" в една "пазарна" икономика, но както и да е). И с оглед на това, че процесите са продължителни и земя, закупена на спекулативни цени, не оставя много възможности за вариране на цените, то може да се каже, че и днес, въпреки наличието на много свободни жилища за продан, берем плодовете на спекулата от предишните години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Да, г-н Диков прочете почти целия мейл, който му изпратих. Пропусна само една фраза, но да не издребнявам - разбрал е идеята и я предаде и на останалите участници във форума. За което твърдо съм му благодарен! (И няма да използвам името му по начина, по който се заканих и имах намерение.) Но! От тук започват възраженията ми: И основното е това, че пазарът не зависи само от спекулантите (че да се акцентира на тях), а зависи (пазарна икономика сме, нали) предимно от търсенето и предлагането. Търсенето пък зависи от обемите кредит, които банките "отпускат" на този пазар, а предлагането зависи от "обемите" земя за застрояване. Земя, която се РЕГУЛИРА с градоустройствените планове. Земя, която се нарича УРЕГУЛИРАН Поземлен Имот (УПИ) и върху предлагането (наличието) на която директно влияние има политиката провеждана от общините. Политика, върху която съвсем пряко отношение има не някой друг, а главния архитект. И именно недостатъчното земя в регулация поражда дефицитите и спекулата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Диков дори не знае значението на думите които използва хахаха!На тоя човек дължим осирането на градския пейзаж в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Жалко, че не съм знаел за туй сборище - първо да го разкостя, второ да му дам идеи, които очевидно няма как да му хрумнат, трето - да му подаря карта на София, защото той, ако съдим по решенията му, очевидно си няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още