IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на бизнес имоти ще остане атрактивен за инвеститорите

По-малко инвеститори обаче ще са нетни купувачи, очаква се и охлаждане на апетита за риск заради лихвите в САЩ, забавянето на Китай и конфликтите

10:32 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Глобалният пазар на бизнес имоти ще остане атрактивен за инвеститорите

Пазарите на бизнес имоти ще останат атрактивни за инвеститорите, но апетитът им за риск значително намалява. Това показват данни на консултантската компания Colliers, която е осъществила проучване сред 600 от водещите инвеститори в имоти по света.

В глобален мащаб инвеститорите все още се интересуват от вложенията в имоти. Очаква се ръст на трансакциите във всички региони, макар че по-малко инвеститори ще бъдат нетни купувачи, посочват от компанията в свой доклад.

Ще продължат да нарастват и директните инвестиции в имоти от фондовете за управление на активи, прогнозират експертите. 

Най-привлекателни за всички инвеститори ще бъдат най-ликвидните пазари, като Лондон, Ню Йорк, Токио, Сидни и т.н.

Заради увеличението на лихвите в САЩ, забавянето на китайската икономика и геополитическите конфликти обаче се очаква инвеститорите да охладят апетита си за риск на някои пазари. Като цяло се очаква настроението на пазара да се запази позитивно, но макроикономическите предизвикателства пред инвеститорите ще се увеличат, заключават експертите.

От анкетираните инвеститори от континентална Европа 57% планират да разширят портфейлите си на пазара на имоти през 2016 г. спрямо 75% през 2015 г. и 64% през 2014 г.

От анкетираните азиатски инвеститори 56% планират експанзия на пазарите на имоти през 2016 г. спрямо 74% през 2015 г. и 69% през 2014 г. Делът на американските инвеститори, насочили се към разширяване на портфейлите, достига 49% за 2016 г. спрямо 77% за 2015 г. и 92% през 2014 г.

В глобален мащаб 54 на сто от анкетираните заявяват, че ще разширяват портфейлите си през 2016 г. спрямо 67% през 2015 г. и 70% през 2016 г.

Значително намаляват инвеститорите, които планират повече рискови инвестиции през 2016 г. – 44% от анкетираните спрямо 59% през 2015 г. и 53% през 2014 г. За Европа дяловете са съответно, 52, 61, 33 на сто, за САЩ - 42, 58, 50 на сто, а за Азия - 32, 58, 65 на сто.

Експертите отчитат, че на водещите пазари в Северна Америка и Европа активността е на изключително високи равнища. Трансакциите в САЩ нарастват с 25% на годишна база през третото тримесечие до 375,3 млрд. долара. Ако темпото се запази, 2015 г. ще е рекордна за пазара, посочва се в доклада.

Въпреки опасенията за икономиката, настроенията към пазарите на имоти в Азиатско-тихоокеанския регион остават положителни, като 50 на сто от анкетираните инвеститори очакват да продължат да разширяват портфейлите си през следващата година. Регионът продължава да привлича и чужди капитали, подчертават експертите.

В Европа повечето икономики са на пътя на растежа, бизнес доверието също се подобрява, но основен проблем за региона остават рекордно ниските цени на петрола и геополитическите конфликти. Все пак регионът се очаква да привлича повече капитали заради увеличението на лихвата в САЩ и пренасочването на инвеститорите от по-рисковите развиващи се пазари.

През третото тримесечие обемът на инвестициите е нараснал с 30 на сто до 200 млн. евро, като рекордни нива се отчитат във Великобритания – 32% ръст на годишна база до 67 млрд. евро към края на септември.

И извън Великобритания инвестициите се увеличават – с 40% за деветмесечието в Германия, с 6% във Франция, с 16% в Испания, над два пъти в Италия и Португалия.

Най-предпочитаните активи на всички пазари са офисите в централните бизнес райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още