IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари в Европа продължават да се засилват

Румъния е най-бързо развиващият се пазар в региона. България, ако беше включена в класацията, щеше да попадне в топ 20

09:50 | 21.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Жилищните пазари в Европа продължават да се засилват през второто тримесечие на годината, показват данните на онлайн изданието Global Property Guide.

Шест от десетте жилищни пазара с най-силен ръст на цените за периода април-юни се намират в Европа, сочат данните.

Лидер по най-силно увеличение на цените отново е Шанхай в Китай с 20,4% на годишна база за периода и 6,7% спрямо предходното тримесечие. Градът измества Турция, която оглавяваше класацията през последните няколко тримесечия, но пада до пета позиция заради забавянето на инвестициите в сектора на имотите през последните месеци и срива на лирата на валутните пазари.

Второто място остава за Нова Зеландия с годишно увеличение на цените на жилищата от 10,4% и 0,6% за тримесечието, а на трето място се придвижва Румъния с ръст от съответно 10,1% и 0,8%. Така северната ни съседка става и най-бързо развиващият се жилищен пазар в Европа в момента.

Топ 10 се допълва от Германия, където тласъкът на пазара се определя от недостига на предлагането на жилища, Турция, Канада, Малта – благодарение на правителствената програма за инвеститори от трети страни, Исландия, Ирландия и Япония.

Откакто Националният статистически институт (НСИ) на България спря да публикува детайлни данни за динамиката на цените на жилищата, Global Property Guide изключи България от класацията. Ако се ползват обаче данните на европейската статистическа служба Евростат за първото тримесечие, страната ни би попаднала в топ 20 на класацията в страните с умерен ръст на цените в рамките на 5 на сто годишно.

Русия остава глобален лидер по спад на цените на имотите с 12,5% на годишна база и 2,3% спрямо предходното тримесечие. На второ място е Египет с годишен спад от 11,2% и 15,4% за тримесечието, а на трето – Хонконг със съответно 10,7% и 2,7%.

В топ 10 по спад на цените на имотите попадат още Монголия, Черна гора, Бразилия, Дубай, Тайван, Украйна и Сингапур.

Повечето от пазарите в Азия и Близкия изток преминават през рязко забавяне, отбелязва изданието. Вече е ясно видимо, че пазарите в региона се движат на две скорости, отбелязва изданието.

В глобален план обаче подемът продължава – ръст на цените е отчетен в 30 от 46-те наблюдавани пазара. Като се отчете влиянието на инфлацията, ръстове се отчитат в 34 страни, а спадове – в 12 държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още