IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Brexit подкрепя пазара на имоти в Швеция

Интересът към инвестиции в скандинавската държава се засилва, а цените на акциите на компаниите за имоти растат с много по-бърз темп в сравнение с Европа

11:10 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Вотът за Brexit може и да е поохладил пазара на имоти във Великобритания, но в Европа ситуацията не е точно такава. В Швеция например, където лихвите са отрицателни, а политическата среда и икономическият растеж – стабилни, един бърз поглед върху публично търгуваните компании за имоти показва, че търсенето се засилва, пише Bloomberg в свой анализ.

Голяма част от това търсене се дължи на „много позитивния ефект от Brexit”, коментира Микаел Сьодерлунд, партньор и директор проучвания в консултантската компания Pangea Property Partners.

През последните 12 месеца акциите на компаниите за имоти в Скандинавската страна са поскъпнали с 35% спрямо предходния 12-месечен период. Това значително изпреварва ръстовете на цените на имотните акции в Европа като цяло, а и в други отделни региони от Стария континент.

Известна част от динамиката се обяснява с отговора на централните банки на кризата с Brexit. Очакванията са рекордно ниските лихви да се задържат в обозримо бъдеще, коментира Сьодерлунд.

Сред най-добре представящите се акции са тези на Victoria Park AB – компания, която строи и управлява сгради в южните региони на Швеция. През тази година цената на акциите на фирмата е скочила с 50 на сто. С 47% поскъпват акциите на Platzer Fastigheter Holding AB – строител и собственик на бизнес имоти, с 30% - на Sagax AB - компания, активна в сферата на леката промишленост, и с 20% - на Castellum AB, един от най-активните инвеститори в имоти в региона.

Шампион е D. Carnegie & Co AB, в която дял има и инвестиционният гигант Blackstone Group LP, с ръст на цената на акциите от 60 на сто.

Добре се представят и акциите на строителните компании – за една година книжата на Skanska AB например са поскъпнали с 20%. За сравнение, цената на шведските държавни облигации падна с 12% за същия период.

Сьодерлунд посочва, че след резултатите от референдума във Великобритания е имало силен ръст на търсенето на акции на имотни компании в Швеция. Сделките с имоти в Швеция също отиват към нов рекорд през тази година. Отчетените досега обеми са с 30 на сто над нивата за същия период на миналата година.

Допълнителен тласък на пазара дава и по-силният растеж на шведската икономика в сравнение с по-широката европейска икономика. БВП на Швеция се разшири с 3,4% през второто тримесечие на годината, припомня Сьодерлунд.

Същевременно луксозният сегмент от пазара във Великобритания остава под натиск. След вота над три четвърти от собствениците, които в момента продават скъпи имоти на Острова, са намалили офертните цени.

Прогнозите за пазара на бизнес имоти в Лондон също не са особено оптимистични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още