IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През 2017 г. предимството е на страната на европейските и българските акции

Основният индекс SOFIX ще добави още 20% през 2017 г., прогнозира Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

20:28 | 24.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Възстановяването на европейската икономика ще се отрази както на европейските, така и на българските публични компании, които изнасят основно към Европейския съюз (ЕС), като това ще даде тласък на местните и европейските акции да компенсират през 2017 г. спрямо американските индекси. Tова посочват в своите прогнози за 2017 г. анализаторите от Елана Трейдинг.

Според експертите тази година спестяванията ще потърсят по-висока доходност на българския капиталов пазар след забележителния близо 30% резултат за 2016 г., високите дивиденти и добрите изгледи за местната икономика.

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, прогнозира, че основният индекс SOFIX ще добави още 20% през 2017 г., а европейските акции ще поскъпнат с 15%. Според анализатора в макроикономически план инфлацията е задаващата се нова тема за Европа и САЩ, като нейната поява във втората половина на годината ще накара централните банкери и в ЕС да заговорят за вдигане на лихвите. 

На фона на умерено поскъпващия щатски долар цената на златото може да се придвижи с 10-20% нагоре, а петролът ще варира в диапазона  от 50 до 60 долара за барел. При тези условия анализаторите посочват, че инвеститорите могат да се възползват от ценовото движение на тези суровини чрез акциите на добивни компании или борсово търгувани фондове, свързани с тях, тъй като те исторически реагират с по-високи ръстове.

България ще поддържа 3% ръст и през 2017 г.

Възстановяването на големите икономики в ЕС ще продължи да се усеща и в България. Икономиката ще успее да поддържа ръст от 3%, подкрепена от постепенно увеличаващото се кредитиране за бизнеса. Експортно ориентираните отрасли, особено износителите за ЕС, ще са водещият двигател за икономиката.

Българска фондова борса ще продължи да расте, привличайки нови пари и компании

Българската борса предложи значителна доходност от близо 30% през 2016 г., която се оказа сериозен конкурент на ръста на чуждестранните пазари. Икономическото подобрение в Европа ще се отрази положително и на финансовите резултати на българските публични компании.Анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че приливът на нови пари, търсещи висока доходност, може да допринесе за 20% ръст на SOFIX през 2017 г. Инвеститорите, които не са склонни да поемат допълнителен риск, ще продължат да държат акции с дивиденти, които средно миналата година бяха 4% и тази година ще запазят добрите си нива.

Големите пари на БФБ-София ще продължат да се придържат към водещите компании, въпреки че акциите извън SOFIX ще направят по-съществен ръст. В това отношение приликата с 2006 г. ще започне да става осезаема, когато спекулативните капитали се насочват към по-ниско ликвидните книжа в очакване на по-добро представяне спрямо акциите в SOFIX. Инвестиционната общност очаква и нови компании да се запътят към БФБ през 2017 г. Това ще добави интерес към местния капиталов пазар.

Предпоставки за предстояща инфлация в Европа и САЩ

САЩ имат потенциала да запазят водещата си позиция по икономически растеж, но Европа ще намали тази разлика. Европейската икономика ще расте, като това ще е една от предпоставките за ускоряване на инфлацията. При повишаване на инфлацията, обаче, поради скъпия долар и ръста на петрола, централните банкери в Европа ще заговорят за вдигане на лихвите. Нова дългова криза в Европа (подобно на проблемите с Гърция) няма да има, но инвеститорите ще продължат да бъдат притеснени от банковия сектор в Италия и трудностите на страната да финансира дълговете си.Предстоящата инфлация е най-големият риск за Европа и САЩ, но обезценяването на парите е единственият начин да се излезе от дълговия капан вследствие на финансовата криза.

Последна актуализация: 15:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Алексиева55
преди 7 години
Ако искаш да трейдваш, най-точни са момчетата от Фронт Пойнт Партнърс. Нови са, но си разбират от работата. Приятел ми каза, че е вложил пари при тях и много скоро е реализирал добра печалба. Допълнителен доход на никой не му е излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още