IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските производители си осигуряват защита срещу ниските цени на петрола

Анализ на консултантската компания Wood Mackenzie показва, че компаниите в САЩ побързаха да сключат сделки с фючърси за доставка на петрол на по-високи цени

14:27 | 30.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Петролните производители в САЩ се защитават срещу падащите цени на петрола – ход, който може да проточи процеса по прекратяване на глобалното пренасищане с лек суров петрол. Анализ на консултантската компания Wood Mackenzie показва, че американските компании побързаха да сключат сделки с фючърси за доставка на петрол на по-високи цени, след като пазарът се възстанови късно миналата година. Това е още един знак, че щатските производителите затрудняват все повече ОПЕК и останалите 11 страни износители, включително Русия, които се стремят да намалят огромните запаси от лек суров петрол чрез координирани намаления в продукцията. Споразумението на ОПЕК изстреля цените на петрола над 50 долара за барел миналата година, като високите цени не само че направиха щатското производство по-доходоносно, но и дадоха възможност на американските производителите да хеджират своята позиция. Хеджирането включва купуването на финансови инструменти, които дават възможността на производителите да продадат продукцията си на уговорена цена в бъдещето. Когато пазарът се колебае, те могат да получат по-висока цена, отколкото предлага пазарът. „Това изглежда, че може да създаде обратен ефект срещу ОПЕК и това, което се опитват да направят“, каза Джон Килдуф, партньор в хедж фонда Again Capital. Дългосрочните виждания са, че пазарът на петрол все пак ще се балансира през втората половина на годината. Отговорът от ОПЕК, че ще удължи споразумението си, както и по-малките увеличения в щатските петролни запаси в сряда изстреляха цената на петрола с около 2%. Лекият суров петрол поскъпна с 2.4%, достигайки ниво от 49.51 долара за барел, което е най-доброто ниво на затваряне от 3 седмици насам. Цената на сорта петрол Brent се повиши с 1.9% до 52.28 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 16 март насам.

Доларът достигна 1-седмичен връх срещу кошница от валути в сряда, след като инвеститорите сметнаха, че масовите продажби на долара покрай вота за нова здравна реформа на Тръмп, приключиха. Доклад на Ройтерс показа, че ЕЦБ ще бъде предпазлива с промяната на своята политика, след като се увеличи вероятността от увеличение на разходите за заеми този месец. Единната валута поевтиня до 1.0741 долара за евро, следвайки доклада от Ройтерс. Това от своя страна повиши стойността на доларовия индекс, който следи стойността на щатската валута спрямо шест основни валути, до 100.13 пункта. Доларът също получи подкрепа от президента на Фед за Чикаго Чарлс Евънс, който каза, че подкрепя повечето си колеги в увеличаването на броя повишения на лихвените равнища тази година.

Златото поскъпна в сряда, след като несигурността около разговорите за Брекзит, френските избори и политиката на Доналд Тръмп стимулираха покупките на актива убежище. Цената на спот златото се повиши с 0.09% до 1252.61 долара за тройунция, а щатските фючърси отчетоха ръст от 1.90 долара, търгувайки се на цена от 1253.70 долара за тройунция. Като равносметка за тази седмица смятаме, че златото ще се стабилизира и най-вероятно ще поскъпне още повече, имайки предвид, че поскъпването на акциите във вторник не повлия особено много върху забавянето на набраната от ценния метал моментна скорост, заяви анализаторът Едуард Мейр.

Американските акции затвориха предимно на по-високи нива в сряда, като най-добре се представиха акциите от енергийния сектор. Това се дължи на началото на развода на Обединеното кралство с Европейския съюз. „Изпълнителните директори харесват сигурността и този процес е всичко, но не и сигурен. Смятам, че сега ще видим все повече компании, които ще обявят местенето си извън Обединеното кралство. Все още не бяхме видели това, защото беше останала капка надежда, че напускането на ЕС нямаше да се случи.“ Това заяви Дан Раян, финансов съветник в PwC. Въпреки това индексът Dow Jones загуби 40 пункта от стойността си до ниво от 20569.32 пункта, като най-голям принос за това имаше UnitedHealth. Американският индекс S&P500 приключи търговската сесия с ръст от 0.1% до ниво от 2361.13 пункта, като енергийният сектор записа ръст от 1.2%. Този ръст бе повлиян от седмичните данни от Енергийната информационна администрация, които показаха по-малък ръст от очакваното в запасите на щатски петрол.

През днешния ден новините, които ще движат пазара, са тези, свързани с икономиката на САЩ. По-важната новина е тази за промяната в брутния вътрешен продукт, която измерва промяната в националния приход и стойността на всички стоки и услуги, произведени на територията на страната. Преобладаващите очаквания са промяната да бъде положителна за щатската валута, като в процентно изражение тя да бъде 2%, спрямо 1.9% от миналото тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт е от съществено значение, защото измерва най-цялостно икономическата активност и е първостепенен показател за здравето на икономиката. Другите данни, които ще повлияят директно върху зелените пари, са молбите за помощи за безработица. Те отразяват броя на безработните, които за пръв път подават молби за обезщетения през изминалата седмица. Броят на молбите се очакват да бъдат около 244 000 на брой в сравнение с 261 000 от миналата седмица, което може да бъде в подкрепа на щатския долар и да го изтласка нагоре. Въпреки, че тези данни са смятани за закъсняващ индикатор, броят на безработните е важен сигнал за цялостното здраве на икономиката, защото потреблението е силно свързано с условията на пазара на труда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

В средата на месец март двойката достигна най-високото си ниво от януари месец насам. Очаквано коригира до зоната на подкрепа около 0.8580/0.8600, като може да се отбележи, че теста при зоната бе успешен. Нагласата остава позитивна от техническа гледна точка с възможност за тест на низходящата тренд линия при котировки от порядъка на 0.8750/0.8760.

EUR/NZD

Двойката успешно се задържа над психологическото ниво от 1.5200. Въпреки силната зона на подкрепа, можем да станем свидетели на по-дълбока корекция до 38,2% от корекцията на Фибоначи при 1.51244, където в момент се намира и 200-периодната пълзяща средна. В дългосрочен аспект нагласата остава позитивна с цел зоната около 1.5800.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още