IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ ще движат пазара до края на седмицата

През следващите дни се очаква значителна волатилност вследствие на серията икономически новини от САЩ

13:01 | 29.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар започна седмицата с понижения спрямо кошницата от валути. Зелените пари отстъпиха с около 0,16% спрямо кошницата, след като пазарните участници започнаха да прибират натрупаните печалби след победата на Доналд Тръмп в президентските избори. До края на седмицата се очаква значителна волатилност вследствие на серията икономически новини от САЩ. Днес се очаква оценката на БВП за третото тримесечие, в четвъртък излиза индексът ISM за промишлената активност през ноември, а в петък ноемврийски доклад за състоянието на трудовия пазар и за нивото на безработицата.

Европейската валута успя да нарасне с 0,24% до 1,0618 за щатски долар след изявлението на президента на Европейската централна банка Марио Драги, че Brexit ще има ограничени последици върху икономиката на еврозоната. Драги допълни в речта си, че паричната политика водена от ЕЦБ не може сама да реши проблемите свързани с бавния икономически растеж. Правителствата на страните членки имат много недовършена работа в реформирането на банковите си системи, допълни още той.

Слабият долар и спадът в цената на борсовите индекси през изминалия ден насочи инвеститорите пак към златото като актив-убежище. Ценният метал поскъпна с 0,88% до 1 194.75 долара за тройунция, след като политическия риск в Европа се покачи покрай референдума в Италия, който ще се проведе в неделя. Италианският министър-председател Матео Ренци заяви, че при загуба на 4 декември ще подаде оставка, което може да дестабилизира допълнително Еврозоната. Евентуална загуба и спазване на обещанието за оставка от страна на Ренци може да доведе до допълнителен ръст при златото.

В началото на първия ден от настоящата седмица петролът губеше позиции, поради появилите се страхове относно пропадането на споразумението за ограничаване на добива от страна на ОПЕК на срещата във Виена, която ще се проведе утре. Постепенно черното злато обърна посоката си и приключи деня с ръст от 2.21% при 46.82 долара за барел, след като представители на Ирак заявиха изненадващо, че ще се включат в споразумението инициирано от Саудитска Арабия. Очакванията към момента са, че и Русия ще се присъедини към решението на ОПЕК, като по този начин картелът ще успее да се справи със свръх предлагането.

Европейските борсови индекси записаха спадове, вследствие на несигурността около референдума в Италия и евентуално покачване в цената на петрола, ако бъде сключено споразумението във Виена на 30 ноември. Немският DAX30 записа спад с 1.1% до 10 560.35 пункта, следван от лондонския UK100 с 0.6% до 6 785.30 пункта, като най-слабо се представи банковият сектор в Европа, който загуби около 2% през изминалия ден. Щатските индекси също записаха червена вълна след слабите резултати на финансовия сектор. Широкият индекс S&P500 записа леко понижение от 0.5% до 2 200.78 пункта, а индустриалният Dow Jones се търгуваше на ниво от 19 082.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

JPN225

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още