IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ ще движат пазара до края на седмицата

Щатският долар вероятно ще консолидира около текущите си нива в очакване на данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще бъдат изнесени в петък.

11:34 | 04.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар се повиши до 14-годишен връх във вторник спрямо кошницата от валути след резкия скок на производствения сектор в САЩ.

През декември промишленият сектор в страната се ускори с най-солидно темпо от две години насам. Индексът ISM, измерващ бизнес активността в производствения сектор, се покачи до 54.7 пункта при очакван ръст от 53.6 пункта. Това е добър знак за състоянието на иначе проблемния за щатската икономика сектор, който записа четвърти пореден месец на подобрение.

Вследствие на данните зелените пари записаха ръст от 0,42% спрямо кошницата от валути, като най-сериозното повишение бе спрямо еврото от 0,48% до 1.0417 долара за 1 евро.

Европейската валута се опитва да пробие от декември психологическото ниво от 1.0400 долара за 1 евро. Очакванията на анализаторите са щатският долар да остане силен, като следващите важни данни, които могат да подкрепят валутата, са тези за промяната на заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък.

Петролът записа сериозен спад от близо 4% в края на вчерашния ден след излезлите данни, че Либия е повишила добива си от най-голямото си петролно поле. Либия е страната с най-много петролни резерви в Африка и това натежа сериозно на цената на черното злато. Днес лекият суров петрол сорт WTI продължава понижението си, като се търгува на ниво от 52.42 долара за барел. Вниманието на инвеститорите до края на месец януари ще бъде насочено към действията на ОПЕК и страните извън картела, когато ще стане по-ясно дали ще бъде спазено споразумението, сключено в края на миналата година, относно намаляване на добива на черно злато. Тогава ще бъдат оповестени първите проучвания за реалното производство.

Позитивните данни от Китай и САЩ спомогнаха на повечето европейски индекси да запишат повишения, като единствено немският DAX30 се търгуваше на червена територия. Индексът на Франкфуртската фондова борса записа понижение от 0.1% до 11 595.35 пункта. Лондонският индекс UK100 записа ръст от 0.5% до 7 187.30 пункта, след скок в цената на акциите на Glencore и BHP Billiton съответно с 2.9% и 1.9%. Резкият спад в цената на петрола по време на американската сесия не попречи на индексите зад Океана да приключат на зелена територия. С най-голям скок от 0.9% се отличи широкият S&P500, следван от Dow Jones с 0.6% до 19 855.45 пункта. Акциите на Ford Motor Co. се покачиха с 3.8%, след като компанията обяви, че планира да построи фабрика в Мексико и да назначи 700 работника във фабриката си в Мичиган.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още