IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва уверено

Добрите икономически данни от САЩ повлияха положително на щатската валута, която записа ръст спрямо кошницата от шест основни валути

12:43 | 04.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Бизнес активността в производствения сектор в САЩ, измервана от индекса ISM, се покачи до 51,5 пункта, като този резултат бе по-висок от очаквания от инвеститорите. Предварителните прогнози сочеха за ръст до 50.4 пункта. Седем от осем производствени сектора включени в индекса ISM показаха ръст. Щатският долар прие позитивно данните и се повиши с 0.24% спрямо кошницата от шест основни валути. Данните за продажбата на превозни средства, които са се повишили до 17.8 милиона при очаквани 17.5 милиона, също подкрепиха зелената валута.

Щатската валута поскъпна с 1% спрямо британския паунд, като това беше най-слабо представящата се валута през вчерашния ден спрямо долара. Рано тази сутрин двойката GBP/USD продължава спада си, като се търгува на ниво от 1.2767.

Спадът при британския паунд бе повлиян от изказването на премиера на страната Тереза Мей, че Обединеното кралство ще активира чл. 50 от Лисабонския договор за напускане на Европейския съюз до края на месец март 2017 г. Мей посочи, че ще се опита да постигне добро за сънародниците си споразумение с Европейския съюз, като парламента ще реши кои закони на ЕС ще продължат да бъдат спазвани.

Златото продължи да бъде в период на консолидация с подкрепа около 1 300.00 долара за тройунция и съпротива върха достигнат през юли месец. Рано тази сутрин ценния метал се търгува на ниво от 1 308.55 долара. Петролът от своя страна продължава ралито си, като лекият суров петрол сорт WTI се повиши през изминалия ден с 1.18% до 49.74 долара за барел. На срещата в Алжир миналата седмица, Либия заяви, че е производството на петрол в страната ще достигне 600 000 барела на ден до края на месец октомври.

Борсовите индекси в Европа завършиха първия ден от седмицата почти без промяна, като вниманието на пазарните участници остава насочено към Deutsche Bank. Лондонският FTSE100 записа ръст от 1.2% до 6 971.80, а френският САС40 се търгуваше на ниво от 4451.80 пункта. Немските пазари бяха затворени заради националния празник на страната в понеделник, като днес подновиха търговията. Индексите отвъд Океана не последваха европейските борси и затвориха на червена територия. Широкият S&P500 записа спад от 0.3% до 2 165.62 пункта, а индустриалният Dow Jones се търгуваше на ниво от 18 257.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:31 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още