IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът записа понижение, невиждано от ноември

Зелените пари регистрираха 4-месечно дъно спрямо кошница от валути. Dow Jones приключи осма поредна търговска сесия на червена територия

13:21 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Щатската валута продължи негативния си тренд от края на миналата седмица и в началото на тази. Пазарът отвори със значителна разлика в цената в края на петъчната сесия, премахвайки от стойността на долара спрямо кошница от валути. Американските пазари на акции имаха колеблива първа сесия за седмицата, като доскорошният рекордьор Dow Jones поевтиня за осми пореден път. Главните европейски индекси също не се представиха добре и приключиха на червено. Логично златото поскъпна, достигайки едномесечен връх.

Провалилите се опити от миналата седмица за стартиране на политиките на администрацията Тръмп са основното събитие, което диктуваше пазарните движения в понеделник. Именно колебанията около реалната сила на 45-ти президент на САЩ са квинтесенцията зад лошото представяне както на щатската валута, така и на пазарите на акции в САЩ и на Стария континент. Неспособността на Тръмп да прокара законопроект за здравна реформа хвърли сериозни съмнения дали той наистина ще съумее да даде начало на нова данъчна политика - толкова силно желана и чакана от бизнеса и от двете страни на Океана. С липсата на достатъчна политическа подкрепа в щатския Конгрес, обещанията за нова икономическа „златна епоха“ започват да придобиват един по-блед и нереалистичен вид.

Именно подобни страхове си проличаха в пазарното поведение на американската валута спрямо кошница от валути. Въпреки сравнително добрата щатска сесия доларовият индекс приключи деня със спад от 0,45% на ниво 98,858 пункта. Въпросната стойност е най-ниската от 11-ти ноември насам. Припомняме, че само преди няколко месеца, в началото на януари, доларовият индекс достигна до 14-годишен връх при 104,00 пункта. Спрямо японската йена, доларът достигна търговско дъно от 110,10 йени за долар, или 0,83%. Съответното дъно бе невиждано до момента от 18-ти ноември. От своя страна, еврото също поскъпна спрямо долара. Двойката достигна търговски връх при 1,0905 долара за 1 евро или 0,73%.

Британският паунд също успя да вземе своето, достигайки търговският връх от 1,2614 долара за един паунд, или поскъпване от 0,97%. Тази стойност бе невиждана от „по-скромните“ осем седмици насам. Пазарни анализатори в САЩ побързаха да вмъкнат и малко оптимизъм в ситуацията, припомняйки, че въпреки цялостно лошия ден за долара, валутната двойка GBPUSD продължава да е на нива, невиждани от 30 години насам. За едно обаче повечето мнения се консолидират - това е силата на йената като безпрецедентна валута убежище през първото тримесечие на 2017 година.

Американските пазари на акции не останаха безразлични към случващото се във Вашингтон и приключиха началото на седмицата колебливо. Силно бе ударен категоричният първенец в последно време Dow Jones 30. Индексът на сините чипове изтри 0,22% от стойността си, записвайки осми подред червен завършек на деня. Акциите на Goldman Sachs Inc. бяха компонентът, допринесъл най-много за загубите на Dow Jones. От друга страна, NADAQ 100 успя да приключи на зелена територия, поскъпвайки с 0,20%, докато S&P 500 разочарова със загуба от 0,10%. Мнението на повечето пазарни анализатори гласи, че формирането на нов бичи тренд на американските пазари зависи изцяло от случващото се във Вашингтон.

Европейските пазари на акции за пореден път бяха повлияни от политическите несгоди, случващи се от другата страна на Океана. За разлика от САЩ, тук трите основни индекса регистрираха загуби. Германският DAX 30 приключи сесията със загуба от 0,57%, британският FTSE 100 изтри 0,59%, а пък френският CAC 40 пострада най-малко, премахвайки 0,07% от стойността си.

Спот контрактите върху злато записаха едномесечен търговски връх при 1 255,30 долара за една тройунция. Според мнението на анализатори от Commerzbank пазарното поведение на златото е изцяло провокирано от това на долара. Такъв тип заключения могат да бъдат счетени за правдоподобни, тъй като за инвеститорите не е тайна отрицателната посока на корелация на зелените пари спрямо златото.

Днес новините с най-голям потенциал за пазарно вълнение ще дойдат именно от САЩ. В 17:00 българско време ще бъдат публикувани данните за потребителското доверие. Значението на индекса е ясно - публикуваната стойност ще покаже доверието на американските домакинства към икономиката в страната. Прогнозираната стойност от 113м9 би била с 0,9 пункта по-ниска от тази за предишния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

USD/JPY

Двойката коригира и се намира във фаза на дълбока корекция на възходящия тренд. Цената се насочи към 50% корекция по Фибоначи, а пробив на това ниво ще отключи възможността за допълнително поскъпване на йената спрямо долара. От гледна точка на техническия анализ потенциалът това да се случи е нисък, тъй като според осцилатора RSI двойката е в състояние на свръхпродажба. Не бива да забравяме и чувствителността на пазара към коментарите към действията на новия президент на САЩ.

EUR/GBP

На 24 март публикувахме следния коментар за EURGBP: “Двойката проби долната линия на канала, но ценовото движение коригира над нея, т.е. пробивът към монета се оказва фалшив, което сигнализира, че цената има потенциал отново да се насочи горната част на формиралия се канал."

Цената в действителност се покачи и почти достигна горната линия на ценовия канал. На този етап двойката остава в рамките на това образование, но няма да е подходяща за търговия, докато не получим допълнителен сигнал от техническия или фундаменталния анализ.

GOLD

Златото навлезе в зона на съпротива между 1 249 и 1 263 долара за тройунция. Рязкото поскъпване от последните сесии се дължи на отслабващия долар. Средносрочният тренд на благородния метал е възходящ и в случай, че зоната на съпротива бъде преодоляна, моментът ще бъде подходящ за откриване на дълги позиции. Трябва да имаме предвид, че златото се намира в състояние на свръх покупки и вероятно ще е необходима корекция или задържане на цената около текущите нива, преди да станем свидетели на ново поскъпване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още