IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната валута записа седмична загуба от 0,5% спрямо долара

Доларовият индекс, който следи стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се повиши с 0.35% на седмична база до 93.47 пункта

11:46 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Петролът поскъпна в петък с над 3% на фона на поевтиняването на щатския долар. Фючърсите върху лекия суров петрол все пак отчетоха седмични загуби в резултат на притесненията около глобалното пренасищане с петрол. Главните данни, които движиха търговията през изминалата седмица, бяха мечите данни за търсенето на суровината в Китай, както и високата продукция в САЩ. Фючърсите върху лекия суров петрол WTI за септември приключиха търговската сесия с ръст от 3.02% или 1.42 долара на ниво от 48.51 долара за барел.

Тарик Захир, основател на Tyche Capital Advisors, коментира, че петролът следва фондовите пазари и е повлиян от американската валута. Той предупреди, че фундаментите все още са негативно настроени към петрола, тъй като сезонът на пътуванията в САЩ скоро ще приключи. Според Джийн Макгилиън, директор в Tradition Energy, главният въпрос е дали ще продължим да виждаме такива данни за запасите на петрол, които сочат балансирането на пазара на търсене и предлагане. Износът на петрол от Нигерия се очаква да спадне до 1.72 млн. барела на ден през октомври. Появяват се и знаци за затягане на предлагането в САЩ, които са най-големият консуматор на петрол в света.

Американският долар поевтиня спрямо кошница от валути в края на седмица покрай продължаващата несигурност около президента на САЩ Доналд Тръмп. Доларът успя да достигне 4-месечно дъно спрямо японската йена през ранните часове на търговията, но по-късно компенсира част от загубите си след слуховете за уволнението на съветника в Белия дом Стив Банън. Белият дом потвърди този слух в петък следобед. Като главен стратег на Тръмп Банън бе приеман като представител на десницата, която бе обвинена в окуражаване на идеята за бяло превъзходство, включвайки смъртоносни бунтове, като например бунтът разиграл се в Шарлътсвил, Вирджиния. Зелените пари успяха да поевтинеят с почти 1% спрямо йената, достигайки 108.58 йени за долар, като за последно двойката се търгуваше около 109.15 йени за долар. Доларовият индекс, който следи стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се повиши с 0.35% на седмична база до 93.47 пункта. Единната валута записа седмична загуба от 0.5% спрямо долара до 1.1755 долара за евро.

Златото се изстреля до най-високото си ниво от 9 месеца насам в петък, повлияно от по-слабия долар и атентата в Барселона, който насочи вниманието на инвеститорите към метала убежище. Спот златото затвори търговията сравнително непроменено около 1 288.06 долара за тройунция като върхът, който бе достигнат по-рано по време на сесията, бе на ниво от 1 300.80 долара за тройунция. Щатските фючърси за декември приключиха сесията на ниво от 1 291.60 долара за тройунция. Йенс Педерсен, анализатор в Danske Bank, коментира, че има за какво да се притесняват финансовите пазари, защото политическата несигурност в САЩ и атаките в Испания са довели до по-предпазлива пазарна среда, а това подкрепя ценния метал.

Американските фондови пазари затвориха на червена територия в петък, след като Стив Банън напусна администрацията. Вторият най-голям американски индекс S&P500 записа спад от 0.18% до 2 425.55 пункта, като по-рано спадна с 0.5%. Dow Jones Industrial Average отчете спад от 76.22 пункта до 21 674.51 пункта, като успя да компенсира 130 пункта от загубите си след новината за Банън. Инвеститорите на нюйоркската фондова борса буквално аплодираха новината за бившия съветник на администрацията. „Напускането му е в полза на САЩ, защото ако Банън го няма, то е по-малко вероятно Гари Кон да напусне, тъй като е имало спречкване „зад кулисите“ между тях, откакто Тръмп е встъпил в длъжност“, коментира Питър Буквар, анализатор в Lindsey Group. Банън е настоявал най-много за по-националистичен подход към икономическата политика на САЩ, но напоследък неговото влияние намаля значително в администрацията на Тръмп.

Европейските пазари приключиха петъчната сесия на червено, след като най-лошата терористична атака в Испания от 13 години насам разтресе пазарите. Европейският индекс Stoxx 600 затвори при спад от 0.71%, но на седмична база той записа печалби от 0.55%. Колкото до основните европейски индекси, всички те записаха негативна търговска сесия. Английският FTSE100 записа спад в стойността си от 0.86% до 7 323.98 пункта, френският CAC40 спадна с 0.64% до 5 114.15 пункта, а германският DAX30 отчете най-малък спад спрямо другите два индекса от 0.31% до 12 165.19 пункта. Всички сектори затвориха на червено, като водещи бяха компаниите за пътувания и забавления заедно с медиите, които отразиха атаката в Испания. Компаниите Ryanair и Carnival бяха сред най-зле представилите се компании в сектора, като акциите им поевтиняха с 2.00% и 1.20% респективно.

Днес се очертава да бъде по-спокоен ден, тъй като няма планирани данни с по-голямо влияние върху международните пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

На 16 август видяхме много силна „поглъщаща свещ“, в обхвата, на която влизат девет предишни периода. След това последва връщане и отново рязко тръгване нагоре, което отведе цената над пълзящата средна. Имайки предвид всичко това, очакванията са за покачване и тест на съпротивата на върха.

NZD/USD

При NZDUSD ситуацията е подобна на тази при AUDUSD. Отново виждаме „поглъщаща свещ“ последвана от корективно движение и тръгване нагоре. Тук имаме таргет на движението минимум до ниво около 0.7406.

AUD/JPY

Ценовото движение се намира в низходящ тренд. Пин барът на 4-часова графика, формиран към края на миналата седмица, ясно показва агресивност от страна на продавачите. Моментът е изгоден за продажби. При пробив на нивото от 85.99 цената ще има чисто техническия потенциал да тества нивото от 85.50.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още