IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна до някоколкомесечни върхове спрямо долара и еврото

Засилването на японската валута може да продължи и около референдума за Brexit

11:01 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена записа рязко поскъпване спрямо кошница от основни валути, след като Японската централна банка (ЯЦБ) се въздържа от промяна в паричната си политика. Очакванията клоняха към увеличаване на програмата за количествени улеснения в азиатската страна, но председателят на ЯЦБ Харухико Курода показа доверие в стабилността на японската икономика. Това доведе до масови покупки на йени, която се покачи до нивото при 104.00 спрямо щатския долар. Това представлява най-ниската стойност за валутната двойка от август 2014 година, а нейният спад може да се засили около вота за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). Днес Английската централна банка ще обяви решението си за лихвените нива на Острова, като промени на нивата от 0.50% не се очакват.

Вчера пазарните участници следяха и решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) относно лихвените нива в икономика номер едно. Централните банкери очаквано оставиха стойностите без промяна, но натискът върху долара се засили, след като председателят Джанет Йелън не загатна на инвеститорите, че затягането на паричната политика ще се случи през юли. Това се възприе негативно от пазарните участници, които разпродадоха долара, отхвърляйки възможността за повишаване на лихвите на следващата среща на институцията. Фед също така намали очакванията си за икономическия растеж на страната, което подсказа, че вероятността да станем свидетели на двукратно увеличаване на лихвите през тази година намалява значително. Инвеститорите вече се насочват към еднократно затягане, което се отрази и върху котировките на долара, който отстъпи позиции и спрямо еврото до 1.12985.

Решението на Курода да се въздържи от допълнителни мерки за стимулиране на растежа в Япония се отрази негативно върху фондовите пазари в страната, като Nikkei загуби 3.04% от стойността си. Разпродажби се наблюдаваха като цяло в Азия, в резултат на намаляващата склонност на инвеститорите да поемат риск. Статутът на актив-убежище на японската валута привлече капитали и още повече засили нейните позиции, които се подкрепят и от несигурността за бъдещето на Острова. Това обаче загатва за потенциални действия на ЯЦБ на следващата среща на институцията в края на месец юли, след като поскъпващата валута се явява пречка пред Токио за достигане на целевите нива на инфлация.

Опасенията, че Великобритания ще се раздели с ЕС доведоха до ново понижение за петрола. Черното злато се оказа на червена територия, като американският лек суров петрол загуби 0.56%, докато Брентът изтри близо 1% от стойността си. Въпреки записаното понижение на запасите в САЩ в размер на 0.9 млн. барела, това не задоволи очакванията на пазарните участници, което доведе до спад за суровината. Негативните настроения властваха и на фондовите пазари отвъд Океана, където индексите записаха пета поредна сесия на понижения.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Моментното поевтиняване на канадския долар, въпреки положителните данни от вчера, допринася за издигането на двойката към нашата цел. Набелязаният таргет още на 11 март вече изглежда изключително близо, но това не бива да ни успокоява. Необходимо е да следим двойката внимателно и ситуацията с петрола, тъй като от там може да получим изненада, която да ни отдалечи значително от целта или обратно, да избута двойката до по-високо ниво от нашата цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още