IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поскъпна леко след срещата на ЯЦБ

Очакванията, че Японската централна банка ще разшири програмата си за стимули, не се оправдаха за пореден месец

10:32 | 30.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Очакваната с интерес среща на Японската централна банка завърши без изненада, след като институцията за пореден месец се въздържа от увеличаването на стимулите в икономиката въпреки слабата инфлация. До края на днешния ден вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данните от САЩ.

Очакванията, че ЯЦБ ще разшири програмата си за стимули, не се оправдаха за пореден месец. Председателят на институцията Харухико Курода изнесе подробен доклад с икономически прогнози и анализи, според който основната причина за по-ниската инфлация в Япония са падащите цени на петрола. По-евтината суровина понижава и прогнозите за индекса на потребителските цени, който е основен измерител на инфлацията в страната.

Според подновената прогноза на централната банка инфлационната цел от 2% ще бъде достигната през първото полугодие на 2017 г. Анализаторите припомнят, че в началото на тази година прогнозата на Японската централна банка беше, че инфлацията ще достигне целевите стойности през март 2016 г.

На състоялата се пресконференция Курода заяви, че няма да се поколебае да налива пари в икономиката, докато бъде достигната стабилна инфлация от 2%. Срещата на ЯЦБ доведе до леко поскъпване за йената, тъй като голяма част от трейдърите, очакващи нови стимули, оттеглиха залозите си за поевтиняване на японската валута.

Изнесените по-рано днес данни за продажбите на дребно в Германия се разминаха с очакванията на специалистите. Докладът разочарова европейските инвеститори, тъй като вчерашните данни от страната бяха изненадващо добри, давайки надежди, че икономика номер едно в еврозоната се завръща към бързия растеж. След доклада от тази сутрин еврото отчете минимални загуби спрямо долара, а пазарите насочиха погледите си към макроикономическите новини от САЩ, които ще бъдат изнесени по-късно днес.

Основната новина отвъд океана, която очакват пазарните участници, е свързана с доклада за потребителското доверие на Мичиганския Университет за месец октомври. Прогнозните стойности са много по-високи от отчетените нива през септември, а това прави очакванията за ръст в измерителя много големи.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Двойката достигна горната граница на хоризонталния канал с начало 25 август. Нивото на съпротива, което тестват биковете е много солидно и едва ли ще бъде пробито безпрепятствено. Корекция до средата на диапазона или дори спад до долните му граници ще бъде нещо съвсем нормално и по никакъв начин няма да сигнализира за продължаване на низходящото движение. За момента най-разумното решение е да изчакаме корекцията да ни покаже къде ще бъде достигната подкрепа, на която да купим с малки количества, към които да прибавяме в процес на поскъпването.

Все пак възможностите за поскъпване на йената не са никак малки, поради това дългите позиции на USDJPY трябва да се случват постепенно докато не се конкретизира дългосрочната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още