IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как очакваните стимули в еврозоната ще повлияят на решението на Фед за лихвите?

Еврото се срина до 2-месечно дъно спрямо долара в четвъртък, след като ЕЦБ сигнализира, че ще разшири програмата си за изкупуване на активи

11:05 | 23.10.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото се срина до 2-месечно дъно спрямо долара през вчерашния ден, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) сигнализира, че ще инициира допълнителни монетарни стимули през декември. По този начин единната валута реализира един от най-големите спадове в рамките на ден през последните години. Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че институцията е готова дори да понижи лихвените нива в еврозоната до отрицателни стойности, което означава, че депозитите ще бъдат таксувани, за да се стимулира вливането им в икономиката и евентуалното събуждане на растежа на Стария континент. Тази стъпка в еврозоната би могла и да натежи над решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) за повишението на лихвите в страната. С оглед на глобалния икономически застой, силния долар и нестабилните инфлационни нива, централните банкери отвъд океана биха оставили решителната стъпка за началото на следващата година, въпреки че някои пазарни участници очакват повишение през декември.

Еврото поевтиня до 1,1071 долара в резултат на масовите разпродажби по време на пресконференцията на ЕЦБ. Единната валута спадна под силното ниво при 1,1100, но днес заличи част от загубите, достигайки 1,1123 по време на азиатската търговия. Еврото спадна и спрямо японската йена до 133,75, което е най-ниската стойност за валутната двойка от 1 октомври насам. На база на по-ниски данни, касаещи молбите за помощи за безработни в САЩ, доларът поскъпна спрямо основните си конкуренти. Зелените пари се покачиха до 120,98 йени през днешния ден.

На фондовите пазари отвъд Океана търговията беше оцветена в зелено, записвайки една от най-силните сесии за тази година. С обявяването на силни финансови отчети на повечето водещи компании и готовността на ЕЦБ за стимулиране на икономиката на еврозоната, основните измерители повишиха стойността си. Отчасти изявлението на Марио Драги се възприе на Wall Street като причина Фед да не повиши лихвените нива тази година поради глобален застой на икономиката, в резултат на което индексите поскъпнаха. DJIA се повиши с над 320 пункта до 17 489,16, което е ръст за „сините чипове“ от 1,87%. Широкият S&P 500 нарасна до 2 052,51 пункта, или 1,66%. На Стария континент спадът на еврото направи по-привлекателни инвестициите в европейски индекси. Германският DAX реализира силна сесия и затвори търговията на 10 238,10 пункта, като положителното движение продължи и в електронната търговия след това. Френският CAC 40 също завърши на зелена територия с ръст до 4 695,10 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

EUR/USD

Еврото изтри повече от 2% от стойността си спрямо долара през вчерашния ден. Двойката се понижи до най-ниското си ниво от 19 август насам. В същото време цената се доближи до средносрочната възходяща тренд линия, която образува тренда при EUR/USD от средата на март насам. Пробив под това ниво ще тества валидността на този тренд и ще даде индикации за дългосрочно обръщане на предимството на страната на долара. От друга страна през днешния ден наблюдаваме частична корекция на силното низходящо движение от вчера, която може да бъде удължена 1,1160, където най-близката текуща съпротива за двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 8 години
В разчетите на Дойчебанк е фиксиран курс от 0.9 $ за 1 евро още в началото на тази календарна година. А тренда на поевтиняване на общата валута го познахме още при курс 1.44. Просто корекцията не е приключила. Много по-интересен е въпроса с "дефлацията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15, parity for the couple USD/EURO at least 1.02 in short term...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15, parity for the couple USD/EURO at least 1.02 in short term...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още