IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каквото и да решат британците, Европа и Обединеното кралство няма да бъдат същите

Много от популистките партии в Европа градят бъдещите си кампании именно на обещания за референдум за членството на страните им в Европейския съюз

11:38 | 23.06.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Днес, 23 юни 2016 г., ще е съдбоносен ден за бъдещето на Европа и Европейския съюз такива, каквито ги познаваме. Дали от днес ще започне началото на края за Съюза или британците ще покажат, че вярват в бъдещето на обединена Европа, ще се разбере в малките часове на утрешния ден. Независимо от избора на гласоподавателите във Великобритания едно е ясно - Европа и Великобритания няма да бъдат същите. Във все повече страни възниква въпросът дали трябва да са част от Европейския съюз и дали той трябва да съществува в сегашния си вид. Много от популистките партии в Европа градят бъдещите си кампании именно на обещания за референдум за членството на страните им в Европейския съюз. Какъвто и резултат да се получи днес от преброяването на бюлетините, той ще зароди промени в Европейския съюз, които се надяваме да бъдат за добро. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в свое изявление посочи, че трябва да се вгледаме в случващото се и да работим за подобряване на основите на Европейския съюз.

Гласуването започна в 7 часа местно време (9 часа българско време) и ще приключи в 22 часа (24 часа българско време), като по време на провеждане на референдума няма да има екзит полове и първите резултати ще бъдат обявени в ранните часове на 24 юни. От Английската централна банка (АЦБ) заявиха, че вече е налице отлагането на инвестиции от страна на британските предприятия като вторичните ефекти се усещат и при финансовите фирми и правни кантори. Председателят на АЦБ Марк Карни предупреди избирателите, че евентуално излизане на страната от Европейския съюз ще донесе икономически последствия на страната, за чието възстановяване ще са необходими години. По този начин Карни си навлече гнева на привържениците на Brexit.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да действа при евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз, това заяви във вторник Марио Драги в изявлението си пред Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент. Марио Драги посочи, че ЕЦБ ще използва всички необходими инструменти, за да намали ефекта от евентуалното излизане на Обединеното кралство и да облекчи пазарните турбуленции. Джанет Йелън също коментира референдума, заявявайки, че вот в полза на напускането на Великобритания може да има значителни икономически последици.

Въпреки днешния референдум през вчерашния ден Европейските борси бяха обхванати от оптимизъм. Това се случи на фона на последните проучвания, които дават превес на прогнозите, че Обединеното кралство ще остане в Европейския съюз (Bremain). Германският DAX приключи търговската сесия с ръст от 0.55%, а френският CAC записа ръст от 0.3%. От своя страна американските борси затвориха със спадове, като S&P 500 приключи сесията с 0.17% загуба.

Фючърсите върху петрола, обхванати от червената вълна на щатските пазари в сряда, също поеха надолу с 1.44% до 49.13 долара за барел. Златото също записа 2-седмично дъно от 1 261 долара за унция. На облигационните пазари доходността по щатските 2-годишни държавни облигации намаля до 0.75%. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа от друга страна се сви до 1.68%.

Капиталовите пазари са в очакване на решението на гласоподавателите във Великобритания. Решение, което може да раздели не само Европа, но и населението на страната. Проучванията показват, че образованите гласоподаватели под 30 г. предпочитат оставане в рамките на Европейския съюз. Такова разделение се наблюдава и от разликата в социалния статус, като колкото по-висока е социалната класа, толкова по-високо е желанието за оставане в Съюза.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

Двойката регистрира нов локален минимум след възобновяване на низходящия импулс. Резултатът от референдума ще има пряко въздействие върху еврото, което ще повлияе на движението при двойката. Поради това по-консервативните трейдъри, които са продали двойката според анализите ни, е добре да затворят позицията или поне 70% от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
то при Комунизма немаше такава цензура .... :)) пак някой ше си го премести от единия крачол в другия кат слагат такива цензури и нищо няма да се промени .... :)) Смешна Aмериканска Kолония сме си ние и нишо повече ... :)) Особено пък думата "***" да не нарушаваме правата на умствено изкривените ... :)) После що комунистите в Китай станаха шефове в света еми що станаха ?!? Щото не се толерират педалщини и "***" не взимат нормални решения за тва. Свобода, права, глупости ама всичко треа да си има граници иначе няма да има напредък ярък крещящ примиер - Булгаристания .... за 25г. 3млн. хвърлили гражданството продължават х160 да се изнасят на ден и напредък 0 ама съвсем 0, нищо, празнота ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Те "меcти" са го ложили за цензурирана дума, щото някой да не напише "меcтя си го от единия в другия". Боже, много са мешни.... В другия им сайт на инвестора "аутомедията" е супер смешно в ато сайт да е забранена думата "пeдал". И накой като иска да я ползва в добия смисъл на автомобилна част, и е цензурирано... Та така, свободна страна сме, със свободни медии и право на изразяване на мнение, гарантирано от конституцията....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
мести и премести цензурирани думи ли са ?? Ае вие нормални ли сте ве .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
офф мамоу мда сигурно няма да бъдат, а какви ше бъдат бре ?? - ше станат извънземни и острова се мести до Бостън тъй ли ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още