IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли икономиката в САЩ да се откъсне от останалия свят през 2016 г.?

Фед има основания да увеличи лихвите през декември, но може и да се въздържи, тъй като в Европа, Япония и Китай все още действат количествени облекчения

10:59 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли икономиката в САЩ да се откъсне от останалия свят през 2016 г.?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

С наближаването на декември инвеститорите отправят все повече погледи към ключовите събития тогава, а именно - евентуалното повишение на лихвените нива в САЩ, нова порция количествени облекчения в еврозоната, както и разбира се срещата на ОПЕК. Имайки предвид плавното намаляване на безработицата в икономика номер едно, подобряващия се климат на пазара на труда, Федералният резерв (Фед) по-скоро се съсредоточава към достигането на стабилни нива на инфлация и увеличаване на почасовото заплащане. Това обаче все още предстои, което дава предпоставки на Фед да постави под съмнение ефективността на изпитаните вече икономически модели.

Централните банкери съсредоточават своите разсъждения, дали щатската икономика възвръща стабилните си нива на развитие или бавният растеж, колебливите инфлационни нива и слабото повишение на възнагражденията не са се превърнали в нова порядка след рецесията, през която премина страната. Друг основен момент е колко трябва да бъдат покачени лихвите, както и темпът, с който да се пристъпи към тези мерки.

Последствията от тези решителни действия ще определи колко ще е голяма дупката между основните лихвени нива в САЩ и други развити икономики, които са все още в период на количествени улеснения. В случай че се стигне до такава чувствителна разлика, доларът би могъл да поскъпне силно, което от своя страна да се отрази негативно на щатския износ. От последната стенограма на Фед стана ясно, че 17-те членове на комисията са на противоположни мнения. Също така се изразиха опасения, че щатската икономика вече променя поведението си в сегашната глобална обстановка на застой, която заплашва да удари и САЩ, в случай че проблемите се задълбочат.

Въпреки че Фед има предпоставки за повишение на лихвите в средата на декември, фактът, че Европа, Япония и Китай продължават програмите си за количествени улеснения, би наклонило везните към въздържане от действие, според някои централни банкери в САЩ. Ако се окаже, че Фед прибърза с повишението на лихвените нива, съществува риск щатската икономика да се окаже в изходно положение, което би било по-трудно преодолимо дори от вече назрелите проблеми за страната.

Щатският долар записа понижения вчера, след като инвеститорите намалиха дългите си експозиции в зелените пари и затвориха част от печалбите си, реализирани през последните седмици на рали за валутата. Британският паунд беше една от малкото основни валути, която се обезцени спрямо долара през изминалия ден, на база на изказване на главния икономист на Английската централна банка Анди Холдейн, че пред британската икономика стоят повече опасности от считаното за момента.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката достигна необходимото поевтиняване, за да ни позволи да затворим част от откритата къса позиция около върха на корекцията. За момента ситуацията е такава, че директно поевтиняване до подкрепата около 1.4903 едва ли ще се случи. Очакваме първо корекция преди следващ низходящ импулс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още