IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова порция несигурност повлия на глобалните пазари

Ново понижение на цената на петрола стана причина за поевтиняването на канадския долар до най-ниските му нива спрямо зелените пари от април 2003 година насам

11:20 | 14.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова порция несигурност повлия на глобалните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Нова порция волатилност попари склонността на инвеститорите да поемат рискови позиции, повишавайки несигурността на пазарите. Нов спад в цената на петрола подкрепи разпродажбите на фондовите пазари в САЩ. Основните индекси в икономика номер едно потънаха до най-ниските си стойности от 3 месеца насам, като DJIA и S&P 500 се сринаха респективно с 2.21% и 2.5%. Всички 10 подсектора на обширния индекс завършиха търговията на червена територия, както и 29 от 30 компании от сините чипове регистрираха загуби. Разпродажбите на Wall Street поведоха и срива на индексите в Азия. Поевтиняването на китайския юан по-рано днес спрямо долара добави несигурност в инвеститорските намерения, което рефлектира върху поскъпването на взимащата превес в подобна макроикономическа обстановка японска йена.

Загубите за китайските индекси се разпространиха в Азия и доведоха до рязък спад на Nikkei от 2.68%, след като измерителят дори премина под 17 000 пункта за първи път от септември 2015 година. Въпреки че ориентирането на инвеститорите към валутата-убежище доведе до поскъпване на йената спрямо долара до 117.28, впоследствие зелените пари успяха да наваксат загубите, покачвайки се над нивото при 118 йени за долар. Опасенията за навлизането в мечи пазар се засилват, имайки предвид и факта, че японската валута е поскъпнала спрямо долара с 2.5% от началото на годината. Непредвидимите интервенции на Народната банка на Китай по отношение на юана в комбинация със спада на цената на петрола, застоят на икономиката в глобален мащаб и различията в монетарните политики на водещите икономики водят до засилено напрежение по света, което неминуемо води до по-високи нива на волатилност на пазарите.

Новото понижение на цената на петрола стана причина за поевтиняването на канадския долар до най-ниските му нива спрямо зелените пари от април 2003 година насам. Канадецът загуби позиции до 1.4381, след като Брентът се срина под 30 долара за барел за първи път от април 2004 година, което от своя страна засили спекулациите, че Централната банка на Канада би могла да пристъпи към понижение на лихвените нива следващата седмица. За спада на цената на „черното злато“ допринесоха и обявените от Енергийната информационна агенция вчера данни, сочещи повишение на запасите в САЩ от 234 000 барела за седмицата до 8 януари.

Освен понижението на канадския долар, британският паунд също претърпя загуби спрямо щатските пари. Стерлингът продължава да поевтинява, след като във вторник спадна до 1.4351 долара, което представлява най-ниското ниво за паунда от юни 2010 година. Днес се очаква Английската централна банка (АЦБ) да обяви своето решение относно на лихвените нива на Острова, като очакванията са, че няма да се стигне до понижение. Въпреки това, записаните разочароващи данни по-рано тази седмица, заедно с нарастващата несигурност в световен мащаб, както и по-неубедителните изказвания на представители на АЦБ, касаещи лихвите във Великобритания доведоха до резкия спад на стерлинга.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Разпродажбите за британската лира могат да се задълбочат още повече след днешната среща на Английската централна банка. Подкрепата при 1.4228 остава ключова за средносрочното представяне на GBPUSD. Дали бариерата от седмичен порядък ще успее да удържи цената, остава само предположение, но пробив под това ниво ще бъде удобен момент за отваряне на нови къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Китайски негодници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още