IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия остави лихвените проценти без промяна

Индийската централна банка също не промени лихвите, което обаче беше неочаквано за пазарните участници

11:49 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Централната банка на Нова Зеландия запази лихвените равнища в страната на ниво 1.75%, поне докато нивото на инфлацията не достигне желаните от тях нива. Управителят на централната банка Греъм Уилър посочи, че предвид икономическата и политическа обстановка в света политиката на банката трябва да е балансирана и в момента правилното решение е лихвата в страната да остане на текущите нива. Икономиката на страната записа растеж от 3% през изминалата година, но Уилър посочи, че силното киви оказва натиск над инфлацията. През 2016 г. новозеландският долар се покачи с близо 10%, което попречи на гуверньора да върне инфлацията към желаното ниво от 2%. Кивито поевтиня с близо 0.5% спрямо щатския долар след пресконференцията на централната банка, като рано тази сутрин двойката се търгува на ниво 0.7192.

Индийската централна банка също запази лихвените си равнища без промяна на ниво от 6.25%, което беше неочаквано за пазарите участници. Предвижданията на анализаторите бяха за намаляване на лихвата с 0.25%. Това действие от страна на банката показва, че институцията ще прекрати кръга на улеснения, който започна през изминалата година. Гуверньорът на банката Урджит Пател посочи, че към момента политиката на банката е неутрална, като това ще даде гъвкавост на водената от нея политика.

Златото от своя страна продължава да поскъпва, което показва притеснението на инвеститорите относно политическата и икономическа обстановка в световен мащаб. Според анализатори скоро ще видим пробив на ключовото ниво от 1250.00 долара за тройунция. През вчерашния ден ценният метал поскъпна с 0.62% до 1 239.84 долара за тройунция. Лекият суров петрол сорт WTI възвърна част от натрупаната по-рано през седмицата загуба въпреки солидния ръст в петролните запаси на САЩ от 13.8 млн. барела. Суровината поскъпна с 0.33% до 52.46 долара, в очакване на първия месечен доклад на ОПЕК след започналото през януари намаляване на добива от страна на картела.

Европейските борсови индекси приключиха изминалия ден разнопосочно, като германският DAX30 се понижи с 0.1% до 11 557.35 пункта, а френският САС40 се повиши до 4 777.30 пункта. Индексите зад Океана последваха тези в Европа и също приключиха на различна територия. Индустриалният Dow Jones спадна с 0.2% до 20 047.45 пункта, а широкият S&P500 се покачи с 0.1% до 2 291.85 пункта. Акциите на Nordstrom Inc. и Allergan PLC се повишиха съответно с 4.1% и 3.7%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

Вчера публикувахме следния коментар: „[…]Фокусът ще бъде върху проекциите за бъдещата монетарна политика на НЗЦБ. Пазарните участници искат да разберат дали отново ще се наблегне на скъпата местна валута, която възпрепятства износа и инфлацията. Ако се наблегне за пореден път върху този проблем, ще видим рязко поевтиняване на NZD спрямо кошницата. От техническа гледна точка цената тества солидна зона на съпротива на седмичната графика. Съпротивата би оказала допълнителен натиск, затова ще следим отблизо двойката. Няма да бъде неразумен ход, ако отворим предварително къса позиция с малък обем (по-малък от стандартния) и при благоприятно стичане на обстоятелствата да разширим експозицията.“

Според очакванията ни, лихвата бе оставена без промяна на рекордно ниски нива и се наблегна за пореден път, че скъпата валута е пречка за стабилния ръст на инфлацията. Двойката бе разпродадена. Липсата на голямо ускорение при цената ни позволи да допълним на много добри нива предварително отворената къса позиция. Първата цел ще е около 0.71799, където ще стартираме частичното свиване на експозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още