IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ера в трейдинга

Какви са предимствата и недостатъците на автоматизираните системи за търговия

14:34 | 05.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействие да причини вреда на човечеството“. Това гласи един от законите на Айзък Азимов в сборника му от разкази „Аз роботът“ . Тези думи обаче все повече губят смисъл в съвременното технологично общество, в което автоматизацията измества човешкия труд, а вследствие на това безработицата и намаляването на цената на труда неизменно водят до човешко нещастие.

Финансовите пазари, като част от икономическата система, също следват тези тенденции.

Всеки човек, който малко или много е имал досег с трейдинг, знае, че от много години съществуват два основни подхода за определяне на цените на даден актив – технически и фундаментален анализ. 

При първия подход се използва предимно количествен анализ на миналите стойности на финансовите инструменти – цена на отваряне, цена на затваряне, най-висока или най-ниска стойност, обеми, стандартно отклонение и др., докато при втория се анализира най-вече икономическата логика зад изменението на цената на актива – макро и микропоказателите.

Независимо от подхода, който даден инвеститор избира, с развиването на технологиите вече е възможно компютър да извършва този сложен инвестиционен процес, а именно - чрез автоматизирани системи за търговия, наричани още експертни системи.

Какво обаче представляват те? Накратко, това са алгоритми, които са сведени до програма, която купува и/или продава, когато дадено условие е налице на финансовите пазари. Тези алгоритми всъщност са дадени инвестиционни стратегии, които всеки един инвеститор е усвоил в практиката си.

Например, ако ние сме трейдър и след години опит знаем, че когато средното движение на актива, който търгуваме, е 2 пункта на ден, а в дадения ден цената се е повишила с 5 пункта, то има огромен шанс цената да расте в следващите дни. Следователно вместо да стоим всеки ден пред мониторите и да търсим такива активи, които да следват тази логика, можем просто да напишем програма, която да следи за това и сама да извършва всичко. Абсолютно същата логика важи и когато сме инвеститор, който предпочита фундаменталния анализ, а във финансовия отчет приходите и разходите на компания „Х“ са с 20% по-високи от предвидените стойности.

Какви са обаче положителните и отрицателните страни на автоматизираните системи за търговия?

Една от положителните страни е спестяването на време и пари. Това, впрочем, е може би най-големият плюс, тьй като вместо да изследвате дадена икономическа логика две - три години, може просто да проследите нейния финансов резултат след избран от вас времеви период. Това ще ви спести време, а това е единственият незаменим ресурс. Ще бъдат спестени и пари, ако стратегията ви е грешна, което се случва в 90% от случаите.

Ефективността в изпълнението на инвестиционните стратегии е друго изключително предимство, тъй като компютрите нямат чувства, а практиката показва, че много трейдъри се провалят, защото не могат да контролират своите емоции.

Оптимизирането е тази положителна страна на автоматизираните системи за търговия, която позволява да се постигне главната идея в икономиката, а именно - да се максимизира печалбата за сметка на даден риск. Оптимизирането позволява да се изчислят най-добрите входни параметри на вашата инвестиционна стратегия, които да ви доведат до най-ефективна печалба.

Съществуват обаче и редица отрицателни страни. 

Една от тях е липсата на достатъчно надеждни данни. Само човек, който не се е сблъсквал с този проблем, не знае колко трудно е всъщност да се намерят достоверни източници на информация за количествен анализ. Това е може би най-големият проблем при експертните системи, защото целият анализ на дадена стратегия, а оттам - на входните параметри и оптимизиране, ще бъде главно на базата на тези данни.

Друг недостатък е постоянният мониторинг на процеса – необходимо е постоянно да се следи дали входните параметри са толкова ефективни, колкото са били в миналото, или вече пазарът е променил своя ритъм. Също така трябва да се следи дали не са се получили бъгове ( механични грешки) в самата програма.

И така - като в заключение можем да изтъкнем, че както всяко нещо в живота автоматизираните системи за търговия си имат своите силни и слаби страни. Единственото сигурно обаче според мен е, че ако даден инвеститор разполага с подобна система за управление на капитала, то неговото лично щастие във финансов аспект няма как да бъде помрачено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
RedBot
преди 7 години
Ако вземем за пример Метатрейдъра основен недостатък в цялата идея е, че за изходни данни се ползват минали събития,движения на курсовете минути, часове, дни назад, които имат малка или никаква връзка с бъдещето. В тоя ред на мисли големите пари се правят с вътрешна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
scott
преди 7 години
нтираме ричес с нашта система. КЪСНО ЖИВЕЕТЕ, ПРОШЛЯЦИИИИИ.ЩОВИ ГИ РАЗДУВАМ ТЕЗ:ЧОВЕКА,ТРЕЙДЪРЪ, ИНДИВИДА Е ИЗГУБИЛ БИТКАТА С КОМПЮТРИТЕ. СЪВЪРШЕНИ СА. Докът играеш виртуално: само възходящи крливи, сичко цъфти. Постнеш ли от твойте пари - зима ти ги за секунди. Сичко даун.Ено познато трейдърче, се фана с некви виртуали. дори не излизат в световната търговиа. въртит си го в техниа софтвере и си му зимат парит...НА ТВА МУ ВИКАММ: ДА СЕ ФАНЕШ НА ГОЛА КУКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 7 години
ШЕ ПУКЯСАМ БЕ!Преди мноооооого време се закачих за ени бинарни опции, автоматизирана работа, брат и прочее.Имаше 50 долара начален бонус, та затва. ОБАЧЕ: НЕ МИ ДАВАХА БОНУСА преди да депозирам. Даже ми счупиха телефона да си давам номера на кредитни карти, че и скюрити кода им. *** то не беха китайки, *** то не беха поляци, *** то не бехе шотландци /признааам си, почти нищо нразбарх от говоренето им/. И секи път кат не си давам новеръ на картата ми се казва: хМА ВИЕ СИГУРНО ИМАТЕ ОПИТ. И КАТ ПОЧНА ДА ИМ ГОВОРИМ, ЧЕ СЪМ ТЪРГУВАЛ НА БОРСЕСЕ - О,НЕ,БЕ, ОПИТ С ТАЗ, АВТОМАТИЗИРАНАТА ТРЕЙДИНГ....Койо ме занити! След първоналната вълна и ени 30 спама на ден от тех - пълно мълчаниес....и получавам ено мейлче след 3-4-5 месеца отцъствиес: ВИЕ НЕ СПЕЧЕЛИХТЕ НИКАКВИ ПАРИ ОТ БИНАРНАТА ТЪРГОВИА, НАЛБИ ТАКА! НСЕ ОТЧАЙВАЙТА, САМО ДНЕС, САМО СЕГА, НАШИА НАЙ-НАЙ-НАЙ-НОВ СОФТВЕРЕ И СТАВАШ РИЧ! Върха на нахалството беше ено девойче, българче, преди около месец....ъъъъъ,*** така, ниеи, ааааааааааааа, гара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Автоматичните системи за търговия могат да донесат огромни печалби на хората, които продават такива системи и огромни загуби на хората които ги купуват и ползват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Sakamano
преди 7 години
Полу-автоматизирана система с участието на опита и знанията на трейдъра. Използва предимствата, избягва недостатъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Отрицателните страни са ПАК БРОКЕРИТЕ и техните изчисления за еди какви си условия на търговия иначе вън, КОИТО СА МАФИЯ В КОТИРОВКИТЕ!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още