IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабването в долара насочи инвеститорите към златото

Японската йена бе валутата записала най-голямо повишение спрямо долара, като двойката се търгуваше на ниво от 115.33 йени за долар

12:35 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар поевтиня през вчерашния ден с 1.15% спрямо кошницата от валути след противоречиви икономически данни от САЩ. Частният сектор на най-голямата икономика в света е разкрил едва 153 000 работни нови места през декември, като очакванията на инвеститорите бе за 273 000 места. Низходящата ревизия на данните за ноември месец също помрачиха настроението на пазарните участници, които започнаха да прибират натрупаните си печалби от дългите си доларови позиции. Данните от доклада на ADP накара инвеститорите да бъдат скептични и към излизащите днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ. Очакванията на инвеститорите са за лек спад от 3 000 работни места за месец декември спрямо данните за ноември месец.

Японската йена бе валутата записала най-голямо повишение спрямо долара, като двойката се търгуваше на ниво от 115.33 йени за долар. Единната европейска валута поскъпна с 1.13% спрямо долара, въпреки понижението на молбите за помощи при безработица в САЩ до 43-годишно дъно. Заявките за помощи при безработица за изминалата седмица са намалели с 28 000 до 235 000 при очаквани 262 000 молби. Ръстът в бизнес активността през декември в непроизводствения сектор също не помогна на зелените пари да се преборят с негативните данни от доклада на ADP за новите работни места в частния сектор. Индексът, измерващ сектора на услугите, се повиши до 12-месечен връх, което е знак за раздвижване в американската икономика.

Слабият долар насочи инвеститорите към златото, което поскъпна с 1.42% до 1 180.78 долара за тройунция. Това бе най-високото ниво достигнато от ценния метал от началото на декември месец миналата година. Спадът в петролните запаси на САЩ с 7.1 млн. барела и изявленията от страна на Саудитска Арабия, че са започнали да свиват добива си, с цел да достигнат заложените в споразумението от Виена нива подсили цената на черното злато. Лекият суров петрол сорт WTI поскъпна с 0.94% до 53.73 долара за барел, като очакванията на анализаторите са цената да продължи да катери до около 60 долара за барел.

Борсовите индекси в Европа приключиха изминалия ден на зелена територия, като лондонският UK100 достигна по време на търговията рекордното ниво от 7 200 пункта. Повишението от 0.1% в индекса се дължеше на ръста в акциите на компаниите от строителния сектор, като с най-силно поскъпнаха акциите на Persimmon PLC с 7.2%. Акциите зад Океана от своя страна приключиха на червена територия, след незадоволителните данни за новите работни места в частния сектор. Индустриалният Dow Jones се понижи с 0.2% до 19 885.95 пункта, като за пореден път се отдалечи от заветните 20 000 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

EUR/GBP

На 30 декември писахме:

„В момента можем да станем свидетели на поевтиняване до цени от порядъка на 0.8486, където може да се генерира възходящ импулс, който да осигури необходимите обеми за по-трайно поскъпване при двойката. Като цяло тенденцията остава позитивна за по-дългосрочно поскъпване.“

Нашите очаквания се оправдаха, като цената намери подкрепа в посочената зона, като имаше по-дълбока корекция до 0.8449, където подкрепа оказа 100-периодната пълзяща средна. В момент двойката се търгува под изявената зона на съпротива 0.8560, като нагласата остава позитивна и евентуално поскъпване до 0.8721.

USD/JPY

Двойката запазва възходящата си тенденция, като в момента се търгува около скоро сформиралата се зона при котировки 116.20/116.30, която в момента се явява съпротива. Трябва да се отбележи, че двойката намери солидна подкрепа при нивото 114.71, където се намира и 200-периодната пълзяща средна, Нагласата остава позитивна с целеви нива от 118.25, където ще тества максимумите от месец декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още