IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите са в очакване на Фед

Щатският долар записа лек ръст спрямо еврото, като двойката евро/долар се търгуваше на ниво от 1.0986

11:18 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Днес инвеститорите очакват резултатите от срещата на Фед и решението относно основния лихвен процент в страната. На последното си заседание Фед посочи, че все пак при благоприятни икономически условия ще се осъществят две повишения на лихвените проценти тази година и по три през 2017 г. и 2018 г., като покачването ще е с по 0.25 процентни пункта до достигане на целевото ниво от 3%. Пазарните участници от своя страна все повече се насочват към мнението, че това няма да се случи през 2016 г. и вдигане на лихвените нива ще има през 2017 г.

Щатският долар записа лек ръст спрямо еврото, като двойката евро/долар се търгуваше на ниво от 1.0986. САЩ все още са изправени пред забавяне на глобалния икономически растеж, ниските цени на петрола, опасенията относно китайската икономика и последиците от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Преди две седмици председателят на Фед за Филаделфия заяви, че ефектите от решението за Brexit няма да са така осезаеми и очаква инфлацията през 2017 г. да достигне 2%.

На фона на все по-малката вероятност за вдигане на лихвените проценти в САЩ зелените пари записаха спад от 0.04% спрямо японската йена, като двойката се търгуваше на ниво от 104.84. Все пак анализаторите очакват йената да поевтинее до края на седмицата на фона на очакванията за нови количествени улеснения. След като спечели частичните парламентарни избори, премиерът Шиндзо Абе сподели, че иска да прокара възможно най-бързо „смели икономически мерки“, като очакванията тогава бяха за нови парични стимули на следващата среща на Японската централна банка (ЯЦБ), която е този петък. Бившият директор на ЯЦБ Хидео Хайакава също подкрепи миналата седмица желанието на Абе за разхлабване на паричната политика от страна на централната банка. Въпреки това йената записа ръст във вторник и спрямо единната европейска валута, като двойката достигна ниво от 115.19 йени за 1 евро.

От своя страна златото се стабилизира около нивото от 1 320 долара за тройунция в очакване на решението на Фед и потенциалните стимули от страна на ЯЦБ. На цената на ценния метал повлия и спадът в търсенето на злато през първото полугодие от страна на Китай с 7.7% до 528 тона. За разлика от стабилизираната цена на златото петролът записа 3-месечно дъно, като лекият суров петрол приключи вчерашния ден на цена от 42.64 долара за барел.

Спадът в цената на петрола не повлия толкова негативно на европейските индекси, които успяха да запишат повишения. Германският DAX реализира ръст от 0.5% до 10 265.00 пункта, а лондонският FTSE100 се повиши до 6 732.30 пункта. На фона на днешното решение от страна на Фед щатските индекси не намериха единна посока, като индексът на сините чипове Dow Jones падна с 0.1% до 18 498.00 пункта, а S&P 500 се покачи до 2 1725.57 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Двойката навлезе в зоната на подкрепа около 1.44974 и за момента консолидира в нейните граници. След смесените данни за Австралия, придружени от леко по-лошия CPI, везните се накланят към поредно сваляне на лихвения процент. През август ще стане ясно каква е визията на (АЦБ) и към какви действия ще пристъпят. Настроенията към AUD до края на седмицата вероятно ще останат негативни и покупки на двойката няма да бъдат неуместно действие. Потенциален таргет за идните дни, до края на следващата седмица е нивото около 1.50762. Не бива да забравяме намалената волатилност през юли и август, която забавя и свива пазарните движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още