IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ очакват публикуването на държавния бюджет

В понеделник икономическият календар е беден откъм новини

15:06 | 12.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Британският паунд се срина по време на търговията в петък, след като стана ясно, че никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Това ще хвърли страната в политически хаос дни преди стартирането на преговорите по излизане от ЕС. Изборните резултати се отразиха неблагоприятно на лирата, която достигна 1.2635 - най-ниското ниво от 18 април насам. По-късно през петъчния ден британската валута успя да се покачи леко като в крайна сметка завърши деня на ниво от 1.2747, което е спад от почти 1.6% на дневна база.

В същото време доларът поскъпна до 10-дневен връх спрямо кошницата от 6 основни валути, подкрепен отчасти от слабостта на паунда. Доларовият индекс се повиши с 0.3 на сто до 97.24 пункта. По-рано през седмицата щатската валута отстъпи до 7-месечно дъно заради показанията през Сената на бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Спрямо еврото зелените пари се покачиха с 0.24%, достигайки 1.1185 долара за евро. Единната валута загуби позиции след заседанието на Европейската централна банка, на което стана ясно, че от институцията не очакват нови намалявания на лихвите.

Канадският долар нарасна спрямо щатската валута, възстановявайки се от седмичното дъно, което достигна по-рано през седмицата. Канадската валута бе подкрепена както от повишението при петрола, така и от силните данни за промяната в броя на заетите. За май броят на новонаетите служители се е увеличил с 54 500 при предварителни прогнози на икономистите за 17 400 новонаети. За април числото беше 3 200. В резултат на това канадският долар достигна 1.3425, което е най-високото ниво от една седмица насам.

Златото поевтиня за трети пореден ден, повлияно от доброто представяне при долара. Спот цената на жълтия метал спадна с 0.7% до 1 269.60 долара за тройунция. Фючърсите с доставка през месец август отстъпиха до 1 267.06 долара. "Пътят е неравен, но ако приемем, че няма да има по-сериозен военен конфликт, както и действия, които да доведат до импийчмънт за президента Тръмп, то вярваме, че цената на метала ще се движи в зависимост от изменението при другите класове активи", каза Джошуа Ротбарт, управляващ партньор в J.Rotbart & Co. Фючърсите върху среброто също завършиха търговията на червена територия, отстъпвайки с процент и половина до 17.15 долара за тройунция.

Петролът затвори петъчната търговия с ръст, но въпреки това завърши седмицата на отрицателна територия. Това бе трета поредна седмица на негативно представяне за черното злато. Цените на петрола се повишиха, след като се появи информация, че един от главните тръбопроводи в Нигерия е бил пробит, което е довело до течове. Но печалбите бяха компенсирани от очакванията, че петролните находища в Либия ще се върнат към нормалното си производство. Националната петролна корпорация на Либия заяви, че петролните находища трябва да се върнат към нормалното темпо на работа след края на последните протести на работници. Петролът си повиши с 27 цента до 45.91 долара за барел. Сортът Брент скочи с 0.8% до 48.24 долара за тройунция.

Американските индекси затвориха със смесено представяне. Технологичният Nasdaq се срина с 1.8%, след като акциите на Apple, Facebook, Amazon и Netflix се понижиха с над 3%. Широкият S&P500 намаля с 2.02 пункта до 2 431.77, докато Dow Jones 30 отчете ръст от 0.3% до 21 271.97 пункта. "Инвеститорите бяха бичи настроени през цялата година", заяви Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Cornerstone. Той каза още, че "целият фундамент чертае бичи тренд, но понякога се появява фактора риск, поради това че се наблюдава повишаване на политическата несигурност".

Водещите пазари в Европа завършиха с повишение, след като британския премиер Тереза Мей заяви, че ще успее да сформира коалиционен кабинет със Северноирландската демократическа партия. Stoxx Europe 600 се повиши с 0.32%. Най-силно представяне имаше при индексите имаше FTSE100, който поскъпна с почти 1%, достигайки 7 527.33 пункта. Британските банки бяха сред основните губещите в петък. Акциите на RBS и Lioyds спаднаха с над 2.4%. HSBC и Standart Chartered нараснаха с около процент и половина, подкрепени от международния им бизнес.

В понеделник икономическият календар е беден откъм новини. По-късно в САЩ ще бъдат обявени данните за държавния бюджет. Тези данни са важни за инвеститорите, тъй като включват всички приходи и разходи на правителството за определен период от време. Прогнозите на анализаторите са, че държавния бюджет на САЩ за май ще достигне 154.6 млрд. долара, спрямо 182 млрд. за предходния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

На 9 юни публикувахме: „Цената не се задържа под вътрешната линия и още при първия тест на диагоналната съпротива премина свободно над нея, без да даде каквито и да е индикации за продажба. Днес може да видим тест на външната линия. В 15:30 очакваме данните за заетостта в Канада и няма смисъл да се опитваме да търгуваме. Чисто технически, по-слабите данни биха подкрепили мечките, докато положителната дата ще бъде малко по-сложна за отиграване.“

Данните се оказаха особено положителни, това доведе до рязко покачване на канадеца. Смятаме, че подобни силни макроикономически новини няма как да останат само с този импулс. Канадската валута се намира по дъната спрямо кошницата и допълнително покачване през настоящата седмица ще бъде нещо съвсем нормално. Ако видим корекция, ще търсим покупки.

NZD/USD

Новозеландската валута е прекупена спрямо кошницата, очакваме корекция на NZD. Имаме важни събития за щатския долар. Първо, данни за инфлацията, второ, решението за лихвения процент. Около 87% от инвеститорите очакват ново покачване на лихвите, но ако CPI отново бъде по-слаб от очакваното, е много вероятно това да повлияе на решението или това покачване на лихвата да бъде последно за тази година. Ако събитията са в полза на щатската валута ще продаваме двойката.

GBP/NZD

Очакваме корекция във възходяща посока при тази двойка. Първата цел около, която предполагаме, че цената ще срещне съпротива, е кръглата стойност от 1.8000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още