IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът в очакване на стенограмата на Фед

Подробният доклад би дал по-ясна представа за очакванията и намеренията на Фед по отношение на монетарната политика на институцията

13:02 | 08.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Федералния резерв във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът задържа позиции спрямо кошница от 6 основни валути в първите часове на азиатската сесия днес. Инвеститорите са в очакване на стенограмата на Федералния резерв (Фед) на САЩ относно срещата на централните банкери през септември. Подробният доклад за събитието би дал по-ясна представа за очакванията и намеренията на Фед по отношение на монетарната политика на институцията. Пазарните участници търсят знаци за разгадаване на момента, в който лихвените нива в страната ще бъдат повишени за първи път от 2006 година. При наличието на такава информация бихме могли да очакваме поскъпване на щатския долар.

Японската йена се опита да възвърне загубените позиции от вчера, но очакваните монетарни стимули от централната банка на страната подхлъзнаха валутата и тя се задържа около ключовото ниво при 120.00 йени за долар. С наближаването на срещата на централните банкери на Япония на 30 октомври изгледите за валутата не са позитивни, като се очаква поевтиняване на йената.

Доларът записа добро представяне и спрямо еврото, което спадна до 1.1237 долара в края на вчерашния ден. На 22 октомври ще се състои конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще определи следващия ход на институцията по отношение на монетарната политика на еврозоната. От другата страна на Океана, на 27 и 28 октомври, Фед ще изкаже поредното решение за лихвените нива. Промяна в тези величини ще има основно значение за стабилността на двете основни валути.

Wall Street преценяваше възможността Фед да предприеме решителната стъпка тази година. S&P се издигна до 3-седмичен връх, благодарение на импулс при биотехнологичните компании. На база на слабите данни за неселскостопанската заетост и намалената вероятност за повишение на лихвените нива през текущата година златото записа силна седмица. Печалбите на ценните метали допринесоха за ръста на американските фондови пазари. Промяната в очакванията на пазарните участници по отношение на монетарната политика на Фед увеличава желанието на инвеститорите за предприемане на инвестиции в по-рискови активи, което подкрепя цената на петрола и обвързаните с него валути.

Стоковите валути като австралийския и канадския долар задържат добри позиции спрямо зелените пари. Австралиецът остава на нива от около 0.7180, близо до 3-седмичния връх при 0.7235, достигнат през изминалия ден. Скокът в цената на петрола бе спрян за момент, след като запасите от суровината бяха повече от очакваните нива, но все пак по-малко от предходните. Инвеститорите дадоха по-голямо значение на очакванията за понижение на производството и черното злато все пак остава на нива около 48 долара за барел.

Британският паунд записа силно представяне спрямо долара, след като индустриалното производство на Острова изненада с по-добро представяне. В резултат на това, стерлингът се покачи до 2-седмичен връх спрямо долара до 1.5339. Централната банка на Англия ще обяви решението си по отношение на монетарната си политика по-късно през днешния ден, като се очаква лихвените нива да се задържат на 0.5%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Вчера двойката достигна дневната цел, след което отново поскъпна и в момента тества низходящата трендлиния. Ако съпротивата издържи натиска на биковете, най-вероятно през днешния ден ще станем свидетели на поредното поевтиняване, което има сериозни шансове да достигне по-ниски нива от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 8 години
Не им е лесно на туристите брули ги вятъра в тиквите по баирите и после пишат като папагали как щял да се хикне рейта - и само сменят датата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Tyrista
преди 8 години
most important -2:00pm GBP BOE Gov Carney Speaks USD FOMC Meeting Minutes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
most important -2:00pm GBP BOE Gov Carney Speaks USD FOMC Meeting Minutes
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още