IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-силният долар доведе до понижение в цената на златото във вторник

Спот цената на ценния метал се понижи с 0.4% във вторник, но все още се намира близо до върха от миналата седмица, отбелязан на 1 300.80 долара за унция

11:56 | 23.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Петъчното рали при черното злато беше почти напълно изтрито в понеделник, когато спот цената се понижи с почти долар. Но все пак, бичите очаквания започват да се завръщат на пазара, подхранени главно от седемте поредни седмици на намаление в запасите на суров петрол на САЩ. Пикът на запасите на страната беше достигнат през март, а оттогава те са намалели с около 13%, което кара много анализатори да смятат, че трайното повишение в цената вече е на път да стане реалност. Макар и ограниченията в производството на ОПЕК да се изпълняват стриктно от държавите участници, производството на петрол в САЩ надвиши 9.6 милиона барела на ден - най-високите нива от юли 2015 г. Предварителните данни за запасите разочароваха пазарите и цената се понижи в ранните часове в сряда, изтривайки натрупаното през миналия ден. Данните показаха намаление от 3.6 милиона барела, но увеличение от 1.4 милиона барела при запасите на бензин при очакван спад и там. В сряда сутрин фючърсите на сорта Brent се търгуваха с 26 цента по-ниско, до 51.61 долара за барел. Фючърсите на лекия суров петрол WTI се понижиха с 0.4% или 20 цента, до 47.63 долара.

След два поредни дни на понижения наблюдавахме покачване в курса на долара във вторник, дължащо се основно на разместване на позиции в очакване на срещата на влиятелни централни банкери в Джаксън Хол, САЩ, която започва в четвъртък. На срещата ще присъстват както Марио Драги, така и Джанет Йелън, заедно с други представители на Фед. Силата на зелените пари беше подхранена от слабостта в еврото, дължаща се на разочароващи данни при индекса ZEW, измерващ инвеститорското доверие в Германия. Спадът при индекса надхвърли очакванията, които предвиждаха съвсем леко понижение спрямо месец юли. Щатската валута записа напредък срещу кошницата от валути във вторник и постигна най-голямото си дневно покачване за последната седмица. Доларовият индекс се покачи с около 0.5% до 93.55 пункта, а еврото загуби 0.52% срещу долара, достигайки курс от 1.1752 долара за едно евро.

По-силният долар доведе до понижение в цената на златото във вторник. Съществуват опасения, че Марио Драги може да използва момента в Джаксън Хол, за да се отдръпне от агресивния тон спрямо предстоящо затягане на монетарната политика, за да си осигури гъвкавост. Това би отслабило еврото в полза на долара, но за сметка на златото. Спот цената на ценния метал се понижи с 0.4% във вторник, но все още се намира близо до върха от миналата седмица, отбелязан на 1 300.80 долара за унция. Фючърсите също записаха спад от 0.4 на сто и приключиха търговията във вторник на 1 291 долара.

Подновени слухове за напредък в данъчната реформа донесоха най-добрия ден за индекса Dow Jones от месец април. Измерителят отчете ръст от 196 пункта и приключи на 21 899.89 пункта, като най-много допринесоха акциите на Boeing. Появиха се спекулации, че Тръмп и републиканците са намерили общ език за подхода към реформите и е възможно съвсем скоро да се постигне напредък поне в проекта за инфраструктурни инвестиции. Това беше основният катализатор на пазара на акции във вторник, който записа целия си ръст за годината в очакване на въпросните реформи. Това е ситуация, в която много инвеститори очакват изчерпване на растежа и корекция и е все по-трудно за инвеститорите тепърва да влязат на пазара. Това обаче не беше случаят по време на търговията във вторник, цели 10 сектора от S&P 500 се търгуваха на зелена територия и изведоха широкия измерител с процент по-високо, до 2 452.50 пункта. Технологичният Nasdaq записа покачване от около 1.36% до 6 297.48 пункта.

Данните за продажбите на нови жилища в САЩ са много добър измерител на потреблението в страната, очаква се запазване на нивата на месечна база, което би оказало позитивно влияние, данните ще бъдат налични в 17:00 часа. Може би най-следеното събитие за деня ще бъдат данните за запасите на петрол на САЩ, които са основният катализатор на пазара. Предварителните данни бяха противоречиви, но не е невъзможно бичите очаквания отново да бъдат подхранени в 17:30 часа, когато ще излязат официалните данни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

USD/JPY

При USDJPY, наблюдавайки 15 минутна времева рамка, виждаме завършен импулс от 5 вълни. Очакваната корекция е до 109.65, където имаме 61.8 ниво на Фибоначи и заедно с това край на вълна 1. След като корекцията приключи може да се очаква следващо импулсивно движение до 109.20.

EUR/GBP

Тук вече сме много близо до върха регистриран на 2-ри октомври миналата година на цена 0.9208. Това ни кара да обърнем особено внимание на тази валутна двойка, като ще наблюдаваме на по-малка времева рамка за евентуален сигнал подсказващ за съобразяване или не на цената с тази ключова съпротива.

AUD/JPY

UDJPY проби важна подкрепа за цената, а именно долната линия на графичната фигура триъгълник. Едновременно с това направи и много силна поглъщаща свещ. Тук вероятността за движение надолу е много голяма, като първата подкрепа, която ще срещне евентуалното низходящо движение е на 85.55.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още