IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните данни от САЩ прекъснаха лошата серия на долара

Силните данни за потребителското доверие върнаха зелените пари към печалбите

12:15 | 29.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Положителните данни от САЩ прекъснаха губещата серия на щатските пазари във вторник. Потребителското доверие изненада приятно пазарните участници, връщайки апетита към по-рискови активи. Интервюто на заместник-председателя на Фед Стенли Фишер също подкрепи биковете и им помогна да преодолеят негативизма, натрупан след скорошния неуспешен опит за здравна реформа от Тръмп. Този неуспех постави под съмнение възможността на 45-ия президент на САЩ да прокарва реформи в Конгреса и доведе до разпродажби на активи и предпазване от рискове. Позитивизмът от вчерашния ден, дошъл от макроикономическите данни и от Фед, помогна и на акциите Европа да завършат на зелена територия. Въпреки това, дългосрочните политически рискове остават, а златото все още е близо до едномесечните си върхове. Един от рисковете, които отново изплуваха на повърхността, е Брекзит. Очаква днес се премиерът на Великобритания Тереза Мей да подпише документа, с който формално ще се стартира процедурата по напускане на ЕС. Това се отрази неблагоприятно както на лирата, така и на еврото.

Изненадата на деня определено беше стойността на проучването на потребителското доверие в САЩ за месец март. Изследването показа стойности, невиждани от 16 години насам, като нивото за март е 125.6 пункта при очаквано от икономистите забавяне. Новината веднага се отрази положително на пазарите, особено на фондовия, където индексът Dow Jones прекъсна 8-дневната си губеща серия. Проучването показва стойност, която е разлика между оптимистичните и песимистични отговори, дадени от домакинствата. Нараства положителната оценка както за икономиката като цяло, така и за пазара на труда. Това разсея страховете, които се появиха, след като последните данни за потреблението разочароваха някои пазарни участници. Потреблението и потребителското доверие се повишават с бърз темп от президентските избори в САЩ, а според много икономисти те растат благодарение на обещаните от Тръмп данъчни реформи. Според други икономисти обаче стабилният пазар на труда, а не политическите обещания е източник на нарастващото доверие и потребление. Важно е да се отбележи, че това изследване не обхваща дните след отхвърления от Сената проект за здравна реформа и не показва евентуалната промяна в нагласите.

Разсеяните опасения за забавяща се американска икономика през първото тримесечие повдигнаха долара от 4-месечните дъна. В интервю, дадено пред CNBC, заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишер показа твърда визия за паричната политика, което също се хареса на инвеститорите. Доларовият индекс се покачи с 0.6% срещу кошницата от валути и завърши на 99.71 пункта, отбелязвайки най-голямото дневно повишение от началото на месеца. Най-губещата валута за деня беше паундът, който загуби 0.8% от стойността си спрямо долара, завършвайки деня на 1.245 долара за паунд. Еврото също записа понижение от около 0.5%, до около 1.081 долара за 1 евро. Сигурно е, че процедурата по напускане на ЕС ще бъде официално стартирана още днес, а изглежда, че много от рисковете, свързани с тези преговори, още не са отразени в цената. Зелените пари не се представиха добре единствено срещу традиционните валути-убежища: японската йена и швейцарския франк. Доларът поевтиня с около 0.6% срещу франка и с около 0.4% срещу йената, до 111.11 йени за долар. В последните 9 дни йената е повишила стойността си спрямо долара със завидните 4%.

Американските акции са изключително чувствителни към данни за потреблението, тъй като то допринася за около 70% от годишния БВП на страната. Wall Street записа зелена серия във вторник след данните за потребителското доверие, а като цяло водещ беше финансовият сектор. Индустриалният Dow Jones се повиши с около 150 пункта, до 20701.50. За повишението най-много допринесоха акциите на банката Goldman Sachs. Акциите на Apple отново завършиха на нов рекорд и бяха главният двигател в записаното от технологичния индекс Nasdaq увеличение от 0.6%. Всичките 11 сектора, участващи в широкия S&P500 приключиха на зелено, като водещ беше финансовият. Индексът се покачи с 16.98 пункта, или 0.73% до 2 358.57 пункта. Позитивизмът се пренесе и върху акциите на Стария континент, където широкият индекс STOXX 600 приключи с повишение от 0.6%. Азиатските фондови пазари отвориха с уверени повишения в сряда, след като доларът възстанови загубите си във вторник.

Неочаквано намаляване на производството на петрол в Либия се отрази положително на цената във вторник. Производството в петролни полета в западна Сахара е блокирано от въоръжени групировки и дневният обем е намалял с 250 000 барела. Коментари на официални лица, включително на иранския петролен министър, намекват за допълнителни съкращения в производството на ОПЕК. Глобалният бенчмарков сорт Брент поскъпна с 1.1%, до 51.32 долара за барел. Американският сорт WTI добави 1.4% към цената си, до 48.37 долара за барел.

В сряда интерес ще представляват данните за петролните запаси на САЩ. Този показател е един от главните двигатели на волатилността в цената на черното злато в последните дни, като напоследък големите увеличения в запасите засенчиха намаленото от страна на ОПЕК производство. Очаква се по-малко увеличение този месец, което може и да подкрепи цената. Изявлението на заместник-председателя на Фед Чарлз Еванс ще бъде внимателно следено от инвеститорите, тъй като има потенциал да върне бичия тренд на американските пазари, след като беше разклатен от загубеното отчасти доверие в осъществяването на реформите на Тръмп.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

EUR/USD

Зоната на съпротива между 1.0845 и 1.0900, в която попадна двойката от началото на седмицата, успя да удържи успешно цената и от края на вчерашния ден наблюдаваме поскъпване на долара спрямо еврото. Дългосрочният тренд при двойката остава низходящ, но потвърждението на това твърдение ще видим, в случай че двойката пробие нивото на подкрепа около 1.0500. В случай, на такъв сценарии, двойката може да регистрира нови дъна, по-ниски от тези, които видяхме през декември.

BUND

Европейската централна банка ще се изкупува облигации на стойност от 60 млрд. долара месечно до декември 2017 г. Повечето пазарни анализатори смятат, че изкупуването ще продължи поне до средата на 2018 г. Това е подходящ контекст за покупки на BUND. Корекцията, която се получи при BUND, дава добра възможност за покупки от страна на пазарните участници. В случая очакванията са за запълване на получилия се гап от 8 март.

S&P500

Потребителското доверие в САЩ показа стойности, невиждани от 16 години насам, като нивото за месец март е 125.6 пункта, при очаквано от икономистите забавяне. Новината веднага се отрази положително на пазарите, особено на фондовия, където индексът S&P500 засили възходящото си движение от понеделник. Възходящият тренд при индекса продължава и корекцията, която виждаме на 4-часова графика ни дава добри възможности за покупка, като целта ни е около 2 400 пункта, където се намира и върха достигнат от индекса на 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още