IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прожекторите се насочват отново към Фед

В понеделник САЩ ще предоставят данни за пазара на имотите и бизнес климата в Ню Йорк

08:55 | 17.08.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прожекторите се насочват отново към Фед

На инвеститорите в акции напоследък не им е леко. Освен с опасенията за икономиката на Китай през последните дни те трябваше да се справят и със срива на юана. С обезценяването на китайската индустрия се засилват рисковите фактори и за европейските компании, анализира пред CNBC експертът на Commerzbank Андреас Хюркамп. Това имаше отражение през миналата седмица. Германският водещ индекс Dax се срина през миналата седмица с 4,4 на сто, а несигурността на пазарите може би ще се запази.

В началото на миналата седмица централната банка на втората по големина икономика в света смени критериите си за регулиране на валутните курсове и с това предизвика обезценяване на юана. Чрез спада на курса износът за Китай става по-скъп, а китайските стоки – по-конкурентни на чуждите пазари. Това предизвика опасения на пазарите, че Пекин може да започне да води валутна война, която да вкара световната икономика в турболенции. Народната република е един от най-важните пазари за Европа и за САЩ.

Към края на седмицата юанът отново се стабилизира, но мнозина анализатори продължават да се опасяват за развитието на местната валута.

Освен Китай сред темите на борсите ще бъде и предстоящият обрат в лихвената политика в САЩ. Експертите очакват с нетърпение в сряда публикуването на протоколите от последното заседание на централната банка. От тях те се надяват да извлекат насоки за това дали Фед ще вдигне основната лихва още през септември или едва през декември.

Ето и по-важните събития за седмицата:

В понеделник (17 август) Япония ще представи данните си за икономическия ръст през второто тримесечие.  Консенсусната прогноза е за спад на третата по големина в света икономика с 0,5 на сто след ръст от 1% през първото тримесечие. По-слаби резултати може да подсилят очакванията за нови стимули от страна на Bank of Japan.

Също в понеделник САЩ  ще предоставят данни за пазара на имотите и бизнес климата в Ню Йорк. Според прогнозите и при двете се очаква ръст.

Това важи и за очакваните във вторник данни за броя на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради.

В сряда в САЩ ще бъдат публикувани данните за инфлацията през юли. Очаква се както индексът на потребителските цени (CPI), който отразява какво плащат американците за стоки от дрехи до компютри, така и т. нар. базов CPI, който не включва хранителните и енергийни разходи, да се повишат с 0,2% спрямо предния месец.

Също в сряда, но по-късно през деня, очакваме и протоколите от последното заседание на Фед.

В четвъртък анализаторите ще очакват данните за барометъра за икономиката на поделението на Federal Reserve Bank във Филаделфия, както и индексите за бизнес активността на The Conference Board.

В последния работен ден за седмицата ще отправим поглед към Китай. Властите в Пекин ще представят в петък данни за производствената активност в страната.

Също в петък ще очакваме данните за PMI индекса за еврозоната за активността в секторите на производството и услугите. Миналия петък данните от Брюксел показаха, че икономиката на еврозоната забавя ръста си през второто тримесечие, достигайки нарастване от 0,3% за вторите три месеца на годината. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
driverf1
преди 8 години
.....,ти български език не знаеш ли.....?А го преведи и го напиши на роден език.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
driverf1
преди 8 години
В сряда нямаше ли Бундестаг-ът да одобрява третата спасителна програма за Гърция.....,смятам че това е важна новина,която може да раздвижи доста валутните пазари.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Ako se interesuvate ot amerikanskata ikonomika sledete dannite v srada- inflaziata i protokolite ot poslednata sreshta na F E D Togava she rasberete dali lihvite she se vdignat pres septemvri ili tova she stane pres oktomvri Spored men tova e po veroatno da stane pres oktomvri
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още