IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралито на фондовите пазари продължи с пълна сила

Очаква се изявление на Доналд Тръмп в сряда в което ще предложи намаляване на корпоративния данък печалба и данъците за офшорни компании

11:14 | 26.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Официални лица от Белия дом заявиха късно във вторник, че Тръмп ще направи изявление в сряда, в което ще предложи намаляване на корпоративния данък печалба и данъците за офшорни компании. Ставката в момента е 35%, а според източници Тръмп ще предложи намаляването ѝ до 15%. Предложението е доста противоречиво, дори сред републиканците в Сената. Някои от тях, включително говорителят на партията Пол Райън, изразяват сериозни опасения по отношение на дефицита, който ще отвори в бюджета при намаление на данъците. Част от републиканците настояват за вносни мита, които да компенсират за орязването на корпоративния данък.

Потребителското доверие в САЩ се е отдръпнало от 17-годишните върхове през април, но повишението в продажбите на нови жилища до 8-месечен връх подсказва силна икономика, въпреки опасенията за по-слабо първо тримесечие. Измерителят на потребителското доверие е спаднал от 124.9 пункта през март, най-високото ниво от 2000 година насам, до 120.3 за този месец, второто най-високо ниво за същия период. Въпреки спада данните подсказват за увеличаващо се потребление, след като видяхме леко забавяне в началото на годината. В отделен доклад през същия ден бяха публикувани и данните за нови жилища, които показват повишение на продажбите с 5.8%, до 621 000, най-високото ниво от юли 2016-та. Силата на жилищния пазар сигнализира, че слабостта на американската икономика през първото тримесечие може да е преувеличена.

С победата на Макрон на първия тур в изборите във Франция виждаме избледняване на риска на пазарите, както и възвръщане на апетита към риск. На валутния пазар това ясно си проличава от продължаващите вече втори ден разпродажби на японската йена. Доларът добави още 0.2% срещу нея днес, до 111.30 йени за долар, а вчера поскъпна със завидните 1.2% в рамките на деня. Единната валута също добави около 0.2% днес, а двойката EURJPY се търгуваше около 121.76 йени за евро в ранните часове на сряда. Само през тази седмица еврото е напреднало срещу японската валута с цели 4.1%. Еврото достигна 6-месечни върхове спрямо кошница във вторник, като 1 евро се търгуваше за 1.0950 долара. Освен облекчението след първия изборен тур, инвеститорите в евро очакват и позитивен тон от срещата на ЕЦБ, която ще се състои тази седмица. С отдръпването на рисковете ЕЦБ ще може да си позволи по-оптимистична политика, а защо не и намек за прекратяване на количествените улеснения. Във вторник видяхме и интересни движения при USDCAD, след изненадващото решение на САЩ да наложи вносно мито върху канадската дървесина, един от основните експорти на страната, след петрола. Канадецът поевтиня с 0.53% и достигна най-ниското си ниво от февруари насам, а двойката се търгуваше на 1.3572 за долар.

Зелената вълна се задържа на фондови пазари в САЩ и във вторник, подхранена и от добрите корпоративни отчети, а технологичният Nasdaq записа нов дневен връх, преминавайки за пръв път в историята си психологическото ниво от 6 000 пункта. Според анализатори почти половината от растежа тази година се дължи на най-големите технологични гиганти, което излага индекса на риск при негативно развитие дори при една или две от тези компании. Индустриалният Dow Jones се покачи с около 230 пункта за деня, почти достигайки 21 000 пункта, подпомогнат от силните отчети на Caterpillar и McDonald's. Широкият S&P500 също записа повишение от около 15 пункта, до 2 388 пункта, а повечето сектори бяха на зелена територия. Повече от 190 компании от индекса се очаква да представят отчетите си до края на тази седмица. Ралито на борсите на Стария континент също продължи във вторник, след като в понеделник бяха достигнати многогодишни върхове. При широкия европейски индекс Stoxx600 добави 0.2%, най-добре се представиха луксозните стоки, а Luis Vuitton изпъкна сред тях, добавяйки цели 115 към стойността си. Банковият сектор също беше повлиян много добре от победата на Макрон и е един от най-добре представящите се сектори в Европа за последните два дни. Зелената вълна се пренесе и в Азиатската сесия в ранните часове на сряда, а покачването беше подпомогнато от напредъка на Американските индекси през предния ден, както и от разпродажбите при йената. Японският Nikkei 225 стартира с повишение и добави 0.73% през сесията.

Цената на златото продължи да пада във вторник, след като опасенията на пазарите за политически сътресения в Европа рязко отшумяха. Рисковете покачват стойността на ценния метал, а те рязко се отдръпнаха от пазарите през тази седмица. Опасенията за международната сигурност подкрепят донякъде цената на този актив, тъй като кризата в отношенията на САЩ и Северна Корея се задълбочава в последните дни. Във вторник спот цената на благородния метал се понижи с 0.86% до 1 264.22 долара за унция. Фючърсите с доставка през месец юни са загубили 10 долара от стойността си и се търгуват на 1 267.20 долара за унция. Най-големият фонд с активи само в злато, SPDR Gold Shares, е добавил 0.17% към активите си в понеделник, отчетено е покачване на активите и във вторник, което все пак показва силен интерес от страна на инвеститорите.

През днешния ден цената на петрола ще бъде ръководена от данните за запасите на суров петрол на САЩ, показател, който предизвиква много волатилност на пазарите през тази година. Ще видим данните в 17:30 българско време, като се очаква понижение в запасите за трета поредна седмица. Петролът сорт Brent се покачи с 55 цента във вторник, в очакване на данните. Фючърсите на сорта WTI също отчетоха покачване с около 33 цента, но цената все още се намира под ключовите 50 долара за барел. Досега САЩ успяват ефективно да контрират усилията на ОПЕК, менажирайки стратегически запасите си. Макар и да виждаме няколко поредни намаления, срещата на ОПЕК, която ще се проведе на 25-ти май наближава, което може да даде повод на САЩ отново да използва запасите си, за да контролира цените.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/NZD

На 18 април коментарът ни относно поведението на цената беше: „След стръмното покачване, което успяхме да предвидим и уловим (виж анализа от 01 март), двойката консолидира около максимумите на възходящия импулс. Все още е трудно да се определи потенциала за следващо покачване. От трейдърска гледна точка, корекцията е твърде плитка и разпокъсана, това усложнява управлението на риска и откриването на правилно ниво за отваряне на позиции."

Покачването на еврото спрямо кошницата от валути тук ни изненада. Разпокъсаните движение преди гапа не ни позволяваха да купуваме достатъчно изгодно и контролирано.

GBP/NZD

Двойката поскъпна след активиране на фигурата „Вимпел“. Имаме почти перфектен модел, той може да послужи като пример за начинаещите трейдъри. Ясно изразен тренд, фигурата е разположена след преодоляване на ключовата съпротива при 1.80000 и също така имаме и причина за покачването на лирата, а именно по-добрите показатели за инфлацията от 11 април.

NZD/USD

На 19 април публикувахме: „Първата цел, която бяхме посочили на графиката вече е достигната, добре е около нея да се затворят 70% от дългата експозиция. Шансовете за достигане на втората цел са по-слаби и рискът ще бъде излишен.“

Решението се оказа абсолютно на място, то ни позволи да защитим голяма част от получената печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още