IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на АЦБ изстреля австралийския долар нагоре

Централната банка на Австралия (АЦБ) остави лихвените нива непроменени на рекордно ниските стойности от 2%

10:55 | 03.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Централната банка на Австралия (АЦБ) остави лихвените нива непроменени на рекордно ниските стойности от 2%. От институцията обаче обявиха, че ниските равнища на инфлация биха могли да дадат предпоставки за последващо понижение. Решението на централните банкери се възприе разнопосочно от пазарните участници. Някои подкрепят силно идеята, че австралийският долар трябва да поевтинее, за да направи износа на страната по-привлекателен, докато други са на мнение, че допълнително понижение на лихвените нива не би имало благоприятен ефект върху икономиката на страната. След обявяването на решението на АЦБ валутата на страната поевтиня до 0,7110 щатски долара, но впоследствие позитивните нагласи взеха превес и валутната двойка се покачи над 0,7200. Изменения в лихвените нива не се очакват до края на годината, но през април 2016 година, спад до 1,75% е доста вероятен.

Доларът не записа силни изменения спрямо еврото, след като през изминалия ден се търгуваше в рейндж между 1,1000 до 1,1052 спрямо еврото, завършвайки търговията на ниво от 1,1014. Спрямо йената щатският долар записа последен тик за изминалия ден при 120,79, докато единната валута почти не записа промяна и остана на ниво от 133,04. Вчерашният ден беляза със силни измененията търговията при британският паунд спрямо зелените пари. Индексът на индустриалната активност се покачи до забележителните 55,5 пункта при очаквани нива от 51,3 пункта, което доведе първоначално до поскъпване спрямо долара до 1,5496, но впоследствие двойката приключи на нивото при 1,5421. Днес преимуществото също е на страната на стерлинга, като валутата отново спечели територия до 1,5442 с началото на европейската сесия.

С началото на седмицата бяха обявени позитивни новини за водещите европейски икономики, което остави представата за подобряваща се картина на Стария континент. Представители на Европейската централна банка дори споделиха, че очакваните стимули в еврозоната вече може да не са толкова необходими, както се смяташе през изминалия месец. Това доведе до ръст на европейските борси, който се пренесе и на Wall Street. Позитивното движение на фондовите пазари отвъд Океана бе подхранено и от повишаващите се очаквания, че лихвените нива в САЩ няма да нараснат толкова бързо, както се смяташе. В резултат на тези нагласи Nasdaq се повиши с 1,45%, докато DJIA и S&P 500 нараснаха респективно с 0,94% и 1,19%. Позитивното движение се пренесе и в Азия, където Hang Seng поскъпна с 1,06%, достигайки 22 606,93 пункта.

На петролния пазар „черното злато“ записа слаби повишения през вчерашния ден. Въпреки това мечите настроения взимат връх в перспектива, след като предлагането продължава да надвишава търсенето. Освен това опасенията, че доларът ще поскъпне след повишаването на лихвените нива в САЩ допълнително оказва негативно влияние върху цената на петрола. Слабото търсене от Китай и очакваното силно включване на Иран, което още повече ще увеличи предлагането не позволяват котировките на „черното злато“ да поемат нагоре.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката се търгува слабо и от началото на седмицата няма движение. Еврото беше подложено на масови разпродажби след изказването на Драги, който намекна за нови количествени улеснения. Доларът от своя страна от началото на миналия месец поскъпваше бързо и без някакви по-особени корекции. Погледнато по този начин е съвсем нормално двойката да забави своето движение, защото тя вече е изтъргувана и всеки, който има интерес към EURUSD изчаква данните за безработицата в САЩ. Положителните данни ще окажат допълнителен натиск върху еврото.

Ако все пак искаме да открием сделка на най-популярната двойка, трябва да изчакаме пробив под 1,0982 и да продадем до нива около последния локален минимум. Но ако пробивът не се случи до края на днешния ден, или най-късно през утрешния, е по-добре да изчакаме данните в петък, преди да предприемаме каквито и да е действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още