IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите от вота във Франция би трябвало да върнат апетита към риск

Това от своя страна може да даде стимул на ралито на фондовия пазар

11:46 | 24.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

В неделя се проведе първият тур на едно от най-значимите събития на годината, президентските избори във Франция. Предварителните резултати класират Еманюел Макрон и Марин льо Пен на балотаж, който ще се проведе на 7 май. Според проучванията Макрон получава около 24% от гласовете, с минимална преднина от около 2% пред Льо Пен. Пазарите реагираха положително на резултатите, а единната валута достигна 5-месечни върхове при отварянето на търговията в понеделник. На балотажа Макрон се очаква да събере широка коалиция срещу крайнодясната Льо Пен, което беше веднага оценено от пазарите.

Еврото се покачи с около 1% в ранните часове на понеделник, след като достигна връх от 1.0940 долара за евро. Резките движения се случиха още с отварянето на търговията в понеделник, а за размаха им помогна и ликвидността, която е по-малка по време на азиатската сесия. Двойката EURJPY се изкачи с 2.3% нагоре и достигна връх от 120.93 йени за евро. Силата на единната валута се отрази негативно на доларовия индекс, който измерва силата му срещу 6 основни валути. Индексът загуби 1% от стойността си до около 99.98 пункта, но отчасти загубите му бяха неутрализирани от движението на двойката USDJPY, която поскъпна с 0.9%, надхвърляйки психологическото ниво от 110 йени за долар за пръв път от две седмици насам. За поевтиняването на щатската валута спомогна и увеличаващата се доходност по американските облигации.

Фючърсите на американски акции реагираха позитивно на резултата от първия тур. Миналата седмица наблюдавахме предпазлива търговия и засилени покупки на облигации, тъй като трейдърите се предпазваха от най-лошия възможен сценарий, който виждаха в победа на Льо Пен. Рисковите активи се представят добре през годината, а победа на антиевропейски кандидат във Франция има потенциал да сложи край на доброто представяне. Рязкото покачване в цената на фючърсите е израз на смекчения в очите на инвеститорите риск. Само за минути стойността на фючърсните контракти върху S&P500 поскъпнаха с 0.8%. Американските фондови пазари завършиха предпазливо сесията в петък, в очакване на новините, като Dow Jones загуби 0.15%, а S&P 0.30%. Развитието във Франция би трябвало да върне апетита към риск, което може да налее гориво в ралито на фондовия пазар. Това вече си пролича от разпродажбите на злато, най-традиционния актив убежище. Ценният метал загуби 0.7% от стойността си през ранните часове на понеделник и достигна цени от около 1 274 долара за унция. Азиатските пазари също реагираха позитивно на новините, по време на Азиатската сесия в понеделник сутрин Nikkei 225 се изкачи с почти 1.3%, подпомогнат и от слабата йена. Очаква се рали и на европейските борси през следващите няколко дни.

Петролът възвърна част от масивните загуби, които записа миналата седмица благодарение на очакванията ОПЕК да удължи срока на сделката за ограничаване на производството до края на годината. Черното злато натрупа сериозни загуби през миналата седмица, главно поради непрестанно увеличаващите се запаси на САЩ, както и увеличаващият се добив в страната, който е нараснал с цели 10% от средата на миналата година. Американският сорт WTI падна под психологическата граница от 50 долара за барел след тези новини, които дадоха повод на инвеститорите да смятат, че търсенето и предлагането на суровината няма да се балансират скоро, а на пазара ще се наблюдава свръхпредлагане още дълго време. Американският WTI, както и сортът Brent са поевтинели с повече от 7% от края на миналата година досега. В ранните часове на понеделник фючърсите и на двата сорта добавиха по около 0.5% към цената си, но сортът WTI остава под ключовата цена от 50 долара, около 49.85 долара за барел.

Вотът във Франция идва само дни преди срещата на ЕЦБ, на която ще бъде обсъждана монетарната политика на съюза. Възможно е да видим по-дръзки изказвания от Марио Драги, тъй като един от основните политически рискове пред ЕС отслабва с намаляващите шансове на Льо Пен да стане следващият президент. Главната новина от САЩ тази седмица е обявеното за петък от Тръмп изказване, в което по негови думи ще направи "голямо съобщение" за детайли за фискалната му реформа.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката отвори с възходящ гап, след като единната валута отскочи спрямо кошницата. Купувачите тестват структурната съпротива около 1.0900 за втори път. Към момента не може да се даде оценка дали ще имаме пробив или отскок. През следващите няколко дни може двойката да затвори днешния гап с корективно движение.

CAD/JPY

Йената също бе повлияна от изборите във Франция, това ни донесе дивиденти по-бързо от очакваното при CADJPY. В петък не успяхме да търгуваме дневното движение, тъй като данните за инфлацията (месец за месец) в Канада се оказаха по-слаби от очакваните 0.4%, излизайки 0.2%. Въпреки това, дългосрочната перспектива за покачване се изпълнява благодарение на йената.

GBP/USD

Лирата се търгува спрямо щатския долар над структурното ниво около 1.2700. На 1-часовата рамка се оформя низходящ триъгълник. Чисто технически при активирането на фигурата може да очакваме още един импулс, но не бива да търсим големи движения, а по-скоро моментни пикове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още