IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар прекъсна негативната си серия спрямо йената

С приключването на месеца, а и на тримесечието, се очаква волатилността по световните пазари да остане на високи нива

10:24 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар прекъсна негативната си серия спрямо йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар възвърна част от загубените позиции срещу японската йена, след като търсенето на възприеманата за убежище валута намаля вследствие на смекчаването на негативните настроения на пазарните участници. Фондовите пазари в Азия се съживиха от достигнатите най-ниски стойности за последните три години и завършиха на зелена територия днес. С приключването на месеца, а и на тримесечието, се очаква волатилността по световните пазари да остане на високи нива.

Доларът поскъпна до 120.03 йени по време на азиатската сесия днес, след като част от увереността на инвеститорите се завърна. Пазарните участници изтеглиха част от капиталите си от японската валута, което бе отчасти продиктувано и от разочароващите данни за икономиката за островната страна.

Продажбите на дребно и индустриалната продукция в Япония отбелязаха неочакван спад за август, което допринесе за несъщественото поевтиняване на йената. Еврото се покачи до 135.11 йени в ранните часове на днешната търговия, а спрямо долара единната валута започна последния ден от месеца със загуби до 1.1230.

В четвъртък предстои обявяване на анализа за доверието в японската икономика от Централната банка на страната, което при негативен развой би увеличило очакванията за скорошна нова порция количествени улеснения. Това, от своя страна, би оказало допълнителен натиск на йената.

Валутите, които се влияят от представянето на стоките, се опитаха да спрат поевтиняването си спрямо щатския долар. Канадският долар се обезцени до най-ниските си нива във вторник спрямо зелените пари до 1.3456, но днес успя да се отблъсне от това ниво, като се колебае при 1.3400. Австралийският долар успя да поскъпне до 0.7023 долара вчера, като започна и днешния ден с печалби. Глътка въздух взе и новозеландската валута, която поскъпна до 0.6393 долара. Въпреки моментното съживяване, опасенията около забавящия се растеж в Китай и благосъстоянието на световната икономика остават. Освен това несигурността относно момента на повишение на лихвените нива в САЩ допълнително допринасят за високите стойности на волатилност.

Американските фондови пазари успяха да завършат на зелена територия, като DJIA и S&P 500 се повишиха съответно до 16 049.13 и 1 884.09 в края на търговската сесия в САЩ. Инвеститорите реагираха положително на повишените нива на доверие в икономиката, както показа CB Consumer Confidence, нараствайки до 103 пункта. Положителните движения се пренесоха и в Азия, където станахме свидетели на по-сериозни печалби за азиатските индекси. Nikkei се повиши с цели 2.80%, а Hang Seng нарасна с 1.63%. Германският DAX завърши вчерашната търговия почти без изменения, но днес започна сесията с позитивно движение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още